En av de djärvaste räderna under anda världskriget genomfördes för i dagarna 80 år sedan, anfallet mot dammarna Möhne, Eder och Sorpe. 19 Lancesterbombare från 617 skvadronen, med de av Barnes Wallis uppfunna”hoppande” bomberna” satte av natten mellan den 16 och 17 maj 1943.

Flygningarna gick i nattmörker på absolut lägsta höjd. Inför anfallen mot dammarna var det utomordentligt viktigt att hålla rätt fart, rätt höjd och att fälla på exakt rätt avstånd. Räden leddes av 24-årige Guy Gibson, som senare skulle skriva boken Enemy Coast Ahead (läs den!) om detta synnerligen vanskliga uppdrag från vilket åtta av de 19 flygplanen inte skulle återvända. 53 besättningsmän fick sätta livet till i räden, vilken ändå resulterade i att Möhnes och Eders damvallar sprängdes och orsakade flodvågor som sköljde bort allt i sin väg och orsakade ett stort antal dödsoffer. Av de 80 besättningsmän som överlevde i räden, överlevde bara 48 kriget.

Håll utkik om någon av TV-kanalerna visar sevärda filmen The Dam Busters med bl a Richard Todd i en av huvudrollerna!

Text och foto Lennart Berns

En sällan skådad syn i modern tid, två luftvärdiga Avro Lancaster sida vid sida på Biggin Hill 2014 när den brittiska Lancastern i Battle of Britain Memorial Flight fick sällskap av en Lancaster som just flugit över från Kanada. Den kanadensiska besättningen var något frusen efter att värmesystemet kollapsat.

Möhnedammen som den ser ut idag. Bilden tagen för bara en månad sedan. Dammen reparerades ganska snabbt efter räden 1943 med utnyttjande av ett stort antal krigsfångar och ser ungefär likadan ut idag som för 80 år sedan.