Styrelsen

Thomas Allard

Ordförande
Född 1954 i Tranås. Linköpingsbo sen 1972. Bor i Linköping tillsammans med Karin och har 4 barn. Har alltid pysslat med flygande ting antingen i jobbet eller på fritiden. Flyget fångade mig tidigt och karriären startade med linkontrollmodeller som Getingen och Humlan. Så småningom började även intresset att rita egna modeller ta vid. Även om modellerna inte används så mycket längre så hänger de i garaget i väntan på ”bättre tider”. Yrkesmässigt fick jag förmånen att vara med om utvecklingen av robot 15 i både marin och flygvariant. Jobbade mycket med integration på robotbåtar, korvetter, Viggen och Gripen. Ägnade många år att tillsammans med ett fantastiskt europeiskt gäng skapa det som idag kallas radarjaktrobot Meteor. Hade en otroligt rolig tid som ansvarig för utvecklingsavdelningen för Gripen då version C och D togs fram. Vidare har jag ägnat ett decennium åt att leda Sveriges flygledare i LFV. Är civilingenjör från LiU i Tekniskt Fysik.

Kent Hektor

Kassör
Född 1949. Civilekonom, som sedan tidigt 1970-tal, arbetat inom IT-branschen och där gjort det mesta. De senaste 20 åren av sin aktiva tid arbetade Kent uteslutande med kvalificerad projektledning och förändringsledning för ett antal av de större företagen i södra Sverige (EON, Alfa Laval, Tetra Pak m fl). Har stor vana att arbeta med ledningsgrupper och styrelser. Kents flygintresse föddes då Kents far hela sitt liv verkade inom flyget (ABA, Linjeflyg och SAS). Många sommarjobb blev det på Bromma hos Osterman Aero, Linjeflyg m fl. Sedan många år volontär på Stenbäcks Flygmuseum, där Kent bl a fått vara med om att demontera och montera ”Den röde Viggen”. Tycker mest om propellereran och har ett återuppväckt intresset för modellbygge. I över tio år har Kent varit med i SFF och är sedan fem år sekreterare i SFF Region Skånes styrelse

Per Gustafsson

Ledamot
Född 1960. Flygtekniker hos Nyge Aero 1981, från 1985 målflygoperatör med 550 timmar på Mu-2 och Learjet 24. Fortsatte 1998 på Crossair i Schweiz som flygtekniker på Saab 340, 2000 och Avro RJ85/RJ100. 2001–12 lärare på Flygteknik Technical Training i flygtekniska ämnen, teori och praktik samt human factors, flygets lagar, underhållsteknik m m. Var också Quality Manager för skolans EASA-del 147. Sedan 2012 på CTT Systems AB som Customer Support och verkstadschef med ansvar för EASA-del 145 i verkstaden. CTT har levererat över 1 000 avfuktningsanläggningar och mer än 2 000 luftfuktare för Boeings och Airbus trafikflygplan till flygbolag jorden runt. Underhåll sker från Nyköping. I detta arbete har Per aktivt verkat med försäljning, service och utbildning även utomlands som en del av CTT:s goda utveckling. Per är också privatflygare med runt 400 timmar, har bogserat segelflyg och flugit i FFK. Han bor i Nyköping och är mångårig medlem av SFF och F11 Museum.

Richard Evers

Ledamot
Född 1955. 1976-2002 på LFV (Arlanda) med operativ planering av passagerare, bagage och flygplan, samt infrastrukturfrågor i samband med ARN olika utbyggnader. 2002-2004 egen konsultverksamhet. 2004 projektledare för Grafair Jet Center på Bromma. 2005-2019 Operations Controller/ Flygsäkerhetskoordinator på Skavsta. 2019-2021 Flygsäkerhetskoordinator på Uppsala-Ärna. Medlem i SFF sedan 1974, Le Caravelle Club, Nyköpings flyghistoriska förening m.m. samt flygplats-/flygsäkerhetsansvarig för genomförande av ett flertal flygdagar på Skavsta.

