Klockan var närmare nio på kvällen den 4 juni 1946 när tre stycken J 28 de Havilland Vampire susade in över Bråvallaflottiljen F 13 i Norrköping. Då kom de tre första reaktionsdrivna, de vi nu kallar jetflygplan till Sverige och markerade därmed inledningen till något helt nytt.
Flygplanen var en beställning av 70 flygplan efter ett beslut om ett moderniseringsprogram av svenska flygvapnet. Reaktionsdriftens fördelar hade tidigt insetts. Operativa reaktionsflygplan fanns då endast Storbritannien och USA. Bland annat tack vare goda förbindelser mellan dåvarande flygvapenchefen, general Bengt G:son Nordenskiöld och det brittiska flygministeriet fick svenska flygvapnet, som ett av de första i världen tillgång till den nya tekniken. Sverige blev det första exportlandet utanför det brittiska samväldet. Styckepriset sattes till 16 700 Pound Sterling vilket i rådande kurs är ungefär 174 000 kronor. Förutom tryckkabin skulle flygplanen utrustas med fyra 20 mm automatkanoner. Kontraktet innebar också licenstillverkning av motorn, de Havilland Goblin, som fick den svenska beteckningen RM1.
Flygplanet var tillverkat i aluminium utom den äggformade flygkroppen som var tillverkad av laminerat trä, en specialitet för de Havilland. Toppfarten låg på 850 kilometer i timmen. De snabbaste dåtida propellerflygplanen, som P-51 Mustang, var 200 kilometer i timmen långsammare.
Den 4 juni bjuder Flygvapenmuseum i samarbete med SFF och ÖFS in till ett digitalt föredrag för att uppmärksamma denna milstolpe i flyghistorien. Under tre timmar mellan klockan 13 och 16 kommer man att via Facebook kunna lyssna på flera personer med olika koppling till jetflygplanet. Några föredragshållare är Anders Persson, stf flygvapenchef, Lennart Berns, f d Vampirepilot och flyghistoriker, Michael Sanz, författare, Per Björkqvist flygtekniker på FVM och Kjell Nordström, pilot. Alla föredrag kommer att filmas och livesändas via Facebook varefter de läggs ut på Flygvapenmuseums You Tube-kanal.
Föredragen inleds med en överflygning över Malmen med DH 115 Vampire kl. 12.50.
F 13 i Norrköping var den första flottilj som utrustades med J 28.