Skip to content

Table of Contents

Länkar till SFT Nätkassen

Uppdaterad 2010-08-16 

Sammanställd av Lars Sundin

Här är tips om flyg på Internet som publiceras regelbundet i Svensk Flyghistorisk Tidskrift. Lars Sundin har under ett antal år, fram till december 2008 gjort denna sammanställning.
Nätkassens länktips är i den form de en gång trycktes i SFT och en del länkar kan ha brustit med tiden. Dessa är markerade som brustna men står kvar. I några fall har det varit möjligt att återupprätta länken. Ibland kan då innehållet ha förändrats/förbättrats.

____________________________________________________________________________________________________

Nätkasse i SFT nr 6/2008

Svensk Flygplanshistorik 
Den sedan länge etablerade sajten Svensk Flygplanshistorik som bygger på texter som publicerats i den flyghistoriska tidskriften Kontakt om militära flygplantyper har på sistone kompletterats med intressant material om bl a Draken, Viggen och motorer.

bygdearkivet.mora.se/
I detta bygdearkiv från den pursvenskaste av bygder finns även några tiotal bilder av flyg, alltifrån Ahrenbergs Åhlen &Holm-märkta Sverige Runt-Junkers S-AAAB via den tremotoriga Fokkern SE-ACZ som sjunkit genom isen i samband med ett besök i samband med Vasaloppet 1947 (och en månad senare blev lågornas rov i en hangarbrand) till en Aero Commander. Dessutom finns bilder av modellplansbyggande unga män på 50-talet.

Bloggar… 
…finns det även med flyg i. Ibland blandat med andra mer privata intressen vilket också ibland gäller “gamla flygares” hemsidor, vilket gjort att jag ibland inte tipsat om dem. Bloggar är svåra att hitta i men de har ibland sin charm – man är ju litet nyfiken på vad flygfolk tycker eller håller på med. Några exempel på “flygbloggar” är lae.blogg.se/index.htmlmed flyghistoriska delikatesser!, linn.blogg.se/ , virtualreality.se/blogs/index.php?blog=3&cat=28 ,pilotjobbet.blogg.se/ och twopilots.blogg.se/

www.luftfartsstyrelsen.se/templates/LS_InfoSida_70_30____38136.aspx 
Här finns att läsa om flygsäkerhet från Luftfartsstyrelsen. Statistik inte minst men också aktuella utredningar, kampanjer och sammanställningar av “händelser” inom allmänflyget exempelvis.

www.lfv.se/upload/Flygplatser/Umea/Lfv_umea_fpl_62.04.pdf
Om Umeå flygplats historia från 1962 till 2004, fast man tar avstamp med Anna Grönfeldts förslag 1914 och Olofsfors-fältet användning från 1955 för tidningsflyget.

www.statensarkiv.se/
Här kan man få en allmän kunskap om olika statliga arkiv som kan vara bra att om man vill forska i sådana.

www.farvis.com/ventnor2.htm
Om en brittisk flygolycka med en Dakota som 1962 drabbade trafiken med Kanalöarna, berättad med en speciell känsla. En påminnelse om hur våghalsigt man på den tiden fortfarande försökte ta sig fram även med trafikplan när vädret var dåligt. Tack Stig Wahlgren.

www.warbirdsoverwanaka.co.nz 
I SFT nr 5/08 berättade Walther Vetterlein i text och bilder från påskhelgens flygshow i Wanaka, beläget på Nya Zeelands sydö. Här är arrangörernas officiella webbsajt med upplysningar för dem som funderar på ett besök vid nästa show påsken 2010. Mer att läsa och se finns på www.richard-seaman.com/Aircraft/AirShows/WanakaWarbirds/index.html

Nätkasse i SFT nr 5/2008

 
På SFF hemsida finns en förteckning över flygvapnets kamratföreningar. Flera av dem har hemsidor eller föreningsblad och en sådan är Jämtlands flygflottiljs kamratförening. Där finns mycket om flottiljens historia, både vad avser flygplan, utrustning och inte minst byggnader. Det finns även ett reportage om hur det nya militärmuseet vid Optands flygplats växer fram. Tack för tipset Anders Falk.
 
Björn Bellander presenterar här sina bilder från olika motor- och flygmuseer i Sverige och annorstädes, och annat en mångårig motorentusiast har att visa upp. Verkligen mycket. Vad gäller svenskt flyg finns här bilder från Flygvapenmuseum på Malmen med fyllig stödjande text och länkar. Även Robotmuseet i Arboga presenteras med intressanta länkar. Vidare finns en stimulerande museiförteckning. Tack Kenneth Göransson för detta tips.
 
På Youtube finns många videoklipp om flyg. Den serie “Flyget i Sverige” SVT en gång visade om det svenska militära flyget genom tiderna finns sålunda här, i form av 6 avsnitt. Även mycket annat finns; sök på Tunnan, Draken, Viggen exempelvis. Bildkvaliteten ska vi kanske inte tala om men…
 
arlandaflygsamlingar.se/default.asp
Här presenteras Arlanda Flygsamlingars flygplan, motorer och mycket annat såsom vindtunnlar och flygplatsfordon, med intressanta bilder och sakkunnig text. Man tackar!
 
www.sportpilot.se/
Sportpilot.se är en svensk sajt om och för småflyget i Skandinavien med senaste nytt, reportage, artiklar, annonser och ett forum. Det handlar såväl om “vanligt småflyg”, UL, veteranflyg som experimentklassat flyg.
 
www.trynorth.com/Welcome+to+Entry+Point+North!.4.aspx
Här presenterar sig den nordiska flygledarskolan Entry Point North på Sturup som etablerades för drygt två år sedan på basis av en tidigare svensk sådan skola. Bakom står de danska, norska och svenska flygledningsorganisationerna, i Sverige alltså LFV. Text, bilder och video.
 
Stig Wahlgren har tipsat om detta bildarkiv om bortåt 3400 svartvita bilder av flygplan från bröderna Wrights tid till en bit in på 50-talet. Militära amerikanska flygplan dominerar; många helt glömda medan andra väcker svaga minnen av att man sett någon bild för mycket länge sedan. Inga svenska plan visserligen vad jag kan se men en sepiatonad charm har bilderna hur som haver. Vill man ha bilderna med högre upplösning, kan man köpa albumet på en DVD för ca 50 US $. Då hjälper man en EAA-avdelning i USA med restaureringen av en PT-19 Cornell.
 
