Skip to content

Flygminnesmärken

J22 haveri i Bollebygd

Text och foto: Bertil Bengtsson
Uppdaterad: 2003-12-18

Vid genomläsning av den intressanta boken FFVS J 22 som utgetts som Flyghistorisk revy, kom jag att uppmärksamma ett haveri med en J 22 från F 9 Säve, i december 1945, som inträffade bara 4 km från den plats där jag bor.

Jag frågade en person som bott i hela sitt liv i Bollebygd, Gunnar Carlsson som idag är över 75 år, om han kände till detta haveri, javisst jag var i skolan denna förmiddag som inte ligger långt från haveriplatsen, och hörde ett kraftigt brak, när flygplanet slog ner. Vilken tur tänkte jag, napp direkt när jag frågade första gången. Har du tid att följa med mej i bilen så åker vi dit direkt? Javisst sa Gunnar, vi åker direkt, sagt och gjort, vi kom fram till markägarens hus och knackade på, denna person är f.d. löparstjärnan Dan Waern som på 50-60 talet slog flera rekord i löpning.

Han var hemma och vi gick upp en liten skogsväg, och kom fram till nedslagplatsen. En liten enkel minnestavla har satts upp av Dan Waern, och två metalldelar finns kvar på platsen.

Detta var den 13 augusti 2002, jag bestämde med Dan Waern att jag skulle återkomma senare och under tiden forska lite i lokalpressen för att få mera detaljer.

Tidpunkt: 11 december 1945 förmiddagen

Haveriplats: I skogen Borstagärde i Bollebygds kommun

Flygplan: J 22A nr. 22107 Gul Gustav

Pilot: Reservofficersaspirant Ted Edmund Gabriel Hagberg hemmahörande Stockholm 20 år

Väderförhållande: kl 08.00 lufttryck 1003 mB, NNV vind 4 m/s temp. –1,8 ° C nästan mulet
kl 14.00 lufttryck 1004 mB NV vind 4 m/s temp. +1,1 ° C klart

Uppgifterna hämtade från Borås Tidning den 12 december 1945, som hade en lång artikel om haveriet med bilder från nedslagsplatsen. Enligt vittnesuppgifter hade flygplanet kommit i en mycket brant dykvinkel och slagit ner i ett skogsparti med granträd. En sten på ca: 1000 kg. hade träffats och förflyttats ca: 50 meter från nedslagsplatsen.

När jag exakt 57 år efter haveriet åter besökte haveriplatsen, tillsammans med Dan Waern och Kent Björner, som bodde helt nära F 9 när han var ca: 11 år och mycket väl minns J 22:ornas övningsskjutningar vid Björlanda skjutfält i slutet på 50-talet.

På bilden syns Dan Waern och Kent Björner vid minnestavlan, samt den något igenväxta nedslagsgropen, två metalldelar hittades nära tavlan.

Något besök på Krigsarkivet har jag ej gjort, men det skulle vara mycket intressant att närmare läsa igenom haverirapporten, kanske någon annan medlem som bor i Stockholms-trakten kunde göra detta och skriva en liten artikel i SFT.

Bertil Bengtsson
Bollebygd

Enkel minnestavla som satts upp av f.d. löparstjärnan Dan Waern som på 50-60 talet slog flera rekord i löpning.

   

Uppdaterad 230116: Bilder från Göran Björklund , Bollebygd

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.