Efter flera års stängning kommer Flygvapenmuseums nya utställning i hallarna 1 och 2 att öppnas för allmänheten den 17 juni. Från att tidigare ha varit en kronologisk utställning, är den nu mera tematisk i sitt innehåll, i huvudsak omfattande tiden fram till tidigt 1950-tal.

Några flygplan har utgått – t ex Sk 14 och Saab 210 – medan nya tillkommit, som Sk 16 och SK 50. Paradnumren är “Bryggarkärran”, Sveriges första militärflygplan, och nyrestaurerade B 18. Antalet flygplan i den nya utställning blir i stort sett samma som tidigare. Härtill kommer ett antal nya monterutställningar med bland annat uniformer.

Lagom till utställningen, men gällande redan nu, har SFF avtal med Park Hotell i Linköping uppdaterats. Ett enkelrum för SFF-medlemmar kostar 995:- vilket inkluderar frukost och fri parkering. Det finns även budgetrum för 795:-. Hotellet ligger mittemot järnvägsstationen och intill Resecentrum, från vilken täta bussturer går till Malmslätt och Flygvapenmuseum. Park Hotell har telefonnummer 013-129005, ange att du är SFF-medlem.

Text Lennart Berns

En av klenoderna i “nya” Flygvapenmuseum är Sveriges första militärflygplan, Aeroplanet N:r 1, från 1912.

Foto David Brohede