Här görs egentligen reklam för en bok om post- och fraktflygets historia, men det finns många fina bilder att kika på och även några smakprov på bokens text.
 
En sajt för samlare och nostalgiker. Man kan nog inte hitta så mycket om flyg, men det finns ju annat trevligt här i världen.

Nätkasse i SFT nr 4/2008

www.esgb.se/ 
Här finns bilder som samlades in vid skrivandet av SFF:s och Trafik-Nostalgiska Förlagets bok om Torslanda men som inte kom att ingå i boken. Enjoy!

www.flygvapnet.se/
På denna officiella webbplats kan man läsa notiser med senaste nytt från flygvapnet, såsom i skrivande stund om “ny miljö för luftbevakning och stridsledning”, om den första privatperson som fått vara passagerare i JAS 39 Gripen samt andra, oftast mindre muntra, nyheter. Man tar sig lätt vidare till ytterligare information om flygvapnet.

vidsel.nu/
Curt Löfwenberg har trevlig webbplats om orten Vidsel i Norrbotten samt även om den militära verksamheten där och inte minst RFN museum och om vad där händer.

http://www.kiwithunder.com/
Walther Vetterlein har tipsat om läsning om en nyazeländsk 3/4-dels Mustang.

www.danfly.dk
Här finns SFF:s danska motsvarighet, Dansk Flyvehistorisk Forening, DFF. Två andra danska flyghistoriska föreningar är Danmarks Flyvehistoriske Selskab, www.flytodfs.dk/, och DaFU – Danmarks Flyvehistoriske Union på www.dafu.dk/. Vi tackar Jan Forsgren för tipset.

www.goldenyears.ukf.net
Jan Forsgren tipsar också om att här finns “all världens” civilflygregister, inklusive det svenska, till och med 1939.

www.ajjcollection.co.uk/
En stor engelsk samling flygplanbilder, the A J Jackson Collection, är numera knuten till Brookland-museet. Samlingen omfattar ca 30 000 bilder och består till stor del av svart-vita negativ, med dominans av civila brittiska plan (jag fann knappt 80 svenska avbildade plan, civila) från tiden 1919-1960. Härifrån kan enstaka skannade bilder í digital form köpas. Kenneth Göransson har tipsat om detta, medan Stig Wahlgren uppmärksammat oss på att påwww.abpic.co.uk/index.php finns många bilder att betrakta på webben.

www.sfhm.se/templates/pages/FlygStandardPage____388.aspx
Flygvapenmuseum har som ett led i sin pedagogiska verksamhet en trevlig informerande text om flyg, “Upp i det blå”, som egentligen är en lärarhandledning för årskurs 4-6. Den kan vara nyttig för flygintresserade, om inte för annat så för att hänvisa barn, barnbarn och flygnyfikna bekanta dit.

Nätkasse i SFT nr 3/2008

En officiell webbplats för den svenska försäljnings- och stödorganisationen Gripen International. Mångspråkig med tanke på kunderna men dock finns inte mycket på svenska. Här finns flotta Gripen-bilder och även historiska bilder av Saabs tidigare flygplan som man kan ladda ned i sin dator.
 

www.aef.se  Här kan man läsa om verksamheten vid Centrala Flygverkstaden i Arboga och efterföljande organisationer såsom FFV Aerotech under 50 år, 1945-1995, berättat av Bengt Nilsson som var mångårigt verksam där.

 www.anderslif.se/index.html-flygolycka.html  Västeråsjournalisten Anders Lif återger på sin blogg sin artikel i Västmanlands Läns Tidning om den svåra olyckan i Flygvapnet 30 oktober 1956 med en Pembroke.

 

www.flygfyren.nu/  Ett seriöst diskussions- och frågeforum för privatflygare och blivande sådana där man även kan finna berättande trevliga texter om flyg, företrädesvis civilt sådant. 

www.kustbevakningen.se/ En inofficiell tidigare sajt med bl a intressanta fotografier av vad Kustbevakningens plan upptäckt längs våra kuster har nu gått upp i organisationens officiella sajt. Man informerar här fylligt om sin verksamhet och inte minst om sina nya flygplan.

 www.scanliners.com/ Hans Norman har en stor samling bilder av trafikplan och även reportage på sin sajt “Scanliners”.   www.volvo.se/NR/rdonlyres/E7D20C00-7F70-46A9-8A48-6DD3723E9896/0/BokUlfOlsson.pdf  Tekn dr Ulf Olsson, pensionerad efter en lång verksamhet vid Volvo Aero, har här samlat all sin kunskap om flygkonsten och speciellt då dess olika kraftkällor. Allt från insekter till rymdfarkoster ryms i denna framställning på över 700 sidor på engelska. 

www.biggles.info/ En översikt av W E Johns Bigglesböcker ur ett brittiskt perspektiv av Roger Harris. Vi får se omslagsbilder och andra originalillustrationer. Nostalgi även om det nog inte är just dessa bilder vi minns. Böckernas handling beskrivs och nog kan vi känna igen oss. Harris har även en sajt om författaren själv, William Earl Johns (1893-1968), www.wejohns.com/ .

