Text och foto: Lennart Berns

Imperial War Museum har sagt upp samarbetet med The Fighter Collection och den populära Flying Legends Airshow med flygplan företrädesvis från andra världskriget och som i 30 års tid glatt besökare från när och fjärran, inte minst från Sverige. Bland annat har Svensk Flyghistorisk Tidskrift och Flygets Årsbok uppmärksammat de fantastiska uppvisningarna, vilka traditionsenligt avslutades med en massformation av alla de deltagande flygplanen. En mäktig syn och ljudupplevelse.

Att det tidigare gnisslat i samarbetet är ingen hemlighet. Nu säger IWM, som är en ideell välgörenhetsorganisation, att beslutet hade fattats för att maximera inkomst och förbli ekonomiskt stabilt. Det låter som en krystad förklaring. Med tiotusentals besökare gav Flying Legends säkert också IWM klirr i kassakistan. TFC letar nu efter en annan plats men det kommer inte att bli lätt. Fördelen med Duxford var att under de två uppvisningsdagarna kunna varva flyguppvisningar med besök i något av museerna på platsen, bland annat jättelika AirSpace och American Air Museum.

Övriga flyguppvisningar på Duxford verkar tills vidare inte vara berörda då de genomförs i IWM regi. TFC kommer också att vara kvar på Duxford med sina verkstäder och hangarer.

  Publiken kom nära de deltagande flygplanen, som här när ett knippe jaktflygplan taxar ut för start.

 

Flying Legends klassiska avslutning med en storformation, kallad Balbo, när de flesta i showen deltagande flygplan deltog.

 


Bye, bye Duxford!