Skip to content
Svensk Flyghistorisk Förenings årsmöte 
Uppdaterad: 2013-12-11

Årsmötet på F 10 Ängelholm 2002
2004-11-24
Text och foto: Sven-Erik Jönsson

 

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images/f10_loggo.gif” alt=”” width=”41″ height=”75″ style=”display: block; text-align: center;” />

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012195.jpg” alt=”” width=”620″ height=”422″ style=”display: block; text-align: center;” />

Svensk Flyghistorisk Förening höll sitt årsmöte på Malmen, Linköping den 8-9 april 2000.
Värd var Chefen för Östgöta Helikopterbataljon.
 

Värd för årsmötet den 20-21 april 2002 var Skånska Flygflottiljen, F 10 i Ängelholm och SFF:s regionavdelning Skåne. Mötet samlade 125 deltagare från hela landet. Programmet inleddes på lördagen den 20 kl. 13.00 med ett mycket intressant och givande Flyghistoriskt Symposium med tema “Flyget i Skåne” och arrangerat av SFF regionavdelning Skåne. I symposiet deltog Ove Müller-Hansen som berättade om F 10 under kriget. Henry Ohlsson fortsatte sedan med samma tema och avslutade med J 22- och J 29-projekten på F 10. Gösta Kersmark kåserade om Enoch Thulin och Thulin-epoken, Jan Waernberg talade om planläggning “operation Rädda Danmark maj 1945” och Sven Stridsberg om Sveriges första postflygning. Symposiet avslutades med att Anders Nylén från Göteborg visade fantastiskt fina flygbilder från F 10 som han tagit under de senaste åren.

Efter en kaffepaus hölls årsmötet. Till nya i styrelsen invaldes Ulf Edlund, Linköping och Jan-Olov Molin, Gävle efter Kurt Ivarsson och Bernt Olsson som avsagt sig omval. Årsmötet antog även en resolution att tillsändas regeringen beträffande Arlanda Flygmuseum, för att få en varaktig och hållbar lösning till stånd och där museets samtliga föremål även i framtiden skall kunna visas.

Jan Waernberg tilldelades Söderbergplaketten för de insatser han gjort till gagn för SFF, i form av en mängd publikationer, samt att han inventerat och klassificerat SFF arkivalier m.m. Teknologie doktor och förre silverflygaren Erik Bratt utnämndes till hedersmedlem i Svensk Flyghistorisk Förening för hans mångåriga och delvis banbrytande insatser för såväl svensk flygutveckling som för svensk flyghistoria. Han har tidigare tilldelats Söderbergplakettett nr 13. Erik Bratt har, trots 86 års ålder fortfarande ett gällande A-cert och flyger med sin egen Jodel när vädret är vackert.

På lördagskvällen hölls årsmötesmiddagen med totalt 120 gäster. Stämningen kring borden var som vanligt trivsam och kamratlig.

Under söndagsförmiddagen var det F 10 som svarade för programmet. Inledningsvis informerade CF 10, överste Hans Hansson om F 10 idag, de utbyggnader som gjorts, om de turer som drabbat F 10 fram till det nedläggningsbeslut som nu gäller och hur man hanterar detta. Flottiljen stängs 2002-12-31. Sista arbetsdagen på F 10 blir 2002-12-20, då det kommer att genomföras en av avskedshyllning på flottiljen och i Ängelholms stad. De församlade SFF-medlemmarna fick även att se det fina Flottiljmuseum, som vid nedläggningen av F 10 troligen kommer att flytta in till centrum och dela utrymme med Banmuseet. Man visade även JAS hangaren och en demonstration av JAS flygplanens beväpning. Programmet avslutades vid 12-tiden på söndagen med förevisning av J 22 Röd Kalle och J 29 Gul Rudolf som båda motorstartades.

Vi vill rikta ett stort tack till F10 för den stora gästvänligheten som visades oss. Ett särskilt tack till kapten Ann Myhrman som såg till att allt fungerade Perfekt.

Klicka här nedan för att läsa dokument i Acrobat Reader

Protokoll från årsmötet
Verksamhetsberättelse för år 2001
Resultat och balansräkning för 2001

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012153.jpg” alt=”” width=”300″ height=”380″ style=”display: block; text-align: center;” />

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012150.jpg” alt=”” width=”300″ height=”380″ style=”display: block; text-align: center;” />

SFF Skåne genomförde ett mycket intressant flyghistoriskt symposium, där bl.a. Henry Ohlsson och Ove Müller-Hansen berättade om F 10 under krigsåren, då F 10 var baserat på Bulltofta. Henry Ohlsson avslutade med projekt J 22 och J 29 som kamratföreningen på F 10 arbetar med.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012166.jpg” alt=”” width=”620″ height=”470″ style=”display: block; text-align: center;” />SFF ordförande Jan-Åke Berg överlämnar Söderbergplakett nr 29 till Jan Waernberg

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012168.jpg” alt=”” width=”420″ height=”555″ style=”display: block; text-align: center;” />Erik Bratt tackar årsmötet för att han utsetts till hedersmedlem i SFF.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012177.jpg” alt=”” width=”620″ height=”469″ style=”display: block; text-align: center;” />Jåke Berg överlämnar en blombukett till kapten Ann Myhrman för hennes insatser vilka gjorde att allt fungerade perfekt för oss på F 10.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2002/2002-04-20_002-1012196.jpg” alt=”” width=”420″ height=”639″ style=”display: block; text-align: center;” />Kent Svensson, Ljungbyhed var “pilot” på J 22, klädd i tidstypisk flygoverall. Han lyckades starta motorn och deltagarna fick nöjet att lyssna på ljudet från dess cylindrar.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.