Skip to content

En guide för att inte missa något på hemsidan!

Välkommen till denna guide som skall försöka visa allt det som kanske inte alltid i första läget syns i denna formliga guldgruva, men som är en mycket viktig del av det som man som SFF-medlem får tillgång till – och också en hel del som alla får tillgång till!

Förhoppningen är att detta skall få er nyfikna på saker som ni kanske inte visste fanns, alternativt inte insett vad vissa delar innebar – och då också veta hur ni hittar det!

Detta är inte en traditionell “manual” med genomgång av hemsidan, funktion för funktion, där man förklarar handgrepp och steg – det har vi  försökt täcka in i hemsidans hjälp-meny + separat hjälpinfo på vissa specifika sidor; Istället har vi försökt göra just en sorts guide där vi visar vilka huvudsakliga skatter som finns att finna här!

Mycket Flyghistoriskt nöje!

 
 
 
 
 

Innehållsförteckning


Landning på hemsidan….
 
 
 
När man landar på hemsidan….

… så finns det en startsida som börjar högst upp med rutorna för Login och Sökning högst upp (mer om detta senare). Därefter, längre ner på sidan, raden med Menyer (“blå rad och vit rad”) följt av ett huvudinslag med information om SFF. Till höger finns Nyhetsnotiser och längst ner finns nyttig kontaktinformation.

Observera att den översta delen med Login, Sökning och Menyer ligger kvar, var man än är – och även den nedersta delen med all kontaktinformation ligger alltid längst ner; Detta för att att det skall bli så enkelt som möjligt att ta sig fram och tillbaka till allt kul som finns här, lika väl som att alltid kunna kontakta SFF! 

Om man någon gång går vilse eller det känns lite allmänt jobbigt så glöm inte att hjälp alltid finns via Hjälp-menyn uppe till höger, den kommer att hoppa fram var man än är, redo att bistå!


Låsa upp
 
 
Låsa upp 

Medlemmar loggar in med Login-knappen uppe till vänster. Det görs alltid med den e-postadress som är registrerad i medlemssystemet – och med samma lösenord som används för medlemssystemet.

När man som medlem väl är inloggad så har man exklusiv tillgång till det unika material som enbart finns tillgängliga för just medlemmar!

Medlemmar som inte redan har registrerat sin e-postadress i medlemssystemet, kan när som helst logga in där och göra det – Länken finns under menyn Medlem, där man även kan få hjälp med hur man hanterar medlemssystemet (”Så här funkar Medlemssystemsidan”).

Alltså, är man medlem och är inloggad så är det bara gå vidare och komma åt allt!


Sökande
 
 
Sökande

Låt oss först titta lite på ett utmärkt hjälpmedel i sökandet, nämligen – just det – sökfunktionen! Det finns ju alltid en sådan uppe till höger och i denna kan alla söka på det som finns på hemsidan som sådan, men som medlem kommer att hitta så väldigt mycket mera, om man är inloggad, nämligen sådan information som är förbehållen medlemmar, dvs. finns under meny-knappen Medlemmars sida. Och när vi ändå talar om Medlemmars sida: Under denna sida finns dessutom ytterligare en speciell sökfunktion: Sökning i SFF:s alla tidningar och dokument från arkivet – Mer om detta längre ner.


Intressanta dagar framför oss – och även bakom
 
Intressanta dagar framför oss – och även bakom

Nu vänder vi åter till själva menyerna; Förutom allt allmänt om SFF som sådant, så finns även det som är “Aktuellt”, t.ex. Flygdagar och Modellbygge-/Modellflygtävlingar som återfinns under just menyn Aktuellt.
Notera att alla numera har tillgång till dessa – Du som inte ännu är medlem får dock mer än gärna anmäla dig!


Dags att vidga vyerna
 
 
 
Dags att vidga vyerna

SFF innefattar ju ett antal lokala regioner över hela landet, vilka har mycket trevligt att erbjuda – Kolla därför upp dessa under menyn “Regioner”! Denna information är också något som alla besökare kan ta del av.


Låt andra hänga med
 
 
 
Låt andra hänga med

Under menyn Medlem finns information om medlemsrekrytering, vad medlemskap innefattar inkl. medlemsrabatter, hur man blir medlem mm. Så om man känner att man har någon/några som vill hänga med så är det bara att kolla här – och lotsa in våra kommande medmedlemmar här – Vi vill verkligen bli så många det bara går!

