SFF:s flaggceremoni på Nobeldagen

            

Stiftelsen Sveriges Nationaldag, under ordförande av talmannen i Sveriges Riksdag Andreas Norlén, har efter ansökan tilldelat Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) en svensk flagga. Flaggan har vajat över taket till Östra Riksdagshuset i maj 2022.

Med anledning av detta har SFF beslutat att hemvist för flaggan skall vara före detta F 11 officersmäss i Nyköping. Föreningsalliansen i Nyköping, som numera hyr officersmässen, har därför satt upp en 12 m
hög flaggstång på gräsmattan utanför mässen. Föreningsalliansen består av de föreningar som använder lokalerna: Nyköpings Automobilsällskap, Svensk Flyghistorisk Förening, som har sitt kansli i Nyköping, samt
Nyköpings Flyghistoriska Förening, som driver F 11 museum.

Föreningarnas representerades av sina ordförande Urban Nyblom och Lennart Hjelte respektive tidigare ordföranden i SFF Stieg Ingvarsson. Dessa tre svarade gemensamt för hissandet av den nya flaggan, under
beundran av medlemmar i de tre föreningarna. Därefter bjöds på kaffe, te och pepparkakor i mässen.

I föredraget före själva ceremonin noterade Stieg Ingvarsson att det i år återstår tre allmänna flaggdagar, inkluderande Nobeldagen den 10 december, då ceremonin förrättades, samt Drottningens födelsedag
den 23 december och Juldagen. Totalt har Sverige 17 allmänna flaggdagar, men riksdagen kan besluta om extra flaggdagar. En sådan förekom i år, på valdagen.