Skip to content

Spotterpaviljong på Arlanda

På Arlanda, ESSA, finns en spotterpaviljong som Luftfartsverket har uppfört i samarbete med Svensk Flyghistorisk Förening. SFF svarar bl.a. för att det är rent och snyggt vid paviljongen.

Paviljongen finns på en kulle vid bana 01R/19L (även benämnd ”nya banan” eller ”bana 3”) och ligger i närheten av den vackra Halmsjön, se karta nedan. Halmsjöns vatten är numera friskt och klart och där finns en anlagd badplats. Från paviljongen ges en god vy över den nya banan på Arlanda. Strax intill passerar taxibana W som förbinder terminal 5 med de östra delarna av flygplatsen. På andra sidan sjön finns en badplats för den som vill svalka sig i vattnet. Paviljongen har blivit uppmärksammad i medier. Expressen och andra tidningar har haft reportage. TV 4 förlade en morgonsändning till platsen. Där ordnas också kurser i spotting. De är faktiskt unika i sitt slag. BBC World Service har haft reportage om dem, likaså svenska TV-kanaler. Till och med damtidningen Amelia har skrivit om hobbyn.

Senaste Plane Spotting – Klicka här!

 

Allmänt om spotting

Spotting är en växande fritidssysslesättning och lockar gammal som ung. En del antecknar och prickar av flygplanens registreringar i särskilda listor medan andra fotograferar de olika flygplantyperna med de olika flygbolagens målning och märkning. Det finns numera både böcker och tidsskrifter om spotting.

Spotterpaviljongen på Arlanda har märkts ut med en skylt “Utsiktsplats” på vägen till Almunge, varför den är lätt att hitta. Här har några HD-fans gjort en paus för att spana in landningar på 19L.

 

Karta ESSA

Den röda markering markerar platsen för paviljongen. Kartan ingår i publikationen Svenska Flygfält  som ges ut av KSAB, Bromma. Kartan här får inte användas i samband med flygning, vi kan inte garantera att den är aktuell för flygbruk. KSAB har varit vänliga att ge oss tillstånd att publicera kartan här.

 

Andra lämpliga utsiktsplatser för spotting

Bana 26: Det ödetorp som ligger under kort final till bana 26 (vägavtaget mot Tilledal) samt invid staketet på södra sidan i höjd med sättningspunkten. En stig leder till en spotterplats som iordningställts med lastpallar för fri sikt över staketet.

Bana 01L: Vid östra sidan av bana 01L finns det en liten parkering och gångväg upp efter skogskanten till en lite högre plats. Man kör vägen mot fraktterminalen, i stället för brandstationen, så ligger infarten till vänster efter att man passerat banänden. Minst lika bra, om inte bättre, ställe som den byggda spotterpaviljongen då det är mer trafik på den banan.

Vid tidigare spotterplats invid staketet på västra sidan om 01L i höjd med sättningspunkten har lastpallarna nu tagits bort och likaså vallen som dom stod på.

 

Radiofrekvenser

Nedan några användbara frekvenser på Arlanda.

 • ATIS: 119,00 Arrival (automatisk utsändning, här lämnas bl a uppgift om bana i användning samt aktuellt väder)
 • ATIS: 119,00 Departure (samma som ovan, men för avgående trafik)
 • Ground: 121,70 (West)
 • Ground: 121,925 (North)
 • Ground: 121,975 (East)
 • TWR: 118,50 (Rwy 01L/19R, 08)
 • TWR: 125,125 (Rwy 01R/19L, 26)
 • Delivery: 121,825 (här lämnas färdtillstånd = “klarering eller clearence” för flygningen)
 • APP: 123,70, 124,10, 126,65

 

Regler vid paviljongen

Hjälp till att vårda denna vår gemensamma och värdefulla tillgång och att anmäla eventuella fel och brister till SFF kansli. Var vänlig och håll paviljongen och området runt omkring den snyggt genom att kasta tomma filmburkar, matsäcksrester och annat skräp i soptunnan. Då blir paviljongen trevligare för dem som kommer efter dig. Om någon före Dig inte slängt sitt skräp i soptunnan, hoppas vi att Du gör det åt honom eller henne. Eventuella skador eller andra brister kan anmälas till Svensk Flyghistorisk Förening som tillika är stugfogde. Telefon 0706-22 10 00 eller e-post kansli@flyghistoria.org

 

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning: (bil) Väg 273 mot Almunge/Norrtälje (skylltat från huvudinfarten samt från Märsta). Sväng vänster direkt efter den andra taxibanebron, mot ”Skogsvägen” och ”utsiktsplats”. Kullen med parkering och paviljong ligger på höger sida.

Vägbeskrivning: (kollektivt) SL-buss 583, Märsta-Arlanda och fortsätt förbi terminalerna. Går Du på vid terminalerna åk i riktning ”Arlanda”. Stig av vid ändhållplatsen Skogsvägen/Östra Hangarvägen, som ligger strax nedanför paviljonen.

Senaste Plane Spotting – Klicka här!

Länkar

Scramble: http://www.scramble.nl/airports.htm

Flightpix http://www.flightpix.com

 

Information i media

Aviation News incorporating Jets May 2017

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

 • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
 • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
 • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
 • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
  Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
 • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.