Skip to content

Flygminnesmärken

Hästholmen, Stora Lund
Östergötland

Uppdaterad: 2005-10-20
Text: Lars Henriksson
 
Inskrift berghäll vid nedslagsplatsen för ett haveri 1925-06-02 med en Phönix DIII i samband med skjutning mot ballongmål. Föraren värnpliktige studenten, korpral Olof Ivar Wille Jakobsson omkom.
 

Flygkompaniet inrättade en skjutskola vid Vätterns strand år 1921. Personalen förlades till det gamla ryttmästarebostället Stora Lund några kilometer söder om Hästholmen. Skjutskolan utvidgades och förbättrades med tiden och användes sommartid av Flygkompaniet t.o.m. 1925, d.v.s. under dess återstående existens. Några riktiga hangarer för flygplanen blev dock inte byggda, utan man fick nöja sig med tälthangarer.

Den 2 juni 1925 inträffade en olycka där värnpliktige studenten, korpral Olof Ivar Wille Jakobsson, omkom. Jakobsson hade just lyft med sin Phönix-jagare nr 949 för övningskjutning mot ballonger och nått ca 100 meters höjd. Av okänd anledning minskade motorvarvet och planet gick i spinn. Flygplanet slog ner på en berghäll och tog eld. Jakobsson var försedd med fallskärm, men höjden var för låg för att denna skulle kunna vara till någon nytta.

En minnesskrift finns inhuggen i den berghäll mot vilken planet störtade. Platsen ligger ett stycke söder om den gamla gården Stora Lund. Positionen är N 58 grader 15,160 minuter, E 14 grader 37,689 minuter (+/- 7 meter).

 

.
Hästholmen, Stora Lund
Östergötland

 
Inskrift berghäll nära nedslagsplatsen för ett haveri 1937-07-23 med en Fokker CV-E i samband med övningar i bombfällning och kulspruteskjutning vid Vätterns östra strand. Föraren furir Stig O. Carlsson omkom.
 

1937 höll Flygvapnet övningar i bombfällning och kulspruteskjutning vid Vätterns östra strand. Här, söder om orten Hästholmen hade Flygkompaniet redan 1921 inrättat en skjutskola. Nu övade man också andra aktiviteter som fotografering, signaltjänst och artilleriflygning. Området tillhör numera Stora Lunds naturreservat.

I övningen deltog flygplan av typen Fokker CV-E, i Flygvapnet benämnt S 6. Denna typ var ett biplan med plats för förare och spanare. Det var beväpnat med kulsprutor, men kunde trots beteckningen spaningsplan (S) även bära bomber under vingarna.

Den 23 juli inträffade ett haveri som krävde två dödsoffer. S 6 nummer 334 övade kulspruteskjutning mot en målflotte förankrad cirka 150 meter från stranden. Flygplanet skulle just göra ett tredje anfall mot målet. Under dykningen mot flotten bröts motorn loss från flygplanet. Motorn slår i sin tur sönder ena sidans vingpar. Detta får planet att under en kort tid stiga vertikalt till cirka 100 meters höjd. Därefter går det över i ryggläge, viker sig och störtar i vattnet.

En fiskare, som på Flygvapnets uppdrag legat i räddningsberedskap, rycker genast ut med sin båt. Han finner planets spanare, löjtnanten i I 17 reserv Gösta W. Lilja, livlös flytande på vattnet med utlöst fallskärm. Han har förmodligen försökt rädda sig med fallskärmen, men höjden var för låg för att den skulle hinna utveckla sig. Dödorsaken var ett brott på skallbasen. Piloten, furir Stig O. Carlsson, sitter kvar i planet som hamnat i ryggläge. Flygplanet flyter endast några minuter efter nedslaget och sjunker sedan med piloten Carlsson ombord.

Trots omfattande draggning återfann man aldrig planet eller dess pilot. Djupet är stort på platsen och bärgning var omöjlig med den tidens resurser. Carlsson kan ha avlidit då motorn lossnade eller vid islaget i sjön. Även om han ändå varit vid liv vid nedslaget skulle han snabbt ha drunknat då planet hamnat upp och ner.

En minnestext över Stig Carlsson höggs in i en bergvägg nära Vätternstranden. Platsen ligger i stort sett nordväst om gamla Stora Lunds gård, som numera är golfklubb. I anslutning till klubbyggnaden ligger Vätternrummet, en utställning om sjön med vätternfiskar i akvarier.

Positionen för platsen med minnestexten är N 58 grader 15,829 minuter, E 14 grader 36,791 minuter (+/- 9 meter).

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.