Läs om ett besök på St Maarten, ett spotterparadis för flygfotografer.
 

För planespotters är ön St Maarten i Karibien något av ett Mekka. Bantröskeln till öns största flygplats Princess Juliana Airport (SXM) ligger alldeles intill en av badstränderna där de lågt flygande flygplanen på kort final susar på bara några tiotals meters höjd över de badande. Vid pådrag inför start från samma banända, klänger en del sig fast i staketet för att uppleva draget från motorerna, en både farlig och dumdristig lek som också fått myndigheterna att reagera med dubbla stängsel och tydliga varningsskyltar.

För plane spotters är Sunset Beach Bar vid strandens ena kortsida en given samlingspunkt. Med solen i ryggen erbjuds goda fotomöjligheter att fånga mångfalden flygplanstyper från olika flygbolag. Huvudsakligen mindre flygplanstyper som Islander, Twin Otter och Cessna Caravan, men även Trislander och Saab 340 samt affärsjetflygplan. Bland de större flygplanen som trafikerar flygplatsen, återfinns Airbus A330 från KLM och Air France, A319 från American Airlines samt olika versioner av Boeing 737, även Max.

Bidragande till en trevlig spotterupplevelse är det oftast vackra och varma vädret. Under mitt besök den andra veckan i november låg temperaturen på cirka 30 plusgrader. För kameran räcker det med ett vanligt normalobjektiv. Precis som vid spotterhänget vid bantröskeln till bana 26 på Arlanda som faktiskt väl kan möta sig med St Maarten när det gäller att komma nära landande flygplan, om än och oftast under andra väderbetingelser … Den som i realtid vill besöka St Maarten spotterplats utan att fysiskt bege sig dit, kan nyttja webkameran http://sunsetsxm.com/plane-info/

Lennart Berns, text och foto

Airbus A330                                                           

Fokker 70

Boeing B737 NG/Max    Britten-Norman BN-2A Trislander  De Havilland Canada DHC-6-300Twin Otter

Propellerblad