Skip to content

SFF Styrelse

Thomas Allard, Ordförande

Född 1954 i Tranås. Linköpingsbo sen 1972. Bor i Linköping tillsammans med Karin och har 4 barn. Har alltid pysslat med flygande ting antingen i jobbet eller på fritiden. Flyget fångade mig tidigt och karriären startade med linkontrollmodeller som Getingen och Humlan. Så småningom började även intresset att rita egna modeller ta vid. Även om modellerna inte används så mycket längre så hänger de i garaget i väntan på ”bättre tider”. Yrkesmässigt fick jag förmånen att vara med om utvecklingen av robot 15 i både marin och flygvariant. Jobbade mycket med integration på robotbåtar, korvetter, Viggen och Gripen. Ägnade många år att tillsammans med ett fantastiskt europeiskt gäng skapa det som idag kallas radarjaktrobot Meteor. Hade en otroligt rolig tid som ansvarig för utvecklingsavdelningen för Gripen då version C och D togs fram. Vidare har jag ägnat ett decennium åt att leda Sveriges flygledare i LFV. Är civilingenjör från LiU i Tekniskt Fysik.

Rune Westergren, Kassör

Ekonom. Flygerfarenheter: Segelflygare, Segelflyglärare, Segelflygtekniker, Motorflygare, Fallskärmshoppare. Yrkeserfarenheter urval: Flygsportkonsulent, Intendent KSAK, Regionchef TBV/Stockholm, Chef externa programvaror Teamco/Närdata, Administrativ Chef HTF, Medlem av finanskommittén SPP/Alecta. Övrigt: Kassör för ett antal föreningar.

JB

Jan Buisman, Sekreterare

Född 1948 i närheten av Amsterdam i Nederländerna. Livslångt flygintresse, främst den civila sidan. Började som 16-årig som flight spotter på (det gamla) Schiphol. Segelflygutbildning 1966 i Tyskland (Dahlemer Binz) och värnplikt i holländska flygvapnet. Kassör i Dutch Dakota Association och medgrundare i Air Britain Netherlands Branche. Styrelsemedlem i Luchtvaartkennis, motsvarande SFF i Nederländerna. Medlem i SFF sedan 1995 och flyttade till Sverige 1996. Har arbetat som volontär i SFF:s arkiv sedan 2016, arbetat med Kernell-arkivet och spårat alla artiklar med svensk anknytning i den anrika brittiska tidskriften Aeroplane. Favoritplan är fortfarande DC-3, därav medlem i Flygande Veteraner och (tidigare) i Vallentuna Aviatörförening. Till professionen auktoriserad revisor och delägare, först i Holland och sedan i Sverige på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers fram till pensionering 2008. Jobbade under många år delvis i Pricewaterhouse Coopers internationella konsultverksamhet i London. Sedan 2010 till 2018 deltid på Nasdaq i Stockholm som ansvarig för redovisningstillsynen för noterade bolag. Bosatt i Sollentuna, lämpligt för flight spotting och fotografering främst på Arlanda och Bromma (samt de flygplatser som passeras vid resande).

RH

Rune Huldén

Född 1953. Flygofficer Stril (F 4) 1972 – 2000. Arbetat på Saab Electronic Defense Systems, 2000 – 2015 jobb med ERIEYE på utländska marknaden. Utbildat operatörer på C2 ombordsystem i Mölndal/ Linköping och på plats i Grekland (SAAB 340), Brasilien (EMB145), Mexiko (EMB145), Sverige (ASC890), Pakistan (SAAB 2000), Saudi Arabien (SAAB 2000). Deltagit i FMV arbetsgrupper 2000-05 i nätverksbaserat försvar (NBF). Stora delar av detta arbete bedrevs från Ericsson i Kista. Deltagit i teknologitransferprojektet inför JAS 39E export till Brasilien 2013. Fokus ERIEYE ledningssystem. Engagerad i flygmuseet på Optand fr.o.m. juni 2016.

