Skip to content
Svensk Flyghistorisk Förenings årsmöte 
Uppdaterad: 2013-12-11

SFF Årsmöte på Säve den 24-25 april 2004

2004-11-24
Text och foto: Hans Groby

Helgen 24/25 april 2004 genomfördes föreningens årsmöte för 2004 på den 1969 nedlagda flygflottiljen F 9 på Säve utanför Göteborg, numera hem för en skvadron ur Försvarsmaktens helikopterflottilj.

SFF kansli tillsammans med regionavdelningen i Göteborg stod för arrangemanget tillsammans med Aeroseum och helikopterskvadronen.

Årsmötetsförhandlingarna hölls nere i det som kallas Nya Berget, invigt 1955 av dåvarande Konung Gustaf VI Adolf för att rymma flottiljens J 29:or. Huvuddelen av deltagarna kom från Göteborgsregionen. Några ”utsocknes” anlände i Flygande Veteraners DC-3:a Daisy efter en flygning på en timme och 35 minuter från Bromma.

Före årsmötesförhandlingarna fick deltagarna information om Aeroseum och det blivande flygmuseet med upplevelsecentrum, följt av en guidad tur i berget. Det består i huvudsak av tre skepp för uppställning och underhåll av flygplan. Berget innehåller också en ännu fungerande kommandocentral (KC). Bergets hjässa utgörs av 17 meter tjockt urberg. Efter kaffepaus vidtog årsmötesförhandlingarna vilka leddes av föreningens nye ordförande Ulf Edlund, biträdd av sekreteraren Christer Lokind.

Under högtidliga former utdelades Söderbergplakett nr 32 till Freddy Stenbom för hans engagerade arbete som förläggare och författare av flyglitteratur och andra berömvärda insatser till fromma för flyghistorien.

Årsmötesmiddagen avnjöts i den före detta värnpliktsmatsalen på F 9 varefter kaffet intogs i den sedan några år tillbaka restaurerade officersmässen.

Söndagens program bestod av flyguppvisningar av Försvarsmakten, polisflyget och inbjudna veteranflygare. En AN-2 som gjorde några majestätiska överflygningar varefter helikopterskvadronen förevisade sin HKP 10 Super Puma. Ett intressant inslag var nedvinschning av hundförare med hund. Enligt uppgift kan hunden lokalisera en person som ligger på 20 meter djupt vatten. Man förevisade också ett fingerat räddningsuppdrag. Den ytbärgare som deltog i denna förevisning var samma ytbärgare som överlevde den tragiska helikopterolyckan utanför Göteborg vid Rörö.

Polisflyget visade sin Jetranger II, för övrigt den enda kvarvarande, samt nya EC 135 som är en teknikutveckling av MBB 105. Härefter följde förevisningar i luften av bland andra Piper Cub J -3, GV 38, J 28C Vampire och J 32B Lansen.

Många passade också på att njuta av Flygande Veteraners DC-3:a Daisy som gjorde både förevisning och rundflygningar. På återvägen till Stockholm gjorde Daisy en tryckare över F 7 som hade familjedag.

Ett stort tack till alla dem som gjorde detta välorganiserade årsmöte och flygfesten på söndagen till ett fint minne!

Årsmötesprotokoll

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-24_02.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Deltagarna förevisas i berghangaren

 
     
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-24_03.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Kommandocentralen i berget, som fortfarande är helt funktionsduglig.

 
     
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-24_04.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Årsmötet hölls i berghangaren.

 
     
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-24_08.jpg” alt=”” width=”357″ height=”538″ style=”display: block;” />Freddy Stenbom erhåller Söderbergplaketten av SFF ordförande Ulf Edlund. I förgrunden sitter sekreterare Christer Lokind och för protokollet.

 
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-24_05.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Uno Ranch gamla Saab 91A Safir, SE-AUR, som är i det närmaste flygklar.

 
     
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-25_04.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Polisens båda helikoptrar gör förbiflygning. Deltagarna fick sedan möjlighet att titta närmare på dessa när de stod på plattan.

 
     
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2004/2004-04-25_05.jpg” alt=”” width=”538″ height=”357″ style=”display: block;” />Flygande Veteraners DC-3 taxar ut för start

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.