Skip to content

Flyghistoria skrevs den 12 februari 2016 när ICAO: s kommitté för miljöskydd inom luftfarten (CAEP) avslutade det 10e mötet vid ICAO huvudkontor i Montreal med framsteg i ett antal kritiska områden.

Från ICAO pressrelease, Bengt Olov Näs

OBS! Bilder finns inte med här!

images/COM.07.16.jpg” alt=”COM.07.16″ width=”912″ height=”321″ />

Dr. Olumuyiwa Benard Aliu, ICAO: s rådets ordförande, betonade att,

 “CAEP är en ovärderlig tillgång för ICAO: s arbete med flera åtgärder för att minska flygets påverkan på miljön, inklusive utsläpp och buller begränsning. ICAO: s råd är tacksam för dess framsteg under de senaste två veckorna, och ser fram emot att den översyn och antagande av rekommendationerna CAEP har levererat.”

Sammanfattning av CAEP / 10 mötets landvinningar:

Nya certifieringskrav för flygplansutsläpp

CAEP/10 var första gången som rekommendationer för normer för två typer av utsläpp kunde slutföras, vilket banar väg för renare flygplan som har mindre påverkan på det globala klimatet. En viktig Standard för Partiklar (ultrafina sotpartiklar) var en av dessa, medan den andra var en mycket efterlängtade flygplan CO2-utsläpp Standard, den första globala standarden för CO2-utsläpp för någon sektor. CO2 utsläpp är proportionella mot bränsleförbrukningen, så det är i praktiken att ställa krav på bränsle effektiviteten för flygplan.

Internationell luftfart Marknadsbaserade åtgärder (MBM)

CAEP över en stor mängd tekniskt arbete i samband med en global marknadsbaserad åtgärd för internationella luftfartsutsläpp. Detta kommer att ge en solid grund för diskussionerna och förväntade antagandet av marknadbaserade åtgärder t.ex utsläppshandel för luftfarten på den 39: e ICAO:s Generalförsamling i höst. Om förslaget antas, förväntas systemet införas år 2020.

Hållbara alternativa bränslen

En imponerande mängd arbete på hållbarhetskriterierna och livscykelanalyser för hållbara alternativa bränslen genomfördes. Utvecklingen på detta område kommer att vara avgörande för en hållbar framtid luftfart och CAEP: s livscykelanalys slutsatser kommer att utgöra en viktig indikator på marknaden som stöder högre produktion och användning av alternativa bränslen i framtiden.

  

Miljötrender

Uppdaterade prognoser för flygplansbuller och utsläpp godkändes. Dessa kommer att rekommenderas som grund för beslutsfattandet för frågor som rör miljön under den kommande ICAO:s Generalförsamling senare i år. Framtida arbete kommer att omfatta att sätta dessa tendenser i samband med en 2 ° C utsläpps scenario.

Flygbuller

För första gången kommer ICAO och dess medlemsstater kunna överväga möjligheten att “buller neutral tillväxt” från 2030 under ett scenario med avancerad teknik och verksamhetsförbättringar.  

CAEP började också förutse eventuellt återupptagande av överljudsflyg genom att diskutera utvecklingen på en ny supersonic bullerstandard för framtida flygplan.

 

CAEP omfattar 22 av ICAO:s medlemsländer vara Sverige är ett. Sju läder har observatörsstatus samt 10 internationella organisationer inom flyget samt en NGO.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.