Skip to content
Svensk Flyghistorisk Förenings årsmöte 
Uppdaterad: 2013-12-11

 

Årsmöte den 25-26 april 2009 på F 21 i Luleå 
2009-0929

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075091.JPG” alt=”” width=”475″ height=”318″ style=”display: block;” />

 Program:
Lördag 25 april
1300 Flyghistoriskt symposium
1500 Kaffe
1530 Årsmötesförhandlingar
1900 Middag i mässen med efterföljande samkväm 

Söndag 26 april
0900 Flottiljchefens orientering 
0930 Visningar för anmälda deltagare i årsmötet!
1200 Avslutning

Helgen den 25-26 april 2009 höll Svensk Flyghistorisk Förening sitt årsmöte på F 21, Luleå. Ca 80 medlemmar deltog, varav ett 60-tal var tillresta och ett 20-tal från Luleåregionen. Det var ett fantastiskt vårväder med strålande sol och smältande snö som mötte deltagarna när de anlände till Luleå.

Anders Jonsson, ordförande i Regionavdelning Norrbotten och flygplatschef på F 21 hälsade deltagarna välkomna.

Årsmötet inleddes med ett flyghistoriskt symposium. Rolf Bergström berättade om Flygcirkus i Luleå och Haparanda 1921. Det var tre olika företag med totalt sex flygplan som konkurrerade med flyguppvisningar och passageraruppstigningar. Ett av dem var Norrländska Luftrederiet som startats av charkuteridirektör Carlsson i Sollefteå, med tre flygplan, två Sopwith Dove och en Sopwith Gnu. Piloter var Robert Holmén, Gösta André, Egon Sparmann med Albin Ahrenberg som manager. Flygplanen köptes i England och vid hemflygningen nödlandade och havererade maskinerna och det var en reducerad styrka som kom upp till Norrland.

Wahlbergska luftrederiet flög med en Albatross BII. Ett annat företag som anlände till Luleå för att göra flyguppvisningar och passageraruppstigningar vid Påsken 1921 var P O Herrström Flygkompani med kapten Saunders och Youell som piloter.

Även Raul Törnblad kom till Luleå för att visa fallskärmshoppning. Rolf Bergström läste några rubriker från tidningarna som skrev om ”Djärv enastående konstflygning, till och med stridsflyg”. Man annonserade om uppvisningar och passageraruppstigningar. Inträdet kostade från 50 öre till en krona och en passageraruppstigning kostade 30 kr.

Uppvisningarna fortsatte i Haparanda med tre flygplan som gjorde 46 uppstigningar på en dag, men slutade med ett haveri med Albatrosen varvid piloten Ljungberg och passageraren, disponent Unander dödades. De två kvarvarande flygplanen fraktades sedan på järnvägsvagn till Umeå. Haveriet undersöktes av en haverikommission och behandlades även av regeringen. Tord Ångström framförde hård kritik mot brister både på flygplan och pilot. Flygplanet var oförsäkrat och angiven ägare var Dieden o Ekström i Örebro, som begärt flygplanet i kvarstad och tidigare ägare i konkurs.

K-G Andersson från F 21 Flygmuseum berättade om bärgning och återuppbyggandet av S 26 Mustang 26084, som havererade 1952 i en myr i närheten av Jokkmokk. År 1998 – 1999 bärgades resterna. Pelle Lundberg i Vännäs gör ett fantastiskt arbete och flygkroppen är idag till stora delar klar. Så långt möjligt används originaldelarna från det bärgade flygplanet. Det som idag saknas är bl.a. motorbockar och motor. Sedan återstår att bygga upp vingarna.

K-G Andersson berättade även om en Viggen, som Biltema satt upp på pelare som blickfång vid sin anläggning i Luleå.

Major Erik ”POOK” Engström, som varit pilot på F 21 sedan 20 år, berättade om Sveriges deltagande med JAS 39 Gripen i den stora flygövningen Red Flag i Nevada. Ferryflygningen från F 21 gjordes med sju st JAS 39 och var uppdelad i åtta delsträckor som avverkades på fyra dagar. Rutten gick från Luleå – Keflavik – Söndre Strömfjord – Iqualit (Frobisher Bay) – Churchill – Cold Lake – Great Falls – Nellis AFB.

Vid övningarna klarade man uppgifterna mycket bra. Ett av de största problemen var temperaturen, eftersom det var väldigt varmt, oftast över 40-45 °C, med dels problem för personalen, dels att t.ex. däcken på Gripen blev mjuka. Vid övningarna var det bl.a. stor fokus på att inte bryta mot några övningsbestämmelser.

Hemflygningen gick lika fint som flygningen till Nellis. Man hade med sig en stor mängd erfarenheter vid hemresan.

Årsmötesförhandlingarna

Mötet valde Ulf Edlund till ordförande och Henrik Tisell till sekreterare för årsmötet. Årsmötet beslöt om oförändrad medlemsavgift. Inför val av funktionärer hade Christer Lokind, Thore Ericsson och Ingrid Augustsson avsagt sig omval och som ersättare valdes på valberedningens förslag Carl-Olof Emanuelsson, Göran Tode och Stieg Ingvarsson.

Till valberedning för år 2009 till årsmötet 2010 utsågs Christer Lokind, Sune Larsson och Sten Wahlström.

Årsmötesprotokollet, pdf-dokument.

Middagen
På kvällen serverades en god middag på Skogsmässen. Den bestod av norrländska specialiteter som löjromstoast, rensadel samt glass med varm hjortronsylt. Därtill ett gott och fylligt vin. Efter middagen hade regionavdelningen anordnat en tipspromenad i det fria, vilket var uppfriskade. Bland dem som hade alla rätt och knep priser fanns Stieg Ingvarsson och Erik Hallström.