Lars Andersson

Ledamot
Född 1951 i Karlsborg, och medlem i SFF sedan 2006. Han är sekreterare i SFF Göteborg sedan några månader och volontär i Aeroseum där han också guidar besökare i anläggningen. Lars är även kassör i föreningen Aeroseums Vänner. Han är en genuin flyghistoriker och har också medverkat med artiklar i SFT. Yrkesmässigt har Lars inte sysslat med något som har med flyg att göra, utan har arbetat som processingenjör (civilingenjör i kemiteknik) främst inom energisektorn och skogsindustrin. Flygintresset har dock funnits sedan barnsben, förmodligen ärvt från fadern som tillbringade några år i baksits på B 17 på F 6.

Björn Rystedt

Ledamot
Född 1966. Född och uppvuxen i Östanbo utanför Söderhamn. Började som flygmekaniker 1986 på F 15, fortsatt utbildning till flygtekniker på F 14. Flygförarutbildning 1988 på F 5 i Ljungbyhed. Flög Lätt Attack på F 16 i Uppsala, Spaningsviggen på F 17 i Ronneby, Jaktviggen på F 4 i Östersund och F 21 i Luleå. Pluggade till flygingenjör i Linköping 1993-1997. Flög in mig på Gripen 2001 på F 7 i Såtenäs där jag jobbade som systemingenjör och instruktör. Majorskurs 2003. Chefsingenjör på FMV i Stockholm 2004. Programledare för Gripenförsäljningen till Ungern. En kort sejour på Flygstaben 2010. Sedan 2011 Chefsingenjör för Gripen C/D på Saab. Privatflygcertifikat 2012. Äger två flygplan, en Brügger Colibri och en Bücker Jungmann. Ordförande för Linköpings Flygklubb 2014-2015. Ordförande för Malmens Veteranflygklubb sedan 2018. Håller på och skolar in sig på Saab B 17 "Blå Johan".

Christer Frånlund

Ledamot
Född 1955. Norrbottning uppvuxen i Luleå. Ekonom med ett medfött flygintresse som tillbringat mycket tid i ungdomsåren på F 21, HkpS och Arlanda. Ägnar i dag mycket tid åt fotografering. När det kommer till flyg blir det ofta spetsiga flygplan under uppvisningsflygning. Har i yrket arbetat med organisations- och företagsutveckling, styrelsearbete, organisatoriska frågor och ledarutveckling. De senaste åren i akademisk miljö och inom ett av landets lärosäten.

Kenneth Göransson

Ledamot
Född i Olofström 1955. Under tonåren på 1970-talet bosatt i Kristianstad, med segelflygning på Rinkaby. Arbetat på Volvo Cars i Olofström i 20 år med geometriteknik som både tekniker och ledare. Under sista 15 åren före pension som ordförande för lokala Ledarna-klubben. Medlem i SFF sedan 1976 och i SFF Blekinge sedan 1978. Tog 1995 över SFF Medlemsservice efter Alf Ståhlborg och ansvarade för denna i 15 år fram till dess flyttning till Stockholm. 2011 utsedd till hedersmedlem i SFF för arbetet med Medlemsservice. Har utöver flyglitteratur ett stort hembygdsintresse och är styrelsemedlem i Jämshögs Hembygdsförening. Aktiv i Olofströms Fotoklubb och Rotary Olofström. Driver sedan 2013 Facebooksidan Flygpostlådan och hoppas kunna tillföra styrelsen mina erfarenheter av detta.

Torsten Nilsson

Ledamot
Född 1957. Växte upp i Bureå utanför
Skellefteå, Västerbotten. Mitt första flyg-minne är ett sjöflygplan som landade i Bureå hamn i mitten på 60-talet. Nästa minne är en Metropolitanresa från Skellefteå till Umeå tillsammans med mamma och pappa.
Arbetskarriären har varit krokig. Startade på Bure AB med pappersmassetillverkning som finansierade långa resor. Minns en flygresa från den tiden med Aeroflot där en steward tätade den läckande kabindörren med handdukar. Sedan förskollärarexamen och arbete på dagis i Stockholm, Skellefteå och Umeå. Därefter Umeå Universitet; historia, etnologi och ekonomisk historia och från 1994 museiarbete. Först Olofsfors bruksmuseum sedan Arbetets museum och slutligen Flygvapenmuseum. Var med och bildade Arbetslivsmuseernas samarbetsråd och sedan Transporthistoriskt nätverk. Hela museiresan har handlat om människor, maskiner och levande kulturarv.
Fritidsintressen är vrakdykning, dataspel (CS2) och trädgårdsarbete.
Copyright © SFF