Nätkasse i SFT nr 2/2008

www.ksak.se/
Kungliga Svenska Aeroklubben och dess Motorflygförbund har en förnämlig webbplats med mycket information om dagens privatflyg och med många nyttiga länkar.
flygsida.blogspot.com/
Mikaels flygsida innehåller mycket sevärt för FV-intresserade.web.comhem.se/akademin/artikelbiblioteket/artiklar/lammet.htm
Jan Nilssons magisteruppsats i historia från år 2000 om den lokala opinionens syn på uppförandet på 30-talet av Svea Flygflottilj F8 och även dess nedläggande.www.f3.kamratforening.se/
På Kungl. Östgöta Flygflottiljs Kamratförening webbplats där man kan läsa om förbandets historia, dess chefer, flygplan och emblem. Bland annat finns en berättelse om officersmässens brand en höstnatt 1966 och hur några av Döderhultarens träskulpturer räddades.www.luftfart.museum.no/
Norsk Luftfartsmuseum i Bodø för både civilt och militärt flyg har nyligen presenterats i ÖFS Meddelande 4/2007 av dess direktør, Sven Scheiderbauer. Här är museets officiella webbsajt.
En franskspråkig blogg om Fouga Magister med länkar till en stor mängd mängd sajter och artiklar om detta “stora” flygplan som gjort tjänst i många olika länder. Det finns även ett forum m m.

gaubs.free.fr/Arm%E9e%20de%20l’Air.htm Michel Verdin har tipsat om denna sajt om det franska flygvapnet genom tiderna, dess organisation och förband, flygplantyper och. Inte minst ges här detaljer som märken och emblem.

 
actionfoto.blasmark.nu/
Bo Häggkvist visar många “häftiga action-bilder” och även bilder från många olika flygdagar och flygevenemang, exempelvis från EAA Fly In, Tiger Moth “75 år i Sverige” på Skå i juni 2007 samt även modellflyg. Såväl hetsig combat som radiostyrt inomhusflyg.

Nätkasse i SFT nr 1/2008

www.lsn.se/bulltoftaoldboys/ Bulltofta Oldboys är en förening för dem som haft med Bulltofta flygplats att göra. Man träffas och återupplivar “gamla tider”. På sajten finns kanske inte så mycket Bulltofta-historia men desto mer om föreningens aktiviteter. Kanske du känner igen någon gammal arbetskamrat?   lecaravelleclub.com/ Le Caravelle Club vårdar en svensk Caravelle, med ett förflutet både i SAS och flygvapnet.   www.sunnersberg.com/ Raymond Anderssons sajt om bl a flygvapnets flygplantyper och som kretsar kring F 7 är omfattande och man kan här göra fynd. Tack Lars T. Wahlström för påminnelsen.   sv.wikipedia.org/wiki/Heraldik Intresset för “målning och märkning” eller heraldik är stort inom alla slag av militärhistoria. Hos Wikipedia kan man läsa om det grundläggande i ämnet heraldik och få tips för ytterligare studier. Vad gäller militära tjänstegrader o d kan Lars Högmans webbplats vara av intresse, där sålunda undersidan

http://www.algonet.se/~hogman/regementen_military%20ranks.htm ger litet om flygvapnets tjänstegrader (med en länk till Försvarsmaktens officiella sida om gradbeteckningar varifrån man lätt kan söka sig vidare) samt en historik tillbakablick, med tyngdpunkt på armén.

I den globala organisationen FIP för filateli finns en avdelning för flygrelaterad sådan. Filateli liksom annat samlande ger ofta kunskap om mångahanda ämnen, inte minst flyghistoria. I ledningen ingår svensken Fredrik Ydell som flitigt bidragit med illustrerade notiser med svensk anknytning i “Cover of the Month”.
bild.admin.kth.se
Björn Roos visar fotografiskt högklassiga bilder från Angola, Hälsingland och andra ställen i världen. Sök exempelvis i bilddatabasen efter “Söderhamn” och du finner bilder från flygmuseet där. Eller sök på ord som Kallax, Balchen, Daisy, Mosquito, Chevrolet eller lådbil.
Claës Hagenfeldt har tipsat om denna “radarbild” liksom om radiokommunikationen påaudio.liveatc.net:8012/lszh.m3u från Zürich-området. Det är bara en av många lyssningsmöjligheter påwww.liveatc.net/ , där det även finns Sweden FIR. 
Här kan läsas eller hämtas hem handböcker och andra dokument från andra världskrigets USAAF. Det handlar om saker som handböcker i navigation, autopiloten i B-17, träningsläger i Miami Beach och mycket, mycket mer. En verklig nostalgisajt för alla VK2-flygintresserade.
www.ualberta.ca/~khorne/
Mycken nostalgi, inte specifik svensk, men riktigt gamla modellbyggare/flygare minns nog den tid då balsa inte fanns att få i Sverige eller då man slukade tidningar från andra sidan Atlanten som Air Trails och Model Airplane News.
 

Nätkasse i SFT nr 6/2007

Tidigare anställda på Saab i Linköping har en veteranklubb som förutom att ha möten med föredrag även publicerat ett stort antal “Saab-Minnen” om hur anställda minns sin tid på företaget. Där finns även presentationer av kända Saab-personer såsom A J Andersson, Torsten Brismar, Erik Wilkenson m fl. Sajten innehåller en översikt av de f n 17 volymernas innehåll. Ett värdefullt stycke svensk flyghistoria.
 
Märken och andra samlarobjekt kring flygvapnet är populära. Kenneth Göransson har tipsat om Tony Luvenströms (?) sajt i form av en blogg, som är under uppbyggnad. Här finns fina skanningar av märken från några olika flottiljer. Sidan är fn under flyttning till http://www.tonysflygsida.se/. FV-emblem av olika slag finns även på andra ställen, t ex hos Lars Henriksson på http://www.avrosys.nu/aircraft/ 
 
Jämtlänningen Jan Holmberg visar modellflyg med imponerande stora modeller samt PC-simulatorflygande. Här kan man även se hur det ser ut “framme i fören” i de stora trafikmaskinerna från Airbus och Boeing.
 
Två sajter om ett franskt frivilligt jaktflygförband i Sovjetunionen under andra världskriget, uppsatt med de Gaulles välsignelse och utrustat med sovjetiska Jak-jaktplan. Förbandet flög 5240 uppdrag med 273 bekräftade segrar.
 
En försäljningsbroschyr från Junkers där man presenterar sin enmotoriga Ju 52 som fraktflygplan. En härligt tidsdokument, där man får veta en hel del finesser man inte visste om och får se hur smäckert elegant planet var innan man hängde på två motorer till. Tack Björn Bäcklund för tipset! Det finns även några få helt andra bilder på denna sajt som torde höra hemma hos en modellbyggare. Tyvärr är broschyren för Ju 52 nu borttagen men den intresserade kan kontakta Lars Sundin.

www.nofmf.org/

Den norska Nord-Østerdal Fly- og Militærhistorisk Forening är sedan några år verksam vid vår västra gräns, med säte i Tolga tre mil sydväst om Røros. Ett litet museum är under uppbyggnad, där bl a resterna av en Heinkel 111 från Sitasjaure skall placeras. 

