Text: Lennart Berns

Astronauten Michael Collins avled igår, onsdagen den 28 april i en ålder av 90 år.
Det var han som flög kommandomodulen när kollegorna Neil Armstrong och ”Buzz” Aldrin som första människor landade på månen. När månlandaren efter avslutat uppdrag återvände till moderskeppet, tog Collins den berömda bilden med månlandaren i förgrunden och jordklotet i bakgrunden, den enda bild i historien där jordens alla människor utom Collins, omfattas av kameran!
Michael Collins var pilot i amerikanska flygvapnet och deltog med F-86 Sabre i striderna i Korea i början av 1950-talet. Efter åren som astronaut blev han chef för Smithsonian National Air & Space Museum i Washington.
Han var mycket flyghistoriskt intresserad och hade även god hum om svensk flyghistoria. Han var bland annat inne på tanken att ledande flygmuseer i världen, inklusive Flygvapenmuseum, skulle kunna låna ut föremål till varandra. En J 29 fraktades över till USA för att ingå i museet, men hamnade av olika skäl i förråd. I museet återfanns i stället en modell av flygplanet samt en hyllning till den svenske jetmotorpionjären Alf Lysholm.

Michael Collins t v framför en tavla av den F -86 han flög under Koreakriget. Mannen till höger är en yngre version av notisförfattaren.