Skip to content

Flygminnesmärken

Uppdaterad 2011-07-10

Nya kyrkogården i Viken
Günther Mehrens

Gravsten över tyske flygaren Günter Mehrens.

 
Text på gravstenen: Günther Mehrens, Leutnant zur See, Geboren 1917, Gefallen 1940 für sein Deutsches Vaterland. 
Foto: Bengt Persson
 

Publicerad 18 juni 2011 kl. 04:00 Helsingborgs Dagblad:

Historien om Günter Mehrens.

En av de största begravningarna hittills i Viken var jordfästningen av en av nazitysklands krigshjältar, Günter Mehrens, sommaren 1940. Historikern Stig Ewaldson har forskat kring gravstenen som sticker ut på Nya kyrkogården i Viken.

 

Begravningen av Günter Mehrens är fortfarande en av Vikens största. Svensk militär medverkade, liksom tysk konsulatpersonal och många nyfikna. Kistan sveptes in i tyska hakkorsflaggan och en av blomsterkransarna skickades av flygvapenchefen Hermann Göring.

Den tyske sjöofficeren Günter Mehrens blev blott 23 år. En sommardag 1940 spolades han i land i Viken efter att troligen skjutits ned av brittiska sjöstridskrafter.

   
 

Kapet som gjorde Günter Mehrens till en krigshjälte hemma i Tyskland. Under våren 1940 lyckades han beslagta en hel brittisk ubåt och tvingade besättningen att åka till tyskockuperade Danmark.

VIKEN “Tysk flygare ilandfluten invid Viken” var rubriken på den korta notisen i HD den 23 augusti 1940. Dagen innan hade flanörer påträffat ett lik som spolats upp 400 meter från Vikens hamn. Han var klädd i tysk flygutrustning och i fickorna fann man id-handlingarna som var utfärdade för en 23-årig marinofficer. Efter kontakt med tyska myndigheter framkom det att det handlade om löjtnanten Günter Mehrens i tyska flottan. Tysken begravdes senare under militära hedersbetygelser på Nya kyrkogården där kistan var insvept i den tyska flaggan med hakkorset. Gravstenen sticker ut än i dag på kyrkogården och det fick historikern och Vikenbon Stig Ewaldson att börja göra efterforskningar.

Än i dag är begravningen av Günter Mehrens en av Vikens största jordfästningar. Han följdes till sista vilan av en hedersvakt från svenska flygvapnet och armén samt representanter från tyska konsulatet i Helsingborg och en musikkår. Det var också enormt många bybor som följde sorgetåget. Vid kistan lades en stor blomsterkrans som skickats från flygvapenchefen Hermann Göring, säger Stig Ewaldson.

Att svenska försvaret, som stod neutralt, medverkade vid en begravning av en tysk krigshjälte verkade inte ha fått någon att höja på ögonbrynet vid denna tidpunkt. Man får minnas att detta var sommaren 1940 och tyskarna precis gått in i Danmark och Norge. I Viken fanns det för övrigt, liksom i övriga delar av landet, en hel del folk med nazisympatier. Många trodde att vi i Sverige stod på tur för en tysk ockupation, säger Stig Ewaldson.

Günter Mehrens var trots sin ungdom redan en krigshjälte. Några månader före sin död hade han med sitt sjöflygplan bombat en redan skadad brittisk ubåt som fanns i ytläge utanför Jylland. Mehrens tog den brittiske ubåtskaptenen till fånga och tvingade besättningen att styra till tyskockuperade Danmark. För detta mottogs han som en hjälte hemma i Tyskland och fick järnkorset för sin insats. Den brittiske ubåtskaptenen åtalades sedan efter kriget för att ha övergivit sitt skepp vilket var första gången i Royal Navys historia, säger Stig Ewaldson.

Ingen vet exakt var och hur den unge tyske sjöflygaren sköts ned. Den troligaste förklaringen är att Günter Mehrens mötte sitt öde i kontakt med brittiska sjöstridskrafter strax utanför danska ön Anholt. Det finns också en teori att han sköts ned av svenskt luftvärn. Kroppen var illa åtgången när han spolades iland och förmodligen hade han legat i vattnet i flera månader. Vid den här tiden var det inte heller vanligt att tyskarna skickade hem sina döda soldater till Tyskland utan de begravdes på plats, säger Stig Ewaldson.

Han har under det dryga halvåret som han gjort sina efterforskningar hittat flera släktingar till Günter Mehrens, både i Tyskland och i Sverige. De har hjälpt till med både bilder och fakta. Bland annat bor Günter Mehrens systerdotter i Elmshorn och hans kusin i Varberg. Hans syster skötte under många år graven här i Viken och hade kontakt med tidigare kyrkvaktmästare här.

Men Stig Ewaldson har haft svårt att få äldre Vikenbor att tala om begravningen. Många jag har pratat med verkar ha förträngt den här begravningen helt och hållet trots att det var ett enormt pådrag i Viken. Troligen finns det fortfarande lite känslor av skam kvar inför Sveriges undfallenhet för tyskarna i början av andra världskriget.

Dessutom har han under granskningen fått sympatier för den unge tysken. Han blev bara ännu ett offer för den nazistiska regimen. Jag är övertygad om att han säkert ville bilda familj och leva i fred men han hade inget val när Hitler startade världskriget.

Det finns också tankar på att göra en utställning kring Günter Mehrens i samarbete med Beredskapsmuséet men detta projekt är fortfarande på idéstadiet.

 
Planet som Günter Mehrens flög var en Arado Ar 196. Troligtvis sköts han ner av britterna utanför den danska ön Anholt sommaren 1940.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.