En av världens mest kända piloter, Charles ”Chuck” Yeager, har avlidit i en ålder av 97 år.
Han föddes den 13 februari 1923 i Lincoln County, West Virginia, USA. Han tog 1941 värvning i dåvarande amerikanska arméns flygvapen som mekaniker. USA:s inträde i andra världskriget innebar ändrade uttagningsregler för pilotutbildning vilket kom att utstaka en för Charles ”Chuck” Yeager unik och framgångsrik flygarbana som jaktflygare över Tyskland. Vid två tillfällen lyckades han på en och samma dag skjuta ner fyra fientliga flygplan. Vid ett tillfälle blev han själv nedskjuten, men lyckades via olika flygvägar ta sig tillbaka till England.
Efter kriget blev han provflygare. Den 14 oktober 1947 blev han den första att flyga fortare än ljudet i raketdrivna Bell X-1.
Under 1950-talet var han åter i aktiv tjänst som stridspilot med placering i Europa. Han var chef för amerikanska flygvapnets provflygarskola 1962 – 1966 med utbildning av bland andra, flygvapnets (USAF) första astronauter. Han genomförde därefter flera stridsuppdrag i Vietnam. 1969 befordrades han till enstjärnig general.
Han gick i pension 1975 med över 200 typer antecknade i flygdagboken.
Hösten 1986 besökte han Sverige och fick ett flygpass i SK 37 Viggen på F 15 i Söderhamn.

Foto via Flygrevyn