Flygvapenmuseum i Linköping utvecklas ständigt på allehanda sätt, med nya utställningar, små finjusteringar, spännande projekt i verkstaden, nytt i butiken … Just nu byggs en ny restaurang för 200 besökare, klar i sommar.

Tills vidare används föreläsningssalen som tillfällig restaurang med enklare rätter. Delar av biblioteket, som också “kommer i kläm” i tillbyggnaden, har en tillfällig hörna inne i själva utställningshallen.

I bildkavalkaden visas något av det som var eller är på gång på museet.

Lennart Berns, text och foto

Tillfälligt bibliotek

Under till- och ombyggnaden av Flygvapenmuseum har en tillfällig “bibioteksfilial” öppnats i utställningshallen. Svensk Flyghistorisk Tidskrift har en förstås en framträdande plats!

J 33

“Var sitter kanonerna” var det många besökare som undrade invid den J 33 som tidigare var obeväpnat målflygplan på Robotförsöksfältet i Vidsel. Nu har museets Per Björkqvist ordnat till den detaljen och museet kan visa upp en “äkta” J 33 de Havilland Venom.

SG 38

Inga flygplan hänger numera i taket i den nya utställningen, med ett undantag. Det är ett SG 38 glidflygplan som helt nyligen tillförts. SG står för Schneider Grunau och inte för Schulgleiter! Typen förekom faktiskt i Flygvapnet för att ge annan personal än den flygande, chans att uppleva flygandets tjusning!

Svart 210

Äntligen! Saabs experimentflygplan Saab 210 Draken har under hela sin utställningstid varit felmålad med röd färg på bland annat nosen i stället för korrekt svart färg, detta för att på sin tid bättre kunna följas av teodoliterna i Kolmården under flygplanets provlöpor. Nu rättas felaktigheten till.