Text: Stieg Ingvarsson                                               Bild: Södermanlands Nyheter/ Jens Alvin

                           

Den 4 juni var det premiär på Skavsta flygplats i Nyköping för de efterlängtade flygplan som ska sättas in för brandbekämpning från luften. Då presenterades två vackert gul-blå målade Air Tractor AT-802 Air Boss, som baseras hos Saab Aero i Nyköping för att kunna rycka ut med kort varsel och bekämpa skogsbränder över hela landet. Saab Aero står för besättning och underhåll av planen. F n pågår utbildning och sjön Yngaren vid Skavsta flygplats, får täta besök för ”tankning” av vatten under ”touch and go”.

Kapaciteten är imponerande 3.100 liter vatten per fällning och under en timme kan de båda planen släppa 50.000 liter vatten på en skogsbrand. Vattnet skopas upp från en närbelägen sjö i närheten av skogsbranden när flygplanet går ned på pontonerna och under hög fart under ca 20 sekunder tar in vatten i en behållare mellan cockpit och motor.

Air Tractor Fire Boss har en PW AT6 gasturbin på 1.350 hk som driver en 5-bladig propeller; marschfart är 356 km/h och räckvidden 1.300 km. Tanken är att de båda planen ska kunna användas i hela norra Europa. MSB står för kostnaden på ca 30 miljoner per år, och om de ansluts till EU:s brandberedskap står EU för 80-90% av kostnaden. Idag finns en plan för brandbekämpning från luften, och MSB disponerar 10 helikoptrar och fr o m juni nu även  två Air Tractor Fire Boss. Hade denna resurs funnits till hands vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014, då 13 800 hektar skog förstördes på 150 kvadrat-km, så hade skadorna med säkerhet blivit mycket mindre. Det känns tryggt att man nu (äntligen) fått en kapabel flygresurs, baserad vid Saab Aero Specialflyg på Skavsta, som kan göra en snabb insats överallt i Sverige och genom EU-samarbete också i norra Europa.

Brandbekämpningsplan Air Tractor Fire Boss i aktion på Skavsta 4 juni