Odd Arnestad fra Norge visar här sin stora vykortssamling med hjälp av tumnagel-bilder samt några stora “månadens bild”. Goda sökmöjligheter ges i denna samling på över 5000 kort, med en norsk dominans. Tack Kenneth Göransson för tipset.
 

Två webbplatser om bevarandet av svenska motortorpedbåtar. Här finns förutom mtb-historia även kraft- och fartfyllda videoklipp samt länkar till andra mtb-webbplatser 

Nätkasse i SFT nr 5/2007

Den tekniska utredningen om nedskjutningen av Tp 79 nr 001 (DC-3) över Östersjön den 13 juni 1952 finns här, 245 sidor.
 
Om luftvärnsroboten Rb 68, Bloodhound Mk II, berättar här Dag N H Malmström med bilder från olika flygflottijer, tidningsklipp och mycket mer. Här finns även en uppsats från Militärhögskolan 1991 av Peter Wretman om motiven för anskaffning och avveckling av Rb 68 vid flygvapnet samt en text om Rb 85, Bloodhound Mk I, av Bengt Nilsson.
 
Ett nummer av Nyköpings flygklubbs tidning “Tryckaren”, med bl a  resereportage. Det flygs en del här i landet och man ger sig även ut på långresor i grupp, t ex till småflygmässan i Friedrichshafen i södra Tyskland..
 
En släkting till personligheten Allen Widman berättar om honom och inte minst om vad han gjorde i luften. 
 
Henry Väppling är en modellflygare i Norrbotten som på sin sajt har mycken modellflyg/bygg-historia  med många skalamodeller. En del plan flög, andra inte. Allt är trevligt berättat. Tack för tipset Kenneth Göransson!
Här kan vi ta del av det omfattande bildmaterialet kring Andréexpeditionen.
 
Australisk flyghistoria med många gamla fina bilder. Här finns bl a en hel del för Lockheed-entusiaster såsom en bild av Aero Nords Lodestar SE-BTI som Bertil Krokstedt en gång var på en verkligt lång resa med på hösten 1951.
 
En flödande mängd bilder från flygmuseet i Bryssel som kommer att vara stängt en tid varvid man kan befara att många plan kommer att fara illa.

Nätkasse i SFT nr 4/2007

 www.f18.se/tidningen/F18tidn_nr32.pdf 
Ett exempel på de kamratföreningsblad man kan finna på webben. I detta nummer av “F 18-kamraten” finns bland annat en teknikers minnen av Draken samt litet Berga-helikopternostalgi.
 
Här finns berättelser om elektronikutvecklingen under Kalla krigets dagar sedd ur ett CVA-perspektiv, sammanställda av Arboga Elektronikhistoriska Förening. Här finns mycket att läsa och länkar till än mer.
 
www.paim.se/Arkiv/Sv%20milidr%20av%20Lampell.htm Om hur flygvapnet en gång började med internationell flygfemkamp. Den nyligen bortgångne Sven Lampell berättar om nyttan av att städa i skrivbordslådor och av att generaler går på cocktailpartyn.
 
Mission Aviation Fellowship är en kristen ekumenisk organisation som nyttjar flyg och annan teknik för att överbrygga hinder och betjäna människor med livsinnehåll, hälsa och livskvalitet. Här finns bl a en historik för tiden 1982-2002 för det nyligen 25-årsjubilerande MAF Sweden.
 
Bertil Krokstedts berättelser om vad han upplevde i både militär och civil luft innan han kom till Transair.
 
En D-uppsats i historia från Luleå tekniska universitet om den engelska Lancaster-bombaren “Easy Elsie” och det tyska slagskeppet “Tirpitz” av Andreas Holmberg och Niklas Korva.
 
richard.ferriere.free.fr/
På Richard Ferrières sajt “Wings 2.12” som primärt riktar sig till modellflygare, finns förutom bilder av flygplan även ritningar, walk-around-bilder, gamla affischer m m. Man kan även se hur fint och troget Tintins tecknare Hergé, alltså Georges Remi, återgav tidens flygplan i serierutorna.
 
Vykort av forna tiders kabin-interiörer och stiliga besättningar – stronga piloter och serviceinriktad kabinpersonal. Ur vykortsamlaren Larry Myers samlingar som innehåller mycket mer, även mer om flyg om man söker litet.

www.targeta.co.uk/hendon_museum.htm 

Ett fotoreportage från RAF-museet i Hendon. Philip Stevens bjuder också på många fler bilder från andra ställen på sin sajt.

Nätkasse i SFT nr 3/2007

medlem.spray.se/superswede/F22/f22_krigsdagbok_2.htm
Här finns en mängd texter från olika håll kring F 22- insatsen i Kongo under det tidiga 60-talet samlade. Vidare har SVT i sitt “Öppet arkiv” många TV-inslag kring “Kongokrisen” samt F 22 och dess personal. Gå till www.svt.se och sök bland “program a-ö” efter “Öppet arkiv” och sök så där på “Kongo” eller använd tidslinjen.

www.satca.com/index.php
Svensk Flygledareförening, SFF alltså, och med ca 700 medlemmar har som syfte att verka för flygtrafikledningens utveckling och en hög flygsäkerhetsnivå samt förstås att förbättra flygledarnas arbetsförhållanden. Här kan man se hur föreningen arbetar och även snappa upp senaste nytt vad avser läget på flygledningsfronten. Det finns även en stor veteranavdelning samt ett forum för medlemmar i föreningen.

www.flygmuseum.nu
Föreningen Flygmuseum i Sverige bildades i april 2004 för att verka för skapandet av ett historiskt centrum för svenskt civilflyg. I spetsen står Tekniska Museet och LFV och vidare finns representanter för Arlandasamlingarna, SFF m fl. Här visas förföriskt flådiga exempel på vad som skulle kunna göras för att visa svensk flyghistoria..

www.fortv.se/templates/Page.aspx?id=171
Fortifikationsverket presenterar här Malmen-hangaren och andra byggnader som verket förvaltar och som är av arkitektoniskt värde och inte sällan statliga byggnadsminnesmärken. 

