Förre provflygaren Stig Holmström avled den 8 februari 2022. Holmström var flygofficer, provflygare i Flygvapnet (vid dåvarande Försökscentralen, FC) och chefsprovflygare vid Saab. Mest känd blev Stig Holmström genom att han genomförde den första flygningen med JAS 39 Gripen, den 9 december 1988. Stig Holmström var sedan 2011 ordförande i Östergötlands Flyghistoriska Sällskap.

Jag hade förmånen att lära känna Stig under tidigt 1990-tal då vi förde många diskussioner om Gripen och dess beväpning. Vidare sammanstrålade vi på i stort sett samtliga flygutställningar i London och Paris.  Under senare år träffades vi regelbundet i flyghistoriesammanhang för att stötta Flygvapenmuseum och gemensamt verka för att föra fram svensk flyghistoria.
Stigs gärning har varit enormt värdefull i dessa sammanhang och han kommer att vara mycket saknad.

 

Thomas Allard
Ordförande Svensk Flyghistorisk Förening