31 januari, sista Boeing 747-leveransen

The delivery of the final Boeing 747 ever to be produced is almost upon us.

On 31 January, Boeing will deliver the last Jumbo Jet to customer Atlas Air – a momentous and very sad occasion for fans of the jet.

To mark the event, Boeing will present a live webcast of the ceremony marking the delivery of the final 747 to Atlas Air on Jan. 31 at 4 p.m. Eastern (1 p.m. Pacific, 9 p.m. GMT, 10 p.m. Europe).

The link to watch the viewing ishttps://vimeo.com/event/2815427

Remember to bookmark it and set a reminder!

After the event concludes, a video recording will be available on Boeing.com.

Här finns lite att läsa om detta flygplan medan vi väntar https://sv.wikipedia.org/wiki/Boeing_747

Får ni möjlighet att lyssna på detta föredrag om Boeing 747 i SAS, så gör det. Ska vara mycket intressant.

https://sffsto.se/Vaelkommen-till-foeredrag-om-Boeing-747-i-SAS.htm

Sista Jumbon

Text: Lennert Berns

Den sist tillverkade av Boeings legendariska trafikflygplan Boeing 747 ”Jumbojet” rullade av bandet i Everett i delstaten Washington den 22 november 2022. Efter slutarbeten levereras flygplanet i fraktutförandet 747-8F till Atlas Air som kontrakterats av det schweiziska fraktbolaget Kuehne+Nagel.

En i flygbranschen vanlig uppfattning under 1960-talet var att passagerarflyg på längre distanser skulle bedrivas med överljudsflygplan, som fransk/engelska Concorde, sovjetiska Tu-144 och amerikanska Boeing SST, medan konventionella flygplan huvudsakligen skulle användas för frakt. Amerikanska flygbolaget Pan Americans driftige chef Juan Trippe resonerade annorlunda. Han såg framför sig ökat flygresande genom större passagerarvolymer och därmed billigare biljettpriser. Budet gick till Boeing och dåvarande projektledaren för långköraren Boeing 737, Joe Sutter, om ett flygplan med plats för uppemot 400 passagerare. De första planerna på ett tvåvåningsflygplan övergavs, i stället inriktade sig Sutter på ett bredbukigt flygplan med två mittgångar, en s k wide-body, med fyra turbofläktmotorer under vingarna. Det flygplan som växte fram på ritborden var Boeing 747-100. Första flygning ägde rum den 9 februari 1969. Amerikanska journalister döpte flygplanet till ”Jumbo Jet”. Pan Am satte typen i trafik året därpå, och den vann genast passagerarnas gunst. Flera flygbolag följde efter, bland dem SAS som fick sin första ”Jumbo Jet” 1971, med det passade namnet Huge Viking.

Sammanlagt byggdes 1 574 Boeing 747 i olika versioner för passagerare, för flygfrakt samt kombinationsvarianter. Den vanligast förekommande versionen idag är 747-400 som introducerades 1989. Konkurrensen från mindre wide-bodies som Airbus A330 och A350 samt Boeing 777, har för Boeing 747  inneburit en förskjutning från passagerarbefordran till renodlade fraktflygplan. En känd Boeing 747 är amerikanske presidentens Air Force One. På Arlanda står en Boeing 747-200 ombyggd till vandrarhemmet Jumbo Stay. Sammanlagt har Boeing 747 transporterat över tre och en halv miljard passagerare.