Flygvapenmuseums nya tematiska utställning kommer att invigas och öppnas för allmänheten i mitten av juni i år efter ett par års stängning. Öppen är dock Kalla Krigs-utställningen med bland annat en HKP 4, en amerikansk Vertol 107 som användes av svenska marinen. Den har en något udda historia.

1968 havererade tragiskt samma typ, med anropssignalen Yngve 62, över Östersjön i en av det svenska militärflygets värsta katastrofer. I det läge som då rådde, gällde det att snabbt skaffa en ersättare, vilket inte var helt lätt. Då fastnade man för prototypen till passagerarversionen av Vertol 107 vilken bjudits ut till försäljning. Den konverterades till militärutförande i Sverige, men behöll passagerarversionens passagerarfönster.

Det är därför Flygvapenmuseums HKP 4 är lite annorlunda jämfört med övriga HKP 4. Om detta upplyses inte i någon skyltning eller liknande, och är heller inte nödvändigt, men kan vara intressant för flygentusiaster att känna till. Och måhända inspirera till ett extra varv runt denna helikopter!

Besök Flygvapenmuseum!

Text och foto Lennart Berns

Flygvapenmuseums HKP 4 är i grunden en konverterad passagerarhelikopter.