familjenhakansson.se/html/ais.html
Här kan man läsa om AIS, Automatic Indentification System, ett internationellt obligatoriskt säkerhetssystem för fartyg, som bygger på Håkan Lans patent. Fartygets position, kurs, fart, last, destination m m sänds via VHF-radio och kan tas emot av envar som har en AIS-mottagare. Läge, kurs m m kan sedan visas på en bildskärm och man får något som liknar en “radarbild”. Inom flyget finns ett liknande system som arbetar via sekundärradarsystemet. På sajten kan man studera fartygstrafiken i södra Östersjön och Öresund och även flygtrafiken över södra Österjön. Ytterligare “flygradarbilder” kan ses på http://www.flygbilligt.com/radar/

www.imperial-airways.com/
Ett fylligt och ofta charmigt bildmaterial om Imperial Airways och relaterade bolag genom tiderna samt om planerna att bygga en flygande replik av en Handley Page HP 42.

www.airshowbuzz.com/
Kenneth Johansson har tipsat om denna sajt med amerikanska videoklipp av gediget patriotisk karaktär.

www.airspacemag.com/
Webbversionen av det amerikanska Smithsonian-museets tidning Air & Space Magazine innehåller artiklar av hög klass om amerikansk och annan flyghistoria och har även ett bildmaterial av hög klass.

Nätkasse i SFT nr 2/2007

www.fortv.se/templates/Page.aspx?id=613
Fortifikationsverket publicerar här rapporter om olika slag av militära krigsbaser och deras historik, skrivna av personer med flyghistoriskt kunnande. Bl a kan man läsa om Optands krigsflygfält och om vägbaserna.
 
Saab veteranförening i Trollhättan bjuder på mycket av historiskt intresse i sitt arkiv. En del handlar om bilar, men man kan också läsa Kurt Lalanders berättelse om hur grunden lades till Saab i Trollhättan. Det finns också något om ASJA:s verksamhet i Linköping. Gunnar Ljungström berättar om sina insatser på flygplansidan där han bl a arbetade under Alfred Gassner samt med 21:ans kylning. Även Frid Wänström berättar om 21:an och den utmaning den innebar.
 
SwAF.se är en ny svensk sajt om det svenska försvarets nyare flygplan som är under uppbyggnad.
 
Hans Jakobsson berättar i sitt “Scanair Magazine” utförligt och gediget om charterflygbolaget Scanairs historia med hjälp av många artiklar från gångna dagar.
 
Sedan några år har svenska ultralättflygare i grupp flugit till den stora allmänflygmässan i Friedrichshafen i sydligaste Tyskland som hålls vartannat år. Här finns utförliga reportage både från mässan och själva resan med de ofta intressanta uppehållen.
 
Warbirds of Norway är en förening för dem som opererar “warbirds” i Norge. Här kan man läsa om de olika planen och se dem på bilder och video.
 
Norskt Luftfartsmuseum har gett ut en liten illustrerad bok om norskt flyg under 100 år som även kan läsas här, på norska eller engelska
 
Den kände brittiske amatörbyggpionjären, skribenten med mera,  Arthur W J G Ord-Hume ser tillbaka på den Flygande Loppans historia ur ett brittiskt perspektiv i artikeln “The Seventy-year Itch” från brittiska Popular Flying Association..
 
I denna uppsats av Ernst M Cohn publicerad i Scandinavian Collectors Clubs tidskrift “The Posthorn” berättas om den danske ballongpostpionjären Johann Peter Colding och om den landsförvisade svenske adelsmannen Carl Fredrik Ehrensvärds spridande av flygblad in över Skåne i mars 1809 för att påverka den aktuella tronföljardebatten.

Nätkasse i SFT nr 1/2007

Vallentuna Aviatörförening har fått en ny hemsida och Åke Janssons DC-3:a ES-AKE är sedan i september tillbaka i Sverige.
 
Johan Hammarström och hans besättning gjorde under 2006 den första världsomflygningen med en hörselskadad pilot för att öka medvetenheten om de hörselskadades situation. 
 
Statistik av olika slag för svenskt och militärt flyg och annat, typ “verksamhetsberättelse”, under år 2005. Man ser bl a hur många fler flygtimmar som flygs civilt.
 
En finsk sajt med simuleringsbakgrund med många berättelser från andra världskrigets tid och speciellt de finska krigen. Det finns även rapporter från museibesök m m. Mycket helt enkelt.
 
Bruce Artwicks första flygsimulator för “hemdatorer” lanserades för över 25 år sedan och här kan vi se hur flygsimulatorn utvecklats sedan dess.
 
Professional Pilots Rumour NETwork, PPRuNe, är ett forum för professionella i flygbranschen där trots namnet flyg avhandlas med såväl stort allvar som kunnande.
 
Om det engelska transportväsendets utveckling med kanaler, järnvägar m m men även om flygindustrin i Bristol med omnejd och dess historia. Om Frank Barnwell och hans konstruktioner, Roy Fedden och hans motorer, Concorde och mycket, mycket mer.
 
Phil Juvet presenterar här en omsorgsrik samling bilder av flygplan, ofta även mycket detaljerade. De senare kan vara till glädje för modellbyggare och det finns bilder av och kommentarer kring byggsatser från 50-talet, övervägande tidiga skalamodeller i plast eller ibland av trä att tälja och putsa! Nostalgi! Sajten har ett amerikanskt perspektiv.
 
Om ett klassiskt amerikanskt litet flygplan. Många sköna bilder med det svart/vitas charm.

Nätkasse i SFT nr 6/2006

Sten-Erik Molker deltog 1957 i en leverans av två gamla Ahrenbergsjunkers till Nya Guinea. Molker avled 2003 men här återges hans efterlämnade illustrerade berättelse.
 
Standard Radios livaktiga veteranklubb Alfa presenterar de produkter från företaget som finns att se på en mängd museer över hela landet. Det handlar bl a om kvalificerad radio-, stridslednings- samt tidig IT-utrustning. Det finns även fylliga reportage från besök på museerna.
 