Observera att det finns en “snabbväg” att anmäla sig som medlem i SFF: Meny-knappen Bli Medlem i SFF! Den är alltid tillgänglig på direkten!


Det skrivna ordet
 
 
 
Det skrivna ordet

Alla besökare kan ta del av allmän information om SFF:s digra publikationer under menyn, just det, Publikationer, här finns även information om andra svenska digitala böcker och tidskrifter. Medlemmar har dock den otroliga fördelen av att också kunna titta och läsa i SFF:s publikationer, se nedan för mer info om detta!


Mitt i
 
 
 
Mitt i

… står ju “Flyghistorisk”, och det är ju i högsta grad en grundpelare, därför finns också menyn Flyghistoria, där alla besökare kan ta del av över tid samlad och dokumenterad flyghistorisk information – Allt ihopsamlat av engagerade volontärer!

Här finner man mycket allmänt flyg- och flygvapenrelaterat.

Speciellt skall nämnas följande:

– Kronologi över flyget i Sverige; Här finns en löpande kronologi från före 1900-talet (jo, faktiskt!) och fram till 2017. Dessvärre har det saknats volontärer som tog vid från 2017, så där ser vi gärna att någon vill fortsätta fylla på denna fantastiska svit! SFF välkomnar även de som vill komplettera/
rätta uppgifter – blankett finns på sidan.

– Svenska flygmuseer/museer med flyganknyning – Här kan man få, geografiskt uppdelat, information kring dessa museer, inkl. ev. länkar till hemsidor. Missa särskilt inte att kolla in detta när ni skall ut och resa, eller reser, i Sverige, här finns en hel del godis!

– Flygminnesmärken – Även här får man geografisk uppdelad information, men även uppdelad i olika kategorier av minnesmärken. Här finns också, i förekommande fall, bilder och länkar till relevanta hemsidor. Här gäller också att man bör kolla in detta när man skall ut och resa, eller reser, i Sverige, här finns mycket intressant!


Att vara medlem är att ha privilegier!
 
 
 
Att vara medlem är att ha privilegier

Inte nog med att man som medlem får 6 nummer av en fantastisk tidning, en likaså fantastisk årsbok etc. – Man har exklusiv tillgång till det som heter Medlemmars sida, och i denna gömma finns mycket att finna, det skall vi se när vi fortsätter vår färd genom densamma.
Först måste man se till så att man är inloggad, därefter klickar man på knappen i “vita menyraden” som är märkt med just Medlemmars sida – Sedan inträder man i en sida med ett antal knappar:

– Här finns knappen SFF Publikationer, där man finner SFF:s tidningar utgivna från 1962 och framåt, närmare 400 st. – Och man kan läsa alla precis som de såg ut när de gavs ut!

– Via knappen Arkiv:Förteckningar kan man även studera SFF Arkivs alla välfyllda Förteckningar över arkivets böcker, tidskrifter, manualer och annat tryckt material, det finns massor! Dessutom finns här förteckningar över arkivets filmarkiv (ca. 1500 st), ljudinspelningar (drygt 300 st) och CD’s (drygt 100 st).

– Knappen SFF digitalt mediearkiv tar dig till en mycket uppskattad och imponerande del; SFF digitala mediearkiv, där bildarkivet är det i särklass dominerande!
Det finns också en “snabb-knapp” Bild- & Mediearkiv som inloggade alltid kan använda för att ta sig dit.
I bildarkivet finns mer än 200.000 högupplösta inscannade foton! Alla, även ljud och film, åtkomliga via ett förnämligt och enkelt söksystem.
På arkivets sida (knappen Besök SFF Arkiv i “vita menyraden”) under Fotoarkiv kan man också donera/låna ut bilder via blankett, likväl som man också kan beställa högupplösta bilder via blankett. Medlemmar kan beställa ett visst antal kostnadsfritt, se förutsättningar i prislistan som man når från samma sida.

Det digitala mediearkivet innehåller förutom bilder, ett stort antal ljudinspelningar med olika intressanta svenska/svenskrelaterade flygpersonligheter samt ett mindre antal filmer med svensk anknytning. Upphovsrätt gör att det blir begränsat material här.

Sökning i mediearkivet kan göras med ett antal olika begrepp, och man kan dessutom filtrera med flera olika kriterier samtidigt – På söksidan finns hjälp att få via Instruktioner för sökning längst upp till höger.

