Skip to content

PRISLISTA - Kostnader för framtagning av foton ur SFF arkiv

2020-06-09

SFF har löpande kostnader för Mediearkivet. För att täcka del av dessa förbehåller sig SFF rätten att debitera en avgift för framtagning och leverans av foton ur arkivet.

Utöver dessa kostnader har alltid upphovsmannen rätt att från användaren kräva ersättning för använd bild i de fall upphovsrätten gäller.

A. Gällande för privatpersoner som är medlemmar i SFF

1. För privat bruk eller för publicering i ideell föreningsskrift men ej för kommersiellt bruk/publicering.
1.1. SFF-medlem äger, som en medlemsförmån rätt att kostnadsfritt beställa upp till 20 bilder vid max fyra tillfällen per år.
1.2. Vid önskemål om fler bilder och/eller vid fler tillfällen än vad som gäller enligt pkt 1.1. debiteras en arkivhållningsavgift om 100 kronor som grundavgift per bild. Beroende på hur många bilder och/eller leveranstillfällen som är aktuella liksom när leverans önskas, kommer SFF i varje enskilt fall att göra en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.
2. För kommersiellt bruk inklusive för användning för publicering.
2.1. En arkivhållningsavgift om 100 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild som avses användas för publicering oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.


B. Gällande för privatpersoner som ej är medlemmar i SFF

1. För privat bruk (ej för publicering)
1.1. En arkivhållnings- och hanteringsavgift om 200 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och i tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.
2. För kommersiellt bruk inklusive för användning för publicering.
2.1. En arkivhållnings- och hanteringsavgift om 200 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.


C. Gällande för juridiska personer som är medlemmar i SFF

1. Ej för publicering
1.1. En arkivhållningsavgift om 100 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.
2. För publicering i böcker, skrifter och utställning.
2.1. En arkivhållningsavgift om 200 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att
effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.
3. För publicering i dagspress, periodisk press, tv, utställning och för kommersiell användning som t.ex. reklam.
3.1. En arkivhållningsavgift om 500 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att
effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.


D. Gällande för juridiska personer som ej är medlemmar i SFF

1. Ej för publicering
1.1. En arkivhållningsavgift om 200 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att  effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid
2. För publicering i böcker eller skrifter
2.1. En arkivhållningsavgift om 400 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med prisuppgift per bild och leveranstid.
3. För publicering i dagspress, periodisk press, tv, utställning och för kommersiell användning som t.ex. reklam.
3.1. En arkivhållningsavgift om 1.000 kronor per bild debiteras som grundavgift för varje bild oavsett antalet. Beroende på antalet bilder som beställs och hur snabbt beställningen önskas levererad gör SFF i varje enskilt fall en bedömning av vilken arbetsinsats som krävs för att effektuera beställningen och tillställer beställaren en offert med pris per bild och leveranstid.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress i “Username”-fältet och lösenord i “Password”-fältet.

 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.