Skip to content
Text: Lennart Berns

I dag för 100 år sedan återfanns ”Flygbaronen” Carl Cederströms ilandflutna kropp efter ett flyghaveri över Ålands hav den 29 juni 1918. Därvid hade en av Sveriges flygpionjärers liv ändats efter en kort men för svenskt flyg betydelsefull karriär.

Carl Cederström föddes den 5 mars 1867. Efter en medioker skolgång for Cederström som 20-åring till USA där han under några år försörjde sig som bl.a. cowboy och vaudevilleartist. Vid återkomsten till Sverige blev han lantbrukare på familjens gård Brunn på Ingarö i Stockholms skärgård. Hågen stod emellertid till den nya tidens teknik. Han startade firman Bil-Bol (Bilbolaget) som förutom bilförsäljning även bedrev taxirörelse i Stockholm. Verksamheten var mycket inkomstbringande, men när Cederström fick höra talas om Louis Blériots flygning över Engelska Kanalen 1909 – för övrigt fyra dagar före den första motorflygningen i Sverige – begav han sig omedelbart till Frankrike för flygutbildning. Cederström blev därmed Sveriges förste pilot mer certifikat nummer 1.

Från Frankrike medförde han ett Blériotflygplan. Cederström gav sig snart i kast med att slå olika rekord, bl.a. i höjdflygning. Den 7 juli 1910 försökte han flyga över Öresund, men den primitiva motorn krånglade och han fick den 17 juli se sig slagen av dansken Robert Svendsen. Cederström fick dock revansch 24 augusti och den 10 oktober var han den förste att flyga i Norge. År 1911 turnerade han med sin nya och starkare Blériot ”Nordstiernan” i landsorten, där han drog stora åskådarmassor. Hans utåtriktade sätt bidrog till hans popularitet. I den närmaste vänkretsen återfanns bland andra Bruno Liljefors och Albert Engström.

Cederström insåg tidigt flygets praktiska nytta. År 1912 startade han en flygskola på Malmen utanför Linköping. Skolan togs efter en tid över av militären, som fortfarande bedriver flygutbildning på platsen. År 1916 startade Cederström tillverkning av flygplan på licens i Nordiska Aviatik AB i Midsommarkransen, och 1917 planerade han tillsammans med flygpionjären och Sveriges förste militärflygare Olof Dahlbeck att öppna en flyglinje till dåvarande Petrograd, nuvarande Sankt Petersburg, med egenhändigt tillverkade passagerarflygplan.

Den 29 juni 1918 skulle han tillsammans med marinflygaren Carl-Gustaf Krokstedt leverera ett licenstillverkat hydroplan av typen Curtiss till Finland. Männen kom aldrig fram och vad som hände är ännu höljt i dunkel. Cederströms döda kropp återfanns efter en tid ilandfluten i havsbandet. Han ligger begravd under en ståtlig gravsten på Ingarö kyrkogård. Cederström var 1900 – 06 gift med författarinnan Marika Stiernstedt (1875 – 1954).

I SFF:s arkiv finns utförlig dokumentation om Carl Cederström, bland annat originalbrev.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/LB_artikel_Cederst/Portratt_copy.jpg” alt=”Portratt copy” width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Livsnjutaren, baronen och flygpionjären Carl Cederström omkom i en flygolycka den 29 juni 1918, för 100 år sedan. Han innehade svenskt flygcertifikat nummer 1. Han lade grunden för den flygutbildning som än idag bedrivs på Malmen.
Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/LB_artikel_Cederst/Framfor_Bleriot.jpg” alt=”Framfor Bleriot” width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Carl Cederström populariserade flyget genom turnéer i landsorten med sin från Frankrike anskaffade Blériot XI.
Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

OBS! Bilder finns inte med här!

images/2018_Material_t_nyheter/LB_artikel_Cederst/Curtiss-compressed.jpg” alt=”Curtiss compressed” width=”75%” height=”NaN” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />Den flygbåt av typen Curtiss i vilken Carl Cederström och Carl-Gustaf Krokstedt havererade någonstans över Ålands hav.
Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.