Text: Lennart Berns
Foto: Lennart Berns, utom den sista som är Okänd Åskådare

Västerdalarnas Flygklubb har gjort det igen och nästan överträffat sig själva efter Flygfesten fyra år tidigare!
Ett potpurri av flyg i alla dess former. Gammalt och nytt, jet och propeller, segelflyg och fallskärmshopp, enskilda uppvisningar och formationsflygningar. Allt serverat i ett raskt tempo, där det ena inslaget följde på nästa, utan minsta longörer.

En njutning för öga och öra var en fin formationsflygning med fem Saab Safir, skolflygplan i Flygvapnet som Sk 50 för sjuttio år sedan! De framfördes av erfarna rävar med sammanlagt tiotusentals flygtimmar. 
När de landat intogs scenen av Red Bulls tjeckiska team från Böhmen i sina fyra XA-42. Här handlade det om avancerad precisionsflygning i den högre skolan, med bara några meters mellanrum mellan flygplanen och ofta i inverterat läge, hängande i fastbindningsremmarna.
Från Schweiz kom ett team med nio turbopropdrivna skolflygplan av typen Pilatus PC-7 och från Norge gruppen Yellow Sparrows med sex Saab T-17 Safari.

Det stora finalnumret var Juris Kairys i sin Sukhoi Su 31. Han är trots sina 70 år en av världens i särklass bästa uppvisningspiloter, och få om ens någon kan genomföra ett avancerat flygprogram som Juris. Bland hans mest kända manövrer är att ta sats från hög höjd och sedan snabbrolla rakt ner mot marken, samt knivseggsflygning på bara några meters höjd över marken.

Biltemas P-51 Mustang och Supermarine Spitfire Mk XVI, numera registrerade i Norge och flugna av norska piloter, imponerade stort i snabba löpor på låghöjd och med motorerna på högvarv.

Utrymmet här räcker inte för att beskriva eller ens omnämna alla inslagen på Flygfesten. Eller att göra ett svep bland alla de olika privata flygplanstyper av olika årgångar som besökte Flygfesten.  Man upphör inte att förvånas och imponeras av vad den lilla flygklubben i dalaskogarna, inte långt från Vansbro, lyckas åstadkomma. Inte bara med att locka de bästa uppvisningspiloterna och de bästa uppvisningsgrupperna, utan också att få logistiken med parkering, mat, skyltning, toaletter, räddningstjänst och allt annat att fungera. De 60 tusen besökarna kände sig väl omhändertagna. En mycket stor andel var teknikintresserade ungdomar, nyfikna på flyg. Men var fanns Försvarsmaktens rekryterare? 


Team 50
Tusentals svenska flygvapenpiloter är grundutbildade på Saab Sk 50 Safir.
Gruppen Team 50 bjuder inte bara på en fin och disciplinerad uppvisning utan även en stor dos nostalgi.

Helikopter
Från Flygvapenmuseum Helikopter kom två HKP 5, Hughes 269, vilka användes för utbildning och togs ur tjänst i slutet av 1990-talet. Kalledes populärt för ”Den flygande pennvässaren”.

Mustang
Biltemas jaktflygplan Spitfire och Mustang från andra världskriget, är numera baserade och registrerade i Norge, men uppträder gärna i Sverige. Här skjuter Mustangen fart efter lättning på Dala-Järnas bana.

Viggen
Ett av de mest uppskattade inlagen var Stellan Andersson i AJ 37 Attackviggen som här visar bredsidan till.
Typen togs ur tjänst i Flygvapnet 1997. Detta enda exemplar hålls luftvärdigt av Swedish Air Force Historic Flight.

SFFare
De SFF:are som reste och rev tältet, från vänster Stieg Ingvarsson, Lars Andersson, Ola Laveson och Lennart Berns.
Det var de tre förstnämnda som stod för huvuddelen av arbetet och för bokförsäljning och rekrytering.