Skip to content

Flygminnesmärken

Trollhättan, Vissla Kvarn

Uppdaterad 2014-11-01
Text och foto: Tommy Joelsson, Vinninga

En av andra världskrigets kraftigaste flygbomber detonerade söder om Trollhättan 30 oktober 1944, när ett obemannat radionstyrt flygplan typ B-17F-85-BO, 42-30066 slog ned, efter att det kommit på fel kurs och bränslet tog slut.

I Tyskland utvecklades de pilotlösa misilerna V1 och V2 och de kom i bruk mot London i slutet av kriget. USA och de allierade försökte också utveckla ett pilotlöst system för att kraftfullt kunna bomba tyska mål. Under namnet Afrodite utrustades 1944 ett tjugotal stora bomplan med fjärrstyrning via radiosignaler. All utrustning som inte behövdes för flygningen togs bort för att ge plats till sprängmedel. Den sammanlagda vikten av sprängmedlet mer än fördubblades jämfört med det ursprungliga bombplanet. Efter en kort utprovning satte attackverksamheten igång. Planet med två personer i besättningen startade fullastat med sprängämne från en flygbas i södra England. När planet kommit upp på 600 meters höjd i luften togs styrningen över av ett efterföljande plan. Besättningen lämnade nu den flygande bomben med fallskärm innan planet flög ut över kusten. Följeplanet kunde nu via radio styra kursen och gaspådraget till motorerna. Det obemannade flygplanets kurs kunde de se med en kamera placerad vid kompassen. Bilden överfördes till det styrande planet, som hade en tidig form av tv-mottagare. Styrplanet skulle krascha det obemannade planet helt nära målet, med en enorm förödelse som följd. Medföljande jaktplan bevakade operationen, de skulle skjuta ned det obemannade planet om något gick fel, den uppgiften lyckades de sällan med.

Efter några lyckade bombningar i augusti 1944, kom en serie av motgångar. Planet med piloten Joseph Kennedy sprängdes i luften innan besättningen hoppat. Joseph var storebror till den senare presidenten Kennedy. Problem med överförningen av radiosignaler gjorde att de flesta planen slog ned och sprängdes i havet. Några av planen sprängdes på det tyska fastlandet men missade målen. Det tyska luftvärnet stoppade också något plan. Den 30 oktober 1944 var det åter tid att sända två obemannade flygplan mot en tysk ubåtsbas på ön Helgoland utanför Tysklands Nordsjökust. Flera försök hade redan gjorts, men målet hade inte träffats. Två fyrmotoriga B17 flygande fästningar, sändes iväg från södra England. Besättningarna kunde helskinnade lämna de flygande bomberna, styrplanen tog nu över. Problem med radioöverföringen och molnigt väder, gjorde att ett plan störtade i havet och exploderade, utan att ha nått målet.

Det andra planet förmodades ha försvunnit på samma vis, men vittnesuppgifter saknades. Planet en B-17F med namnet ”Mugwump”/politisk vilde, var lastad med nio ton sprängmedel. De efterföljande planen återvände till basen i England men ”Mugwump” flög obemannad vidare med något ändrad kurs över Danmark. Kusten till det svenska fastlandet passerades efter klockan två på eftermiddagen. Planet började nu få bränslebrist och tappade höjd. Det sista ögonvittnet som såg planet i luften var föraren av en liten lastbil som vid tretiden kom körande på det som idag är väg 42. Planet kom från sydväst med endast en hackande motor igång, det plöjde en bred gata i skogen framför honom. Slutligen tog planet mark mellan två berg, med en enorm explosion av nio ton sprängmedel. Förödelsen blev stor, många träd knäcktes och en mindre skogsbrand utbröt. Det bildades en oval krater på tio meter. De två bergen riktade sprängkraften söder och norrut. Norrut var det glesbefolkat men söderut fanns det mer bebyggelse runt Kobergslott. Sju gårdar skadades av tryckvågen men enstaka fönsterrutor gick sönder i Erska nära en mil därifrån. På gårdarna nära, trycktes väggar in och tegeltak skakades om. Ingen människa skadades, men en viss chock borde den enorma tryckvågen givit. Vid explosionen pulvriserades flygplanet nästan helt.

Ett propellerblad finns idag rest som minnesmärke på ett berg vid nedslagsplatsen. 
Sedan 2013 år finns en informationstavla på Svalehultsvägen, och från tavlan leder en snitslad och spångad stig, så nu kan man ta sig dit i lågskor. Splitter och smådelar från flygplanet ligger fortfarande spridda över ett stort område runt bombkratern, även om de kan vara lite svåra att se i mossan. Projektet Afrodite avslutades i början av 1945 efter ytterligare motgångar där ett odetonerat plan kommit i händerna på Tyskarna. De kunde då se hur militärtekniken var på den allierade sidan.

Minnesmärke i form av ett krökt propellerblad med datum för nedslaget.

Nedslagsplatsen vid Vissla Kvarn, söder om Trollhättan, för det radiostyrda bombplanet 
av typ B-17F-85-BO, 42-30066, koordinaterna N 58’12.317 – E 012’26.261

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.