“Fort och bunker” handlar om militärhistoria och speciellt försvarsanläggningar, även flygvapnets. Bakom står ett bokförlag som också ger ut en tidning. Ett diskussionsforum finns. En annan webbplats om militärväsen och historia är Skalman, www.skalman.nu/, också med ett forum. Slutligen, SoldF.com på www.soldf.com/ är en ickeofficiell webbplats om försvarsmaktens organisation, vapen, övrig materiel m m. Ett forum finns även här.
 
Lars Fors har tipsat om denna mycket utförliga webbplats om Boeing 737 och inte minst dess teknik av den kände 737-specialisten Chris Brady som även publicerat en bok om typen.
 
Förlaget bakom den klassiska tidskriften Flight bjuder förstås på senaste nytt men det finns också i arkivet “a Century of Flight” med fotografier och röntgenteckningar från gångna och mer gyllene tider.
 
Här kan vi på franska läsa om de fransmän som under andra världskriget stred mot Tyskland på sovjetisk sida i Normandie-Niemen divisionen med sina Jakovlev jaktplan.
 
Joop de Wildes mycket omfångsrika länklista över ballongflyg i hela världen. Se även Svenska ballongfederarationen på /www.ballong.org/
 
Dubbeldäckarnostalgi på tyska med många bilder men också en hel del annat, såsom dubbeldäckare för FS 2004 simulering samt videoklipp, även med litet sällsynta monoplan som Bf 109 och Dewoitine D.26.
 

Nätkasse i SFT nr 5/2006

Här presenterar Luftfartssyrelsen sin verksamhet. Innehållet är både dagsaktuellt, framåtsyftande eller tillbakablickande (statistik). Under fliken “bibliotek” finns en tillbakablick på Luftfartsinspektionens gångna 60 årmed både historiska fakta och personliga upplevelser, bl a av kontakten med strävsamma men ibland litet väl företagssamma entrenörer.
 
Hos FHT, Försvarets Historiska Telesamlingar, finns mer på webbplatsen än vad man först ser. Använder man sökmöjligheten på ord som PS-15, PS-19, radar, krypto, tele eller vad man nu kan komma på så kan man finna man en hel del.
 
Om en svensk “flygcirkus” på Kanarieöarna 1985 och en krasch därvid.
 
Ånge Flygklubb disponerar för närvarande två motorseglare och ett segelflygplan. Dessa plans historia liksom historien för klubbens tidigare motorplan, allt från Lillcubben SE-ATT 1944 till Rallyen SE-ERZ, har noga kartlagts och här finns ofta mycket detaljerade uppgifter.
 
Här bjuds Interflug- och annan östnostalgi på tyska. Bland mycket annat finns, under fliken för Il-18 DDR-STE, bilder från flygmuseet i Borkheide strax sydväst om Berlin, där en utställning kring flygpionjären Hans Grade finns inrymd i en Il-18 som man en gång klämde ned på ortens gräsfält. Se även www.il18.de/ifag_start.html .
 
SAH, Society for Aviation History, är en kalifornisk flyghistorisk förening, som visar många intressanta bilder ur sina medlemmars album. Civilt och militärt, från 30-talet och framåt.
 
Ett besök vid helikoptertillverkaren Hillers museum i SanCarlos i Kalifornien illustreras här med enkelt avfotograferade bilder som dock har en tidshistorisk charm. Museets egen webbplats är www.hiller.org/ .
 
Tyskt flyg under första världskriget. På tyska men bilderna talar för sig själva. Porträtt, privata bilder, vykort, medaljer, gravar med mera. Mycket Anno dazumal…
 

Nätkasse i SFT nr 4/2006

www.f18.se
F 18:s kamratförening har en fyllig webbplats med bland annat historiska video-inslag

www.jamtlandsflyg.se
Här kan man läsa om det mer än 50-åriga företaget Jämtlands Flyg AB och också se en stor mängd historiska bilder med och kring den legendariske “Spökis”. En mycket fyllig webbplats som också har bildreportage från dagens verksamhet.

www.lfv.se/insikt
Luftfartsverkets tidning “Insikt” har nu blivit webbtidning. Här kan man även hitta äldre pappersnummer av tidningen.

www.doppeladler.com
Pappa Robert A Tögels och sonen Robert C Tögels webbplats om den österrikiska försvarsmakten, både då den var kejserlig och kunglig och också senare. Inte minst om dess luftstridskrafter och dess flygplan.

www.dodingtonfamily.org/bioshdtop.htm
Här kan man genom Sven H Dodingtons minnen få ibland pikanta inblickar i hur ett i dag välkänt radionavigeringssystem som DME kom fram ur andra världskrigets militära behov och förklaringar till “hur det blev som det blev”.

www.koolhoven.com  
Om den holländske pionjären och flygplantillverkaren Frederick Koolhoven, som verkar mer känd i andra länder än i Sverige.

http://radiocom.net/Clipper
Om en månadslång hemflygning av en Pan Am Clipper som överraskats av Pearl Harbor-angreppet. Tack Jan Karlsson för uppslaget! Mer om denna flygning  finns på www.longwayhome.com/

www.go-cl.se/cl.html
Många av oss har kanske börjat med modellflyg. Göran Olssons förnämliga webbplats “A hemisphere of fun” handlar om linstyrning och här kan man finna mycket om lin-flygandet genom tiderna. Det finns även många länkar, exempelvis till Jim Walkers olika modeller på www.americanjuniorclassics.com , allt från enkla leksaker till en radiostyrd gräsklippare 1948 re’n!

Nätkasse i SFT nr 3/2006

Stig Martin Eriksson, även känd som “SM”, var en legendarisk ingenjör hos Standard Radio som levererade mycken tele- och stridsledningsmateriel. Här berättar han om sina insatser på 40-talet för att ge ABA bra radioutrustning och även Saab Safir. Detta innebar en del spännande flygningar, som SM här berättar om. Tack Björn Sölving, som sköter om publiceringen av Standard Radio-pensionärernas minnen, för tipset! Startpunkter för fler ibland militärflyginriktade minnen ärwww.shell.linux.se/hdlc/veteran/alfanytt/alfanytt2.htm och www.veteranklubbenalfa.se/veteran/textavmedlem.htm
 
Mikael Carlsons webbplats har fått en ny, utvecklad skepnad, med många fina bilder och med gästbok
 
Scandinavian Airshow med Jacob Holländer i spetsen presenterar sin verksamhet nu på ett flashigare sätt än tidigare. 
 