Söndagen den 26 april fick SFF deltagarna möjlighet att lära mer om F 21.

CF 21 Överste Per Nilsson inledde söndagens program med en presentation av F 21. Per Nilsson har gjort sin karriär på F 10 från mitten av 1980-talet fram till 2002. Har bl.a. flugit J 35 Draken 1250 timmar och flyger nu JAS 39 Gripen. Efter tiden i Ängelholm har han bl.a. tjänstgjort på högkvarteret samt varit flygattaché i Washington.

På F 21 finns ca 950 anställda och man utbildar drygt 300 värnpliktiga om året. Man har 2 divisioner som omfattar 30-40 JAS 39 Gripen. På varje division finns 22 flygförare, som framöver kommer att minskas till 18 per division.

I huvudsak varannan vecka samövar man med norska eller finska flygvapnet. Varje övning är alltid noggrant planerad för att man skall få ut mesta möjliga av den.

F 21 har f.n. personal i Afghanistan. Per Nilsson berättade vidare att under perioden 2-18 juni 2009 kommer en stor NATO-övning, Loyal Arrow 2009, att genomföras i Norra Sverige med bas på F 21. Det blir Nato som leder övningen och F 21 kommer att deltaga.

Ambitionen för F 21 och Luleå garnison är att på ett effektivt och säkert sätt ska producera flygstridsförband av högsta kvalité – beredda för såväl nationella som internationella uppgifter.

Per Nilsson var också mycket stolt över det resultat som man lyckades med vid Red Flag i Nevada 2008.

Per Nilsson avslutade med ”Framtiden tillhör F 21”.

Efter Per Nilssons presentation av F 21 blev det visning i Hangar 81 samt F 21 Flygmuseum.

I Hangar 81 presenterade Tobias Wikström 1:a division och flygplan 39 Gripen. Man har allt mindre nationella övningar eftersom de internationella har ökat så mycket mer. Efter presentationen blev det visning i hangar där ett antal JAS 39 stod uppställda.

På museet hälsade K-G Andersson välkommen. Utanför står en S 29C Tunnan, en J 32B Lansen, en J 35 Draken, en S 35E Draken och fyra 37 Viggen av olika utföranden samt en SK 60C. Vidare har man ett antal radarstationer av olika slag. Museet är av verklig hög klass. Det ligger omedelbart utanför flottiljvakten, varför det är lätt att besöka det, bara man är i Luleå-trakten.

Vi vill passa på att tacka alla berörda på F 21 och Regionalavdelning Norrbotten för ett mycket välorganiserat och trevligt möte.

Detaljprogram

Föredragningslista

Länk Årsmötesprotokoll

Verksamhetsberättelse

Ekonomisk berättelse se sida 17-20 i verksamhetsberättelsen

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1074960.JPG” alt=”” width=”600″ height=”402″ style=”display: block;” />Strax före kl 1300 på lördagen samlades SFF medlemmarna utanför samlingssalen 
på F 21 i Luleå för flyghistoriskt symposium och årsmöte.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1074968.jpg” alt=”” width=”350″ height=”394″ style=”display: block;” />C-G Andersson berättade om F 21 Flygmuseum, om S 26 Mustang och Biltemas Viggen i Luleå.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1074991.JPG” alt=”” width=”600″ height=”396″ style=”display: block;” />Pelle Lundberg från Vännäs, mannen bakom Vännäs Motor- och Flygmuseum, och som för närvarande återuppbygger en totalhavererad S 26 Mustang tilldelades Söderbergplakett nr 39 för sina insatser att bevara flyghistoria. Här gratuleras Pelle Lundberg av SFF ordförande Ulf Edlund t.v.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075001.JPG” alt=”” width=”600″ height=”399″ style=”display: block;” />Rolf Bergström, till höger erhöll SFF:s förtjänstmedalj för hans arbete med att dokumentera flyghistoria från Norrbotten. Rolf Bergström har författat ett stort antal artiklar som publicerats i Svensk Flyghistorisk Tidskrift.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075054.JPG” alt=”” width=”300″ height=”387″ style=”display: block;” />CF 21, överste Per Nilsson informerade på söndagsmorgonen om F 21.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075061.JPG” alt=”” width=”600″ height=”288″ style=”display: block;” />I hangar 81 fick deltagarna möjlighet att titta närmare på de senaste versionerna 
av JAS 39C och D.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075064.JPG” alt=”” width=”600″ height=”402″ style=”display: block;” />Vår tidskriftsredaktör Sven Stridsberg passade på att få bilder till tidskriften.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075095.JPG” alt=”” width=”600″ height=”402″ style=”display: block;” />Utanför F 21 Flygmuseum finns bl.a. denna S 29C Tunnan.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075099.JPG” alt=”” width=”600″ height=”402″ style=”display: block;” />Inne i museet tog guider hand om oss och svarade på alla omöjliga frågor. Till vänster 
är det Berndt Häggbom som berättar om utställningen.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075104.JPG” alt=”” width=”300″ height=”448″ style=”display: block;” />

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075105.JPG” alt=”” width=”300″ height=”448″ style=”display: block;” />

På museet höll entusiaster på att återuppbygga nospartiet till en Saab S 18 med kamerainstallation.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2009/2009-04-28_002-1075134.JPG” alt=”” width=”600″ height=”432″ style=”display: block;” />Vid 12-tiden på söndagen blev det dags att säga tack och adjö till vännerna i Luleå. Ett fantastiskt möte och vi kommer gärna tillbaka.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.