Skip to content

Minnesceremoni för Anders Linnér vid Rastplats Viggen

Text: Ulf Delbro

Vid en rastplats på väg 44 mellan Lidköping och Grästorp står en ikonisk Viggen på en pelare, ingen resenär kan missa denna. Bakom idén med denna mycket fina installation och som samordnare av upprättandet stod flygmajoren Anders Linnér. Anders gick beklagligtvis ur tiden den 23 januari 2017 efter en kort tids sjukdom, endast 66 år gammal.

Torsdagen den 3 maj 2018 genomfördes en ceremoni vid Rastplats Viggen till minne av Anders Linnér. Efter finstämda anföranden av Kommunalrådet Kent Larsson från Grästorps Kommun och av Major Håkan Brandt från F7 Såtenäs avtäcktes en minnesskylt monterad på Viggens pelare.
Ceremonin, som samlade uppemot ett hundratal deltagare avslutades med en överflygning med en J32 B Lansen ur Swedish Air Force Historic Flight med Stellan Andersson som pilot. Elever i Grästorps musikskola bjöd på fin musikunderhållning före och efter ceremonin, och alla deltagare fägnades dessutom med kaffe med dopp som Grästorps kommun bjöd på.
Bland initiativtagarna till ceremonin kan nämnas Rune Pettersson och Lars Essunger i Grästorp-Essunga Flyghistoriska Sällskap, GEFS, båda givetvis medlemmar i SFF. Bra gjort!

Anders Linnér växte upp i stadsdelen Kortedala i Göteborg. Redan som tonåring sökte han och blev antagen som fältflygarelev vid F5 i Ljungbyhed. I slutet av 60-talet kom han till F7 Såtenäs och flög där A32 Lansen.
Flygvapnet konstaterade tidigt, att Anders var ett officersämne, så han fick genomgå Försvarets Läroverk i Uppsala och därefter officersutbildning.

Under det tidiga 70-talet var Anders engagerad i omskolningen till Viggen och med dessa erfarenheter som grund kom han så småningom att spela en mycket central roll vid introduktionen av JAS 39 Gripen vid F7. Anders gjorde även ett kort mellanspel som pilot vid SAS, men återvände till Flygvapnet.

Anders Linnér hade med sitt glada humör och sin mycket positiva utstrålning en enastående social förmåga, vilket gjorde honom synnerligen lämpad för uppdraget som informationschef först vid F7 under 1990-talet sedan som Flygvapnets informationschef med placering vid Högkvarteret under det tidiga 2000-talet. Även Saab kom under en tid att ta Anders tjänster i anspråk vid marknadsföringen internationellt av Gripen.

Efter pensioneringen kom Anders Linnér att med stor energi engagera sig i Swedish Air Force Historic Flight, där han under flera år var vice ordförande. I den rollen kom SFF-medlemmen Anders att göra en betydande insats i samband med vår medlemsvärvningskampanj, som vi drog igång år 2014.
Han fick nämligen ordföranden Bert Stenfeldt och övriga styrelsen för SwAFHF att ställa upp på att erbjuda de tre främsta värvarna att få en flygtur i SwAFHFs fyrsitsiga Saab 105 – en lysande fint tävlingspris, som vi tackade ja till med stor glädje! Men inte nog med det, Anders lovade att SwAFHF skulle ställa upp och sponsra en flygning även året därpå i ett av föreningens propellerflygplan. Ett referat av de båda flygningarna finns att läsa i SFT nr 4-15 och i nr 6-17.

Nu uppmanar vi alla flygentusiaster som färdas längs väg 44, att stanna till vid rastplatsen, beskåda Viggen på sin pelare, läsa minnesskylten och skänka vännen Anders Linnér en tacksamhetens tanke för allt han bidrog med för att främja bevarandet av svensk flyghistoria.


Vännen Anders Linnér.   Foto: Ulf Nylöf

Rastplats Viggen vid väg 44.   Foto: Ulf Delbro

Major Håkan Brandt (t.v.) och Kommunalrådet Kent Larsson bjöd på var sitt finstämda anförande i regnvädret.
Foto: Ulf Delbro

Minnesplattan.   Foto: Ulf Delbro

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.