Skip to content

SFF Styrelse

Thomas Allard, Ordförande

Född 1954 i Tranås. Linköpingsbo sen 1972. Bor i Linköping tillsammans med Karin och har 4 barn. Har alltid pysslat med flygande ting antingen i jobbet eller på fritiden. Flyget fångade mig tidigt och karriären startade med linkontrollmodeller som Getingen och Humlan. Så småningom började även intresset att rita egna modeller ta vid. Även om modellerna inte används så mycket längre så hänger de i garaget i väntan på ”bättre tider”. Yrkesmässigt fick jag förmånen att vara med om utvecklingen av robot 15 i både marin och flygvariant. Jobbade mycket med integration på robotbåtar, korvetter, Viggen och Gripen. Ägnade många år att tillsammans med ett fantastiskt europeiskt gäng skapa det som idag kallas radarjaktrobot Meteor. Hade en otroligt rolig tid som ansvarig för utvecklingsavdelningen för Gripen då version C och D togs fram. Vidare har jag ägnat ett decennium åt att leda Sveriges flygledare i LFV. Är civilingenjör från LiU i Tekniskt Fysik.

Kent Hektor, Kassör

Född 1949. Civilekonom, som sedan tidigt 1970-tal, arbetat inom IT-branschen och där gjort det mesta. De senaste 20 åren av sin aktiva tid arbetade Kent uteslutande med kvalificerad projektledning och förändringsledning för ett antal av de större företagen i södra Sverige (EON, Alfa Laval, Tetra Pak m fl). Har stor vana att arbeta med ledningsgrupper och styrelser. Kents flygintresse föddes då Kents far hela sitt liv verkade inom flyget (ABA, Linjeflyg och SAS). Många sommarjobb blev det på Bromma hos Osterman Aero, Linjeflyg m fl. Sedan många år volontär på Stenbäcks Flygmuseum, där Kent bl a fått vara med om att demontera och montera ”Den röde Viggen”. Tycker mest om propellereran och har ett återuppväckt intresset för modellbygge. I över tio år har Kent varit med i SFF och är sedan fem år sekreterare i SFF Region Skånes styrelse

Per Gustafsson

Per Gustafsson

Född 1960. Flygtekniker hos Nyge Aero 1981, från 1985 målflygoperatör med 550 timmar på Mu-2 och Learjet 24. Fortsatte 1998 på Crossair i Schweiz som flygtekniker på Saab 340, 2000 och Avro RJ85/RJ100. 2001–12 lärare på Flygteknik Technical Training i flygtekniska ämnen, teori och praktik samt human factors, flygets lagar, underhållsteknik m m. Var också Quality Manager för skolans EASA-del 147. Sedan 2012 på CTT Systems AB som Customer Support och verkstadschef med ansvar för EASA-del 145 i verkstaden. CTT har levererat över 1 000 avfuktningsanläggningar och mer än 2 000 luftfuktare för Boeings och Airbus trafikflygplan till flygbolag jorden runt. Underhåll sker från Nyköping. I detta arbete har Per aktivt verkat med försäljning, service och utbildning även utomlands som en del av CTT:s goda utveckling. Per är också privatflygare med runt 400 timmar, har bogserat segelflyg och flugit i FFK. Han bor i Nyköping och är mångårig medlem av SFF och F11 Museum.

JB

Jan Buisman, Sekreterare

Född 1948 i närheten av Amsterdam i Nederländerna. Livslångt flygintresse, främst den civila sidan. Började som 16-årig som flight spotter på (det gamla) Schiphol. Segelflygutbildning 1966 i Tyskland (Dahlemer Binz) och värnplikt i holländska flygvapnet. Kassör i Dutch Dakota Association och medgrundare i Air Britain Netherlands Branche. Styrelsemedlem i Luchtvaartkennis, motsvarande SFF i Nederländerna. Medlem i SFF sedan 1995 och flyttade till Sverige 1996. Har arbetat som volontär i SFF:s arkiv sedan 2016, arbetat med Kernell-arkivet och spårat alla artiklar med svensk anknytning i den anrika brittiska tidskriften Aeroplane. Favoritplan är fortfarande DC-3, därav medlem i Flygande Veteraner och (tidigare) i Vallentuna Aviatörförening. Till professionen auktoriserad revisor och delägare, först i Holland och sedan i Sverige på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers fram till pensionering 2008. Jobbade under många år delvis i Pricewaterhouse Coopers internationella konsultverksamhet i London. Sedan 2010 till 2018 deltid på Nasdaq i Stockholm som ansvarig för redovisningstillsynen för noterade bolag. Bosatt i Sollentuna, lämpligt för flight spotting och fotografering främst på Arlanda och Bromma (samt de flygplatser som passeras vid resande).