På Svensk Flygplanhistorik finns mycket om svenskt militärflyg, baserat på de monografier som Kontaktgruppen i Göteborg presenterade i tidskriften Kontakt.
 
Hans O Sandström i Jönköping, en SFF-medlem som vi ibland ser publicera sig på Flygtorget, presenterar här sin samling av modeller av trafikplan och flyghistoriska artiklar.
 
Engelsmannen Mike Bennett samlar uppgifter om fallskärmshopp, katapultutskjutningar och räddningssystem. Här finns både charmiga kalenderbitaruppgifter om räddningar genom tiderna och också ambitiösa ansatser till längre beskrivande texter, t  ex av Saab katapultstolar. Uppgifterna är förstås långt ifrån kompletta men åtminstone en svensk Caterpillare är med!
 
Om ett färggrannt amerikanskt flygbolag, Braniff, som fanns en gång, fram till 1989.
 
Om hastighetstävlingarnas historia, om rekorden och människorna. En visuellt vacker webbplats om de många amerikanska tävlingarna och piloterna men som även har en del om europeiska insatser. En undersida till den likaledes vackra www.century-of-flight.net/ .
 

Nätkasse i SFT nr 2/2006

home.swipnet.se/akes/
F 12 kamratförening har en hemsida med bilder från flottiljens verksamhet och en historik decennium för decennium. Länkar ges till andra kamratföreningar.

www.tfhs.se/index.jsp
En ny hemsida för Flygskolekåren vid Trafikflyghögskolan som syftar till att bli en samlingspunkt för nuvarande och före detta elever vid skolan men som kan vara av intresse även för andra.

www.snell.se/
Jonny Snell har påbörjat en fin webbplats om det tidiga flyget i södra Vätternbygden. Här kan man bl a läsa om bröderna Dammes ballongflygningar 1881 liksom om Maurice Chevilliard som besökte Jönköping 1913. Man hittar även en liten navigationsskola för dem som sysslar med flygsimulering eller bara är nyfikna hur man hittar i lufthavet.

www.bk42.com/
Ballongklubben 42 är en 15 år gammal klubb med rötter i Göteborgstrakten men med medlemmar “från Svinninge i nordost till San Diego i sydväst” och som .bl a flyger en kubformad ballong som reklam för huvudsponsorn, skruvföretaget Grabber. Uppmärksammade rekordflygningar har gjorts vilket berättas om på webbplatsen och bildmaterialet är omfattande.

www.rfk.nu/
Roslagens Flygklubb med ett fält strax söder om Norrtälje bjuder på sin webbplats en klubbtidning och annan rapportering om verksamheten samt har en omfattande bildbank, inte enbart om klubbens verksamhet. Mycket motorflyg och modellflyg. Bilderna från 1970 börjar få ålderns charm.

www.aviationarchaeology.com 
En amerikansk webbplats om flygarkeologi. Här finns bl a en databas över många av de flygplan som förlorades av USAAF åren 1941-1945. År 1950 finns även med i den sökbara databasen med uppgifter om flygplantyp, plats, datum och personnamn.  

www.hansajet.de/
En tyskspråkig webbplats om HFB 320 Hansa-Jet, Tysklands första jettrafikplan. Man försöker nu få ett exemplar luftvärdigt.

www.bamuseum.com/
British Airways museums bildsamling presenteras på nätet. Här finns många fina bilder ur brittiskt trafikflygs historia ända från 1919 med bolag som Air Transport & Travel, Imperial Airways, BOAC, BEA m fl, samt även en kronologi.

 
 

Nätkasse i SFT nr 1/2006

I avdelningen “Öppet arkiv” visar SVT äldre journalfilmer och nyhetsinslag, några med flyganknytning. Bl a finns rörliga bilder från Södertelge Werkstäders flygskola i Tvetaberg 1915, Thulinverken 1918, tillverkning i Sverige av fallskärmar samt packning och provning med “Tyste Jakob” 1939 samt filmer med anknytning till Kongokrisen och F 22.
FMV.s externa tidning heter numera Protec och finns både i pappersform och komplett på Internet. Här beskrivs myndighetens projekt och övriga verksamhet, där mycket handlar om flyg. Det finns även ett årligt nummer på engelska.
 
NEAT, North European Aerospace Test range, är ett stort testområde i norr, “Vidsel” och “Esrange” tillsammans kan man säga. Det drivs av FMV och Rymdbolaget. Resurserna presenteras här lockande för potentiella kunder, men det är intressant läsning även för andra.
 
Sven Grahn, “känd från TV” och verksam inom svensk rymdverksamhet sedan sin 16-årsålder, berättar här rymdhistoria sett ur svensk vinkel. Under det gångna året har artiklar på svenska tillkommit om de allra första trevande försöken vid Nausta och Kronogård. Se “What’s new”.
 
Nordvästra Skånes Flygklubb i Höganäs presenterar sig och sin verksamhet, sina flygplan och sin historia som börjar med Hälsingborgs Flygklubb 1939. Bl a finns härligt tryckt material från omkring 1960.
 
Lakehurst Historical Society presenterar fylligt marinflygbasen Lakehurst i New Yersey, som blev känd som luftskeppshamn, samt amerikansk luftskeppshistoria. Här finns många utsöka bilder av luftskepp som Shenandoah, Akron och Hindenburg.
 
Här finner man ganska okända flygdieselmotorer men även äldre Otto-flygmotorer. Stoffet ingår i en mycket omfattande webbplats om fasta motorer för industri, lantbruk och dylikt. Några svenska exempel finns på www.oldengine.org/members/diesel/Overseas/Overseas1.htm. Kenneth Johansson har tipsat
 
Flygning kan simuleras på olika sätt och här handlar det om att simulera flygledning inom VATSIM, “Virtual Air Traffic SIMulation network”, åt de piloter som sitter vid sina PC:ar ute i världen och flyger i något luftrum tillsammans med andra.
 
