Skip to content

SFF Bildarkiv

Bildarkivet i SFF arkiv innehåller mer än 280.000 foton, varav hittills 200.000 foton är skannade i högupplöst format.
Fotografierna, bestående av pappersbilder, negativ, diabilder och gamla glasplåtar samt moderna digitala bilder, har under årens lopp skänkts till föreningen för att de skall komma flyghistoriskt intresserade och forskare till gagn. 
Ett arbete har sedan mitten av 1990-talet pågått med identifiering av bilderna samt registrering av dessa uppgifter i en databas.
Bilderna skannas och läggs omgående upp på SFF:s server, så att de direkt finns tillgängliga från hemsidan. Bilderna skannas i högupplöst format och det är möjligt att använda dem för tryckning m.m. direkt från fil.

SFF medlemmar har möjlighet/behörighet att ta del av bilderna i lågupplöst utförande, via SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Sökning av de skannade bilderna görs via en sökmotor, vi rekommenderar dock att först läsa instruktionerna som finns på söksidan.
I registret kan man söka på t.ex. flygplanstyp, Civ/Fv-nr (registrering), tillv.nr, plats, personnamn, tidperiod m.m.

Vill Du själv ladda upp egna högupplösta bilder till SFF bildarkiv, kontakta ansvarig för SFF Digitalt bild- och mediearkiv.

För att från hemsidan få tillgång till bildarkivet, som ingår i SFF Digitalt bild- och mediearkiv, behöver du vara inloggad medlem (detta gör du uppe till vänster på hemsidan) och sedan klicka på antingen ikonen”SFF Mediearkiv” högst under menyraden eller via SFF Digitalt bild- och mediearkiv på “Medlemmars sida”-sidan.

Fler bilder önskas till vårt arkiv!

Målsättningen är att SFF:s bildarkiv skall vara det mest kompletta och lättast åtkomliga bild- och fotoarkivet i landet, när det gäller svensk flyghistoria.

Det är en obalans i arkivet vad avser fördelning civilt och militärt flyg. Ca. 60% är bilder med militär anknytning, ca. 40% är trafikflyg, klubb-, privat-, segel- och ballongflyg.
Tyvärr finns det mycket få bilder på civila flygplatser och flygplatsbyggnader, såväl gamla som nya bilder. 
Vi tar därför tacksamt emot bilder från dessa delar inom svenskt flyg! 

Ett önskemål är att det med varje bild bifogas en kort beskrivning av motivet och sammanhanget när det togs, var och när bilden tagits samt vem som är upphovsman. 
Om bilden är yngre än 50 år önskar vi även en bekräftelse på att upphovsmannen godkänner att SFF får publicera bilden.

Både amatörbilder och proffsbilder är mycket välkomna! 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.