Skip to content

Utdelade Söderbergplaketter

Den 26 april 1972 fyllde generalmajor Nils Söderberg 75 år. Representanter för SFF överlämnade därvid en penninggåva, avsedd som grundplåt till en medalj eller plakett, som skulle bära Nils Söderbergs namn och utdelas för förtjänster inom det flyghistoriska området.

Utdelade Söderbergplaketter

NrÅr Mottagare
582022Rolf Björkman
572021Hans Kampf
562021Sven Scheiderbauer
552019Per Lindquist
542019Åke Hall
532018Daniel Karlsson
522018Anders Nylén
512017Pär Cederqvist
502016Åke Jansson
492016Joakim Westh
482015Sven-Erik Jönsson
472014Per Björkqvist
462014Roger Eliasson
452013Peter Liander
442012Per Pellebergs
432011Gunnar Vieweg
422011Gösta Kersmark
412011Lars-Inge Grundberg
402010Helge Ljungström
392009Pelle Lundberg
382008Gunnar Lindqvist
372007Michael Sanz
362006Björn Svedfelt
352006Carl-Olof Emanuelsson
342006Tor Karlsson
332005Tore Eriksson
322004Freddy Stenbom
312003Sigurd Isacsson
302003Rolf Algotsson
292002Jan Waernberg
282000Sven Stridsberg
271999Torstein Landström
261998Mikael Forslund
251997Yngve Nilsson
241996Hans Björkqvist
231995Lars E Lundin
221994Lennart Berns
211993Sölve Fasth
201992Mikael Carlson
191991Lennart Andersson
181990Carl-Gustaf Ahremark
171989Carl Fredrik Geust
161988Benny Karlsson
151987Bertil Skogsberg
141987Gösta Norrbohm (postumt
131986Erik Bratt
121985Stig Kernell
111984Helmer Larsson
101982Håkan Lundborg
91981Per Björkner
81980Axel Carleson
71979Göthe Johansson
61978Ragnar Fredrik Bengtsson
51977Bo Widfeldt
41976Björn Karlström
31975Curt Palmblad
21974Hans Reichenberg
11973Nils Söderberg
Stiftelseurkund för Söderbergplaketten

Genom beslut vid ordinarie årsmöte den 24 november 1973 åtar sig Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) att i enlighet med samtidigt fastställda regler förvalta och ansvara för utdelning av Söderbergplaketten. Upptakten beträffande tillkomsten av plaketten är i korta drag följande:

Den 26 april 1972 fyllde generalmajor Nils Söderberg 75 år. Representanter för SFF överlämnade därvid en penninggåva, avsedd som grundplåt till en medalj eller plakett, som skulle bära Nils Söderbergs namn och utdelas för förtjänster inom det flyghistoriska området.

Insamlingen hade skett genom direkt hänvändelse till endast en del av SFF-medlemmar – på grund av tidsfaktorn. För att ge alla SFF-medlemmar möjlighet att bidra, fortsattes insamlingen genom förmedling av Flyghistoriskt Månadsblad fram till årsdagen av 75-årsjubileet. Slutligen erbjöds de tre organisationerna Flygvapnet¹ , Flygmotor² och KSAK, inom vilka Nils Söderberg i nu nämnd ordning verkat under sitt aktiva flygarliv, att deltaga.

Yngve Svalander har ritat och AB Sporrong har tillverkat plaketten. Nils Söderberg har själv utarbetat reglerna för utdelningen.

Stiftare av Söderbergplaketten är envar, som genom bidrag möjliggjort tillkomsten av detta första förtjänsttecken inom det flyghistoriska området, nämligen:

 • Svensk Flyghistorisk Förening
 • Volvo Aero AB
 • Kungliga Svenska Aeroklubben

Enskilda bidrag enligt särskild förteckning.

Stiftelseurkund fastställd av Nils Söderberg och SFF:s årsmöte.

1. Flygvapnet inkluderar i detta sammanhang jämväl huvudavdelningen för flygmateriel vid Försvarets Materielverk (tidigare Kungliga Flygförvaltningen)

2. Numera Volvo Aero AB

§ 1      Plakettens fullständiga benämning är “Nils Söderbergs förtjänsttecken för insatser av värde inom det flyghistoriska verksamhetsområdet”, förkortat “Söderbergplaketten”.

§ 2      Plaketten är rektangelformad med måtten 72 x 52 mm. Den förekommer endast i en version försilvrad oxiderad brons. Plaketten numreras i löpande följd.

§ 3      Plaketten är avsedd att stimulera intresset för flyghistorisk verksamhet och utdelas i första hand för insatser av väsentligt värde för vetenskapen om svensk flyghistoria. Den kan också utdelas för motsvarande insatser inom det internationella området eller för andra förtjänstfulla insatser för flyghistorisk verksamhet. Slutligen kan den utdelas för bedrifter och insatser av uppenbar betydelse för flygets utveckling.

§ 4     Styrelsen för Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) fattar beslut om utdelning av plaketten. Minst 2/3 av styrelsens ordinarie ledamöter skall vara om beslutet eniga.

§ 5      Förslag till utdelning av plaketten kan inlämnas till SFF styrelse av Chefen för Flygvapnet, Volvo Aero AB och Kungliga Svenska Aeroklubben samt av varje medlem i SFF, i förekommande fall via lokalavdelningens ledare (motsvarande), som därvid har att avge yttrande över förslaget.

§ 6     SFF bär ansvaret för:

 • att stiftelseurkunden för Söderbergplaketten bevaras
 • att en förteckning upprättas över samtliga mottagare i nummerordning- att dessa regler efterföljs och att av nu oförutsedda omständigheter nödvändiga förändringar av reglerna vidtages.

§ 7      Om SFF skulle upphöra, skall ansvaret för förvaltning och utdelning av Söderbergplaketten överlåtas till:

 • i första hand motsvarande organisation
 • i andra hand styrelsen för det museum, där merparten av Flygvapnets historiska samlingar förvaras.

Ovanstående regler har fastställts av Nils Söderberg och SFF:s årsmöte.

Stockholm den 24 november 1973.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

 • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
 • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
 • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
 • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
  Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
 • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.