 

Nätkasse i SFT nr 6/2005

Nätkasse i SFT nr 5/2005

Urban Fredriksson har funnits på nätet ända sedan 1994 med sin webbplats som inte bara innehåller gedigen information om svenskt militärt flyg och annat flyg utan även mycket annat.

Nätkasse i SFT nr 4/2005

 www.amf-film.se/Default.htm Föreningen Armé-, Marin- och Flygfilm har en stor samling filmer som skildrar försvarsmakten från 1920 och senare. Filmer i VHS-form kan hyras eller köpas men redan läsningen av de allt fler detaljerade innehållsbeskrivningarna kan ge stor behållning. Frivilliga Flygkåren är sedan 1988 en fristående frivilligorganisation inom totalförsvaret efter att ha varit inordnad under KSAK sedan sitt bildande 1961. Här kan man läsa om organisationen och dess olika slag av verksamhet. 

Lasse Holst med assistans av Charles Wessman har denna webbplats om charterbolaget Transair Sweden AB. Gästboken spelar en viktig roll för tidigare anställda men även andra. www.angelfire.com/tx/tonye/scandinavian.html Tony Edlind presenterar här kort ett flertal olika skandinaviska historiska charterbolag på webben som Transair, Ostermanair, Scanair, Conair, Flying Enterprise m fl. 

Landskrona museum har här försökt bringa ordning i sitt material om stadens flyghistoria 1909-1920 med storheter som Oscar Ask, Hjalmar Nyrop och Enoch Thulin. Webbplatsen innehåller en hel del åtminstone för mig nya dokument. Hjälp museet och Stig Kjellman att komplettera med uppgifter! En sammanställning av den brittiske författaren Nevil Shutes romaner med flygbakgrund, med beskrivningar av innehåll och med bakgrundsfakta, samt en  presentation av författaren. En pensionerad amerikansk litteraturprofessor Raymond A. Wiley står bakom denna bibliografi.

Nätkasse i SFT nr 3/2005

Volvo Aero har nyligen fyllt 75 år.  Företagets historia med början 1930 som Nohab Flygmotorfabriker berättas i ett pdf-dokument på webbplatsen som förstås också informerar om dagens verksamhet. Tack Martin Johansson för tipset! 

SPAF, d v s “AOPA Sweden” eller Svenska Affärsflygföreningen, presenterar här främst sådant som är av vikt för medlemmarna. Men även vi andra kan finna intressant information, t ex om EU:s nya försäkringsförordning som nyligen trätt i kraft och som tillsammans med andra myndighetsåtgärder påverkar villkoren för att operera veteranplan. Mikael Östberg presenterar här verk av några svenska “aviation artists” och även några egna teckningar/ritningar.

Nätkasse i SFT nr 2/2005

http://hem.passagen.se/weasle/ Här presenterar Hans Wessman och Niklas Knutzén Saab 37 Viggen både på svenska och engelska i “Viggen’s Corner”. Raymond Andersson, musei- och kulturverksam på och kring Såtenäs F 7, har en utförlig webbplats om det svenska flygvapnets plan och mycket annat. 
http://www.jfk.nu/ Jönköpings Flygklubb presenterar sig och sin verksamhet med bl a flera berättelser om medlemmars olika flygningar. Det finns en utförlig framställning av klubbens historia och även om flygfältet på Visingsö som anlades på 30-talet och som klubben nu sköter.http://www.abc.se/~m9963/flygsp.htmlChrister Lundholm berättar om hur man tävlar i precisionsflyg, flygrally och civil flygfemkamp. Man finner även annat kring flyg på Christers sidor.http://www.fokkerf27.nl/en/index_en.html I höst blir det 50 år sedan Fokker F.27 Friendship flög för första gången. F27 Friendship Association i Holland försöker få ett exemplar i luften med anledning av jubileet. Philip Saxholms examensarbete vid Trafikflyghögskolan handlar om ett framtida flygledningssystem, “Automatic Dependant Surveillance – Broadcast” eller ADS-B, som bygger på Håkan Lans idéer och insatser från bl a Luftfartsverket och SAS.http://www.latvianaviation.com/index.html 

Ron Bearden visar bilder främst av plan från brittisk efterkrigstid. Ibland udda plan eller bilder med gamla bilders charm. En artikel från Flight av årgång 1964 om det brittiska traumat TSR 2 återges även. Det finns också nyare bilder men Ron har hela tiden ett öga för litet äldre plan. http://www.avweb.com/ och http://www.skycontrol.net/ Två webbtidningar om flyg. Avweb är amerikansk, etablerad sedan länge och vänder sig främst till aktiva flygare medan Skycontrol är ny, belgisk och vänder sig till läsare med ett mer allmänt flygintresse.  

Nätkasse i SFT nr 1/2005

http://www.musante.dk/sasflyhis/ Den danska SAS-klubben visar här litet SAS-historia. Det finns även bilder från SAS-museet och Forsvarets Flysamling i Gardermoen. Vidare finns litet att läsa för Friedrichshafen-entusiasten. 

En mans bana inom flyget som en son berättar den. Ingen speciellt märklig bana men en fin skildring av hur det var förr. http://www.ibiblio.org/hyperwar/AAF/VII/AAF-VII-4.html Detta är en del av ett stort projekt att på webben göra tillgänglig VK2:s historia utifrån officiella amerikanska dokument. Här handlar det om trafiken över Nordatlanten och verksamheten över Skandinavien, då sett ur en amerikansk vinkel. Man kommer in på Bernt Balchens olika aktiviteter och får läsa om en naturlig brittisk oro för amerikanska kommersiella intressen m m.

Tysk signaltjänst, radar och stridsledning under VK2 i det ockuperade Europa med tyngdpunkt på Danmark. http://www.histaviation.com/  Amerikanska satellitbilder av vårt klot som specialister kan hämta mängder av data ur. Det finns även bilder att njuta av rent visuellt. Sök till exempel på “Sandwich Islands” i bildgalleriet. 

Här handlar det egentligen om radiostyrda segelplansmodeller men det finns även intressant läsning om fullskalaplan såsom Kranich, då under “Spotlight”. Apropå segelflygplan är Veteransällskapets webbplats på http://www.svs-se.org/  nu betydligt utvidgad.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.