Pressmeddelande från Flygvapenmuseum 2020-11-12

Saab Safir 75 år

Flygvapenmuseum bjuder in till 75-årskalas tillsammans med Saab AB, Svensk Flyghistorisk Förening (SFF), uppvisningsgruppen Team 50, Veteranklubben Saab och Östergötlands Flyghistoriska Sällskap (ÖFS). Födelsedagsbarnet Saab 91 Safir är ett enmotorigt propellerflygplan som utvecklades av Saab i Linköping och som blev en stor exportframgång för företaget. Prototypen kom i luften för första gången den 20 november 1945. 75 år senare ska detta firas med överflygningar och digitala föredrag.

Festen inleds med att en A-Safir tillsammans med Team 50 passerar Flygvapenmuseum i en formationsflygning. Efter detta passerar flygmaskinerna Centrala griftegårdarna i Linköping där de med vingtippningar passerar A J Anderssons grav. A J Andersson var flygplanets ledande konstruktör. När flygplanen kommer till Saabfältet genomför de överflygningar över Saab AB innan de landar på Saabfältet. Ses det ett sjunde flygplan är det med all säkerhet en SK 61 Bulldog som följer med som fotoflygplan.

– Saab har döpt sitt käraste barn efter en juvel. Safir, berättar Alf Ingesson Thoor som kommer att flyga en av Safirerna i formationen.

– Nu när det är 75 år sedan födelsen är det ett privilegium att Team 50 får visa upp Saab Safir, eller Sk 50.  Ett flygplan som har uppskattats runt om i världen. Samt har lärt en stor del av de svenska Flygvapenpiloterna under Kalla Kriget att ta de första stapplande stegen till att bli stridsflygare i det svenska Flygvapnet, fortsätter Alf. 

Efter överflygningarna genomförs föredrag som berättar Safirens historia från konstruktören A J Andersson fram till dagens veteranflygare. Föredragen kommer att livesändas på Flygvapenmuseums Facebookkanal samt läggas upp på Flygvapenmuseums YouTubekanal. Endast föredragshållarna kommer att finnas på Flygvapenmuseum, alla som vill kan ta del av föredragen digitalt. Vi hoppas på många intresserade spridda över hela Sverige och våra grannländer. Födelsekalaset kommer att bli helt Covid-19 anpassat.

Efter föredragen genomförs en kort prisutdelning med pris till Årets flygbok De som aldrig kom hem av Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor.

PROGRAM – föredrag

12.50             Överflygning  av en Saab 91A Safir och Team 50 med fem Saab 91B och -C samt en Fotobulldog (SK 61)

13.00             FVM hälsar välkommen och berättar om Flygvapenmuseums framtidsplaner.
                         Noomi Eriksson, museichef     

13.10             Anders Annerfalk – konstruktören A J Andersson, vägen fram till Saab Safir.
                         Författare och flygentusiast 

13.40             Thomas Lilja – Saab Safir ur ett tekniskt perspektiv             
                         Chefsingenjör Saab Aeronautics

14.10             Torsten Nilsson – Saab Safir i Flygvapenmuseums samlingar.
                         Stf museichef, projektledare

14.30            Kaffepaus                        

15.00            Fredrik Lagerqvist – Safiren en kultsymbol.
                        Flyghistoriker

15.20            Alf Ingesson Thoor – Mitt liv med Saab Safir från Ljungbyhed till TEAM 50.
                        Pensionerad FV-pilot, Major, Flygspecialpsykolog.

15.50             Utdelning av pris till Årets svenska flygbok
                        De som aldrig kom hem av Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor.
                        Prisutdelare Sven Scheiderbauer, Flyghistoriker, Ordförande Flyglitteraturgruppen.

 
Kort historik Saab Safir

Saab 91 Safir, är ett enmotorigt lågvingat allmänflygplan från Saab, som flög första gången 20 november 1945 och producerades 1946-1966. Safiren var, om man ser till antalet sålda flygplan fram till Saab 340, Saabs största exportframgång. Den användes av ett flertal flygskolor och flygvapen. När serietillverkningen upphörde 1966 hade Saab tillverkat 323 exemplar av flygplanet i fem olika versioner. Det svenska flygvapnet köpte tre av versionerna.

91A: Redan 1947 köpte det svenska flygvapnet tio stycken flygplan för transporter och sambandsuppgifter. Flygplanet hade plats för tre personer och fick i flygvapnet beteckningen Tp 91.

91B: Flygvapnet köpte 75 stycken flygplan, dessa var licenstillverkade i Nederländerna. I det svenska flygvapnet fick de beteckningen SK 50B. Flygplanet, som har plats för tre personer, tjänstgjorde som skolflygplan i flygvapnets grundläggande flygutbildning.

91C: Saab levererade fjorton stycken till flygvapnet 1960. Flygplanen var tillverkade på Saab i Linköping och fick beteckningen SK 50C i flygvapnet. SK 50C hade plats för fyra personer och i vissa av dem fanns utrustning för civil instrumentflygning.

91D: Flygplanet har i stort sett samma konstruktion som 91C, men en annan motor. Flera utländska flygvapen har använt Saab 91D Safir i den grundläggande flygutbildningen.

För mer information, kontakta:
Torsten Nilsson, projektledare Flygvapenmuseum, telefon 070-863 86 05

Åsa Johansson, marknadskommunikatör Flygvapenmuseum, telefon 013-495 97 31

Alf Ingesson Thoor, pilot Team 50, telefon 070-651 78 74

Länk till Flygvapenmuseums FB-sida där livesändningen om Safir-jubileet den 20/11 kan följas:
https://www.facebook.com/flygvapenmuseum/posts/4882441248447760

Disponent Uno Ranch i Göteborg, som bla. hade agenturen för Triumph motorcyklar köpte 1946 det tredje tillverkade exemplaret av Saab 91 A Safir med tillverkningsnummer 91.103. Notera att Uno Ranch lyckades få en mycket lämplig registrering av sitt flygplan, SE-AUR!  Uno Ranch flög maskinen fram till 1992 då det skänktes till Luftfartsverket och hängdes i taket på utrikeshallen på Landvetter flygplats. 2002 deponerades SE-AUR till flygupplevelsecentret Aeroseum i Göteborg där det fortfarande står uppställt till glädje för många besökande flygentusiaster. Det har flugits på senare år, men är i dagsläget ej luftvärdigt.

Foto: Daniel Karlsson