Se bara upp, man kan fastna länge i detta härliga utbud!

– Att söka är stort, att söka rätt är större – men att söka som inloggad medlem är störst, åtminstone i denna hemsida! Via knappen Medlemmars söksida söker du bland innehållet i SFF:s alla tidningar och andra digitala dokument, detta är ett utmärkt komplement till den sökning som man gör “längst upp till höger”.
Som sökträffar kommer du att få upp namnen på dokumenten, vilka oftast är någorlunda lättförståeliga, annars får man öppna och titta. Av tekniska skäl så kommer man inte direkt till sökträffen/-na, utan man får gör en ytterligare sökning i själva dokumentet via webläsarens “Sök på sidan”-funktion (t.ex. i Chrome så är det de tre prickarna uppe till höger och däri “Sök…”).

– Förutom allt trevligt man kan se vid flygmuseer och flygminnesmärken när man är ute och reser, så kan man ju också besöka flygdagar, modellflygtävlingar och modellbyggetävlingar! Då är det ju behändigt att kunna hitta dessa, inkl. tider och platser – Använd bara knappen Flygdagar! på startsidan! Allt självklart så uppdaterat det kan bli. Och inte nog med att det gäller innevarande år, det går också att få en försmak av det kommande året, så långt det går.

– Hur man som medlem skall bära sig åt för att kunna åtnjuta de rabatter som SFF-medlemmar har på olika ställen, finner man också här under knappen Medlemsrabatter.

– Även diverse styrelseprotokoll o.dyl. finns här under knappen Protokoll & Interninfo.


I gömmorna
 
 
 
I gömmorna

Vi tar oss vidare till SFF:s förnämliga arkiv, dit man kommer via knappen Besök SFF Arkiv, som kan nås av alla. Här finns det grejer; Framförallt böcker, tidskriftssamlingar och andra tryckta skrifter.
Här finns också exempel på alla förteckningar som alla då kan få en försmak av, och vars hela omfattning man får tillgång som medlem.

Om man vill ta del av detta fysiskt så måste man, eftersom detta är ett forskningsarkiv, fysiskt besöka arkivet, vilket i sig är synnerligen trevligt och verkligen rekommenderas (adressen givetvis längst ner på alla sidor). Men ni som är medlemmar kan ju frossa i vad som finns genom att studera de digra förteckningar som omtalas ovan!
Även det digitala mediearkivet sorterar ju  under arkivet, och är ju redan omnämnt ovan, men det skall tilläggas att det finns fortfarande en mängd “riktiga” foton i SFF:s fysiska arkiv som ligger och väntar på sin tur att scannas i den pågående processen!


Vi slutar vid Forum….
 
 
 
Vi slutar vid Forum…. 

… som är en fristående funktion som har funnits ett bra tag(!), och som är fylld med diverse information för den flygintresserade, allt upplagt bl.a. via ställda frågor och givna svar av engagerade flyghistoriskt intresserade och bevandrade. Här finns givetvis också en sökfunktion för hela Forum!

Man kan dessutom själv ställa frågor, eller bidra med information, om man är registrerad och har ett login-id – Detta är dock ett helt eget login, vilket man får genom att ansöka på själva Forum-sidan uppe till höger: “Bli medlem” (och där finns också “Logga in”). Observera alltså att detta är ett annat login än det ni använder till hemsidan!
Men, som sagt, om man enbart vill läsa (och söka) så går det bra utan att logga in – Kolla in detta, Forum är alltid väl värt ett besök!

Med detta så var denna lilla berättelse slut, förhoppningsvis har ni fått en bättre uppfattning om vad man kan hitta här, ni som redan är medlemmar kanske kan få än mer glädje av ert medlemskap i SFF  — och för er som ännu inte är medlemmar så hoppas vi att ni nu gärna vill bli det, det är ju i princip inte längre bort än enbart ett klick på “Bli medlem i SFF“! 
Tack!

P.S.

Om ni vid det här laget undrar hur mycket som finns (2020/21), så kan vi nämna att det i själva hemsidan finns mer än 6.000 sidor, mer än 700 bilder/tidningar/dokument (exkl. Mediearkivet) samt i det digitala bild- och mediearkivet finns det mer än 200.000 bilder och media – allt detta kan ni som medlemmar alltså gotta er i!

D.S.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.