Richard Evers

Född 1955. 1976-2002 på LFV (Arlanda) med operativ planering av passagerare, bagage och flygplan, samt infrastrukturfrågor i samband med ARN olika utbyggnader. 2002-2004 egen konsultverksamhet. 2004 projektledare för Grafair Jet Center på Bromma. 2005-2019 Operations Controller/ Flygsäkerhetskoordinator på Skavsta. 2019-2021 Flygsäkerhetskoordinator på Uppsala-Ärna. Medlem i SFF sedan 1974, Le Caravelle Club, Nyköpings flyghistoriska förening m.m. samt flygplats-/flygsäkerhetsansvarig för genomförande av ett flertal flygdagar på Skavsta.

Sune Larsson

Sune Larsson är för många en välkänd SFF-profil, inte minst genom mångårig mycket framgångsrik medlemsvärvning för SFF. Hans flygintresse började tidigt som 17-årig mekaniker-lärling på F9 under somrarna, samtidigt med utbildning på Chalmers. Därefter anställd hos FFV, Luftfartsinspektionen, Linjeflyg, SAS och Telair International med inriktning på kvalitets-säkring av processer och funktioner. Sune är mångårig medlem i SFF och har länge varit aktiv i SFF-Göteborg och även tidigare som styrelsemedlem i SFF. Han är även medlem i FHA, Flyghistoriska Akademien och FTF, Flygtekniska Föreningen samt i flera kvalitets- och flygsäkerhetsgrupper. Med denna bakgrund och med en väl dokumenterad värvarförmåga är Sune Larsson en välkommen förstärkning av SFF styrelse.

SFF styr BR

Björn Rystedt

Född 1966. Född och uppvuxen i Östanbo utanför Söderhamn. Började som flygmekaniker 1986 på F 15, fortsatt utbildning till flygtekniker på F 14. Flygförarutbildning 1988 på F 5 i Ljungbyhed. Flög Lätt Attack på F 16 i Uppsala, Spaningsviggen på F 17 i Ronneby, Jaktviggen på F 4 i Östersund och F 21 i Luleå. Pluggade till flygingenjör i Linköping 1993-1997. Flög in mig på Gripen 2001 på F 7 i Såtenäs där jag jobbade som systemingenjör och instruktör. Majorskurs 2003. Chefsingenjör på FMV i Stockholm 2004. Programledare för Gripenförsäljningen till Ungern. En kort sejour på Flygstaben 2010. Sedan 2011 Chefsingenjör för Gripen C/D på Saab. Privatflygcertifikat 2012. Äger två flygplan, en Brügger Colibri och en Bücker Jungmann. Ordförande för Linköpings Flygklubb 2014-2015. Ordförande för Malmens Veteranflygklubb sedan 2018. Håller på och skolar in sig på Saab B 17 "Blå Johan".

Kjell Nordström

Kjell Nordström tog segelflygcertifikat redan som 16-åring och flög därefter 24 år i flygvapnet, bl.a. Tunnan, Draken och Viggen. 1986 blev han flygchef vid Nyge Aero Målflyg och 1990 provflygare hos Saab, med utprovning av Saab 340 och 2000. Han är också uppvisningspilot sedan 1967 på olika militära och civila flygplan, bl. a Vampire och Flygande Veteraners DC-3, Daisy. Totalt har Kjell samlat omkring 19 000 flygtimmar fördelat på ca 150 flygplanstyper! 2010 blev Kjell Nordström utsedd till Årets Flygare av KSAK för sina stora insatser för allmänflyget.

Björn Svensson

Född 1951, uppväxt och bor i Borås. Sambo med Britt, 3 utflugna barn, 1 barnbarn. Reservofficer och arbetar sedan 2003 på Skaraborgs Flygflottilj F7 på heltid som flygplatschef för Karlsborgs flygplats och ställföreträdande flygplatschef för Såtenäs flygplats. Sysslat med flyg sedan barndomen, först med modellflyg och sedan segelflyg sedan 1966, och har haft flera olika styrelse-uppdrag i Borås Segelflygklubb. Segelflyger fortfarande men flyger numera mest motorseglare i Borås, och är flygplatschef för Borås flygplats på fritiden. Har varit engagerad i flygdagar i Borås som programansvarig och koordinator sedan slutet av 70-talet. Arbetade tidigare i 30 år på Borås Energis kraftvärmeverk som bla driftchef och projektledare.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.