Skip to content
Svensk Flyghistorisk Förenings årsmöte 
Uppdaterad: 2013-12-11

Årsmöte 8-9 april 2000 på Malmen, Linköping 

Svensk Flyghistorisk Förening höll sitt årsmöte på Malmen, Linköping den 8-9 april 2000.
Värd var Chefen för Östgöta Helikopterbataljon.
 

Cirka 110 medlemmar deltog i arrangemanget. Programmet inleddes kl 12.30 på lördagen med ett flyghistoriskt symposium under ledning av Sten Wahlström. Seve Ungermark inledde med att berätta om Ballonger och luftskepp från de allra första uppstigningarna på 1700 talet fram till nutid. Förre chefen för Flygvapenmuseum, Axel Carleson kåserade om Flygvapenmuseums tillblivelse och historia, nuvarande chefen Flygvapenmuseum, Sven Scheiderbauer fortsatte sedan att berätta om Flygvapenmuseum idag och imorgon. Gunnar Lindqvist kåserade om flygmotorer och flygteknisk utveckling genom åren, Erik Hallström om segelflygets historia i Sverige, P.O.Olemyr om folkflyg i Sverige och slutligen Ola Laveson, en av SFF grundare, berättade om hur Svensk Flyghistorisk Förening bildades år 1961 och om föreningens utvecklingen fram till idag.

Klockan 16.00 fortsatte årsmöteförhandlingarna. Bl.a. antogs nya stadgar och mötet valde styrelse enligt valberedningens förslag. Christer Ström hade avsagt sig omval och i hans ställe valdes Fredric Lagerquist, Eksjö.

Klicka här nedan för att läsa dokument i Acrobat Reader

Protokoll från årsmötet
Verksamhetsberättelse
Resultat och balansräkning

Deltagarna bjöds på en mycket god middag på kvällen i stora matsalen. Senare på kvällen var det kamratlig samvaro med en frågesporttävling i den gamla anrika mässen.

Söndagen inleddes med ett studiebesök i det för tillfället under ombyggnad stängda Flygvapenmueum. Därefter informerade chefen för Östgöta Helikopterbataljon, övlt Torsten Svärdström om verksamheten på Malmen och besöket avslutades med en härlig uppvisning av Hkp 9.

Ett stort tack till alla på Östgöta Helikopterbataljon som bidragit till att göra vårt årsmöte så lyckat.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2000/2000-04-08_symposiepanel.jpg” alt=”” width=”416″ height=”224″ style=”display: block;” />Några av deltagarna i symposiepanelen. Fr.v. Erik Hallström, Gunnar Lindqvist, Ola Laveson och P-O Olemyr.

 
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2000/2000-04-08_Ungermark_SFF_Malmen.jpg” alt=”” width=”232″ height=”342″ style=”display: block;” />Seve Ungermark berättar om ballongflygets historia.

 
 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Images_org/images_aktu_2000/2000-04-08_deltagare.jpg” alt=”” width=”530″ height=”362″ style=”display: block;” />Deltagarna vid symposiet.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.