Richard Evers

Född 1955. 1976-2002 på LFV (Arlanda) med operativ planering av passagerare, bagage och flygplan, samt infrastrukturfrågor i samband med ARN olika utbyggnader. 2002-2004 egen konsultverksamhet. 2004 projektledare för Grafair Jet Center på Bromma. 2005-2019 Operations Controller/ Flygsäkerhetskoordinator på Skavsta. 2019-2021 Flygsäkerhetskoordinator på Uppsala-Ärna. Medlem i SFF sedan 1974, Le Caravelle Club, Nyköpings flyghistoriska förening m.m. samt flygplats-/flygsäkerhetsansvarig för genomförande av ett flertal flygdagar på Skavsta.

Lars Andersson

Född 1951 i Karlsborg, och medlem i SFF sedan 2006. Han är sekreterare i SFF Göteborg sedan några månader och volontär i Aeroseum där han också guidar besökare i anläggningen. Lars är även kassör i föreningen Aeroseums Vänner. Han är en genuin flyghistoriker och har också medverkat med artiklar i SFT. Yrkesmässigt har Lars inte sysslat med något som har med flyg att göra, utan har arbetat som processingenjör (civilingenjör i kemiteknik) främst inom energisektorn och skogsindustrin. Flygintresset har dock funnits sedan barnsben, förmodligen ärvt från fadern som tillbringade några år i baksits på B 17 på F 6.

SFF styr BR

Björn Rystedt

Född 1966. Född och uppvuxen i Östanbo utanför Söderhamn. Började som flygmekaniker 1986 på F 15, fortsatt utbildning till flygtekniker på F 14. Flygförarutbildning 1988 på F 5 i Ljungbyhed. Flög Lätt Attack på F 16 i Uppsala, Spaningsviggen på F 17 i Ronneby, Jaktviggen på F 4 i Östersund och F 21 i Luleå. Pluggade till flygingenjör i Linköping 1993-1997. Flög in mig på Gripen 2001 på F 7 i Såtenäs där jag jobbade som systemingenjör och instruktör. Majorskurs 2003. Chefsingenjör på FMV i Stockholm 2004. Programledare för Gripenförsäljningen till Ungern. En kort sejour på Flygstaben 2010. Sedan 2011 Chefsingenjör för Gripen C/D på Saab. Privatflygcertifikat 2012. Äger två flygplan, en Brügger Colibri och en Bücker Jungmann. Ordförande för Linköpings Flygklubb 2014-2015. Ordförande för Malmens Veteranflygklubb sedan 2018. Håller på och skolar in sig på Saab B 17 "Blå Johan".

Christer Frånlund

Född 1955. Norrbottning uppvuxen i Luleå. Ekonom med ett medfött flygintresse som tillbringat mycket tid i ungdomsåren på F 21, HkpS och Arlanda. Ägnar i dag mycket tid åt fotografering. När det kommer till flyg blir det ofta spetsiga flygplan under uppvisningsflygning. Har i yrket arbetat med organisations- och företagsutveckling, styrelsearbete, organisatoriska frågor och ledarutveckling. De senaste åren i akademisk miljö och inom ett av landets lärosäten.

Kenneth Göransson

Född i Olofström 1955. Under tonåren på 1970-talet bosatt i Kristianstad, med segelflygning på Rinkaby. Arbetat på Volvo Cars i Olofström i 20 år med geometriteknik som både tekniker och ledare. Under sista 15 åren före pension som ordförande för lokala Ledarna-klubben. Medlem i SFF sedan 1976 och i SFF Blekinge sedan 1978. Tog 1995 över SFF Medlemsservice efter Alf Ståhlborg och ansvarade för denna i 15 år fram till dess flyttning till Stockholm. 2011 utsedd till hedersmedlem i SFF för arbetet med Medlemsservice. Har utöver flyglitteratur ett stort hembygdsintresse och är styrelsemedlem i Jämshögs Hembygdsförening. Aktiv i Olofströms Fotoklubb och Rotary Olofström. Driver sedan 2013 Facebooksidan Flygpostlådan och hoppas kunna tillföra styrelsen mina erfarenheter av detta.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.