Skip to content
Text: Ulf Delbro
Foto: Daniel Karlsson

Det blev SE-BCL, en fyrsitsig Stinson 108-1 Voyager från 1947, som kammade hem SFF:s Veteranflygpris 2019. Priset delades traditionsenligt ut vid EAA:s fly in som i år arrangerades den 1-2 juni, för femte året i rad på Falköpings flygplats med Falbygdens Flygklubb som värd.

Det var låga moln, och tidvis rejäla regnskurar på lördagen den 1 juni, då en vinnare av Veteranflygpriset skulle utses. Endast ett fåtal flygplan anlände då till Falköping. Men det stod likväl ett 40-tal flygplan på linjen, de flesta hade anlänt dagen före. En knapp handfull av dem var kandidater till Veteranflygpriset. Det vinnande flygplanet, 72-åriga SE-BCL, som är i ett strålande fint skick, både exteriört och interiört, ägs sedan 2017 av Jack Ljungberg från Höör i Skåne.

– Jag hade anmält flygplanet som kandidat till SFF:s Veteranflygpris, men det blev en stor överraskning att maskinen blev utsedd som vinnare, det hade jag inte förväntat mig, sade en mycket glad Jack Ljungberg när han fick beskedet. Vandringspriset, en modell av flygplanet BHT-1 Beauty, delades ut av juryns ordförande, styrelseledamoten i SFF Björn Svensson. Övriga jurymedlemmar var Ulf Delbro, Carl-Olof Emanuelsson och Sune Larsson, samtliga ledamöter av SFF:s styrelse.

Flygplantypen, Stinson 108-1 Voyager var efter kriget ett mycket populärt allmänflygplan i USA och producerades i totalt 5260 exemplar av flygplantillverkaren Consolidated Vultee Aircraft Corp. (Convair) i deras fabrik i Wayne, Michigan under åren 1945-1950. Då såldes Stinson-divisionen till Piper, som fortsatte att tillverka ett mindre antal av typen innan produktionen lades ner till förmån för Pipers egna flygplantyper.

Fyra Stinson Voyager importerades på 1940-talet till Sverige, SE-BCC, SE-BCK, SE-BCL och SE-BCM, därefter importerades ytterligare fyra stycken. Veteranprisvinnaren SE-BCL, som har tillverkningsnummer 2103 är utrustad med en motor av typen Lycoming O 435A om 190 hp som ger en marschfart om 100 kt. Bränsleförbrukningen är 45 l/h och med full tank om 137 liter blir det en max flygtid om 3 timmar.

SE-BCL har en brokig historia. Flygplanet importerades till Sverige 1947 och registrerades den 4 september. Första ägaren var Nordisk Aerotjänst i Norrköping som behöll flygplanet i 10 år innan det såldes till en ny ägare i Västerås. Därefter skedde flera ägarbyten med endast något eller några års mellanrum. 1988 hade SE-BCL haft sammanlagt 13 ägare inklusive en sejour i Norge då det köptes av Karl J Johansson i Hedekas, Bohuslän, som genomförde en omfattande restaurering av flygplanet. Efter ytterligare en ägare såldes det 1997 till Kjell Johansson i Göta, som baserade flygplanet på ESGA, Backamo och därefter på ESGL, Lidköping. Men 2017 var det dags igen, då annonserade Kjell Johansson ut flygplanet till försäljning. Jack Ljungberg såg annonsen, tyckte flygplanet var i ett mycket fint skick och slog till.

– Ja, maskinen var en pärla både ut- och invändigt, så jag köpte den, berättar Jack. Men det var en hake, den hade då stått på marken på Hovby-fältet utanför Lidköping i 10 år, så jag fick göra en grundlig motoröversyn inklusive en 100-timmars med kompressionsprov och dessutom byte av magneterna, vilket inte var helt okomplicerat då reservdelar var svåra att få tag i. Även sexårskontroll av propellern gjordes, förklarar Jack och tillägger att maskinen, som har en total flygtid om drygt 3000 timmar nu är X-klassad.

Jack Ljungberg är född 1964 och är tillsammans med brodern John uppväxt i Malmö. Pappan, Karl-Bruno Ljungberg, var konstruktör hos Björn Andreasson på Malmö Flygindustri.

– Klart att både John och jag har ärvt vårt gemensamma flygintresse från pappa, säger Jack. Pappa gick bort 2009 och då kände jag efter en tid, att det var dags för mig att ta ett flygcertifikat. Jag började skola på Ljungbyheds Flygklubb och fick mitt PPL 2014. Då skaffade jag en MFI 9B, SE-EUD. Både den och min Stinson, SE-BCL förvaras på Ljungbyhed. Men, det finns ännu ett flygplan i familjen tillägger Jack. Min bror John, som just nu skolar för ett PPL har köpt prototypen till MFI 9C, SE-FIG med 130 hp motor. Även den finns på Ljungbyhed.

– Min fru Ann-Britt är visserligen inte lika flygintresserad som jag, men jag hoppas vi skall kunna göra många trevliga turer tillsammans i vår pärla, Stinson SE-BCL i sommar, säger Jack Ljungberg avslutningsvis och tackar för utmärkelsen.

SFF säger ett stort grattis till priset och önskar lycka till!

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_1.jpg” alt=”Bild 1″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Jack Ljungberg (t.v.) tar emot Veteranflygpriset, en modell av BHT-1 Beauty, av juryns ordförande Björn Svensson.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_2.jpg” alt=”Bild 2″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Jack Ljungberg poserar med priset framför det vinnande flygplanet.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_3.jpg” alt=”Bild 3″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Årets Veteranprisvinnare – Stinson 108-1 Voyager, SE-BCL.
Notera tältet under vingen – ett klassiskt tillbehör för övernattning när man deltar i ett fly in, som även Jack Ljungberg praktiserar.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_4.jpg” alt=”Bild 4″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Stinson Voyager har cockpit med typiskt 40-talsstuk och denna är i mycket fint skick.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_5.jpg” alt=”Bild 5″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />SE-BCL i sitt rätta element.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_6.jpg” alt=”Bild 6″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />SE-BCL fortsätter i sitt rätta element.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/UD_artikel_Veteranpris2019/Bild_7.jpg” alt=”Bild 7″ width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Juryn och pristagaren poserar tillsammans.
Fr.v.: Sune Larsson, Carl-Olof Emanuelsson, Björn Svensson, Jack Ljungberg och Ulf Delbro.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.