Skip to content

Senaste Plane spotting

Lite annorlunda spotting på Arlanda

Text och foto: Jan Buisman

Vanligtvis håller flightspotters sig landside, dvs utanför säkerhetsområdet och alla staket (därför är det så bra att SFF:s spotterpaviljong ligger på en kulle!). Genom Facebook-gruppen Flightspotting Arlanda organiserades en specialare av Swedavias Airport Tours. Swedavia ordnar sådana, med ett minimum och maximum antal.
Vi var väl lite drygt 30 personer som bussades runt airside. Med önskemål att se vissa plan landa eller starta eller vid gaten, blev det en del fram och tillbaka. Eftermiddagen den 5 november blir det tidigt mörkt, men vi hann en del under ca tre timmar. Några av mina bilder finns nedan.
Tack Wilhelm för att du fixade det.

B-6117 Airbus A330-243 [903] Air China Arlanda 2021-11-05 ©Jan Buisman12912

SE-RRG Boeing 737-8JP [39165] Norwegian Air Sweden Arlanda 2021-11-05 ©Jan Buisman12906

OH-LWO Airbus A350-941 [300] Finnair Arlanda 2021-11-05 ©Jan Buisman12910

VP-BHM Douglas DC-8-62H [46111] Leasing cy Arlanda 2021-11-05 ©Jan Buisman12897

OE-LXE Airbus A320-216 [3532] Austrian Airlines Arlanda 2021-11-05 ©Jan Buisman12907

 

 

Text och foto: Hans Groby

Var tisdagen 27 juli 2021 ut till Arlanda för lite flightspotting. Det var en solig och varm sommardag, 28 grader på Arlanda, så det blev en svettig dag bakom kameran. Arlanda använde bara terminal 5 för all flygtrafik som en följd av corona.

Fick denna dag se förutom SAS flygbolag som bl.a Emirates, Qatar, Lufhansa och Vueling m.fl.

När jag kom ut användes bana 19R för både start och landning, vilket skulle medföra lång promenad för att få bästa läge för bra bilder, så blev att stå vid inflygning bana 01L då fick man startande mest underifrån. Efter ett tag ändrade de bana för startande till bana 08, flyttade mig då till en bra plats utmed bana 08 för att få fina bilder på startande flygplan. Landning fortsatte på bana 19R.

Blev bilder på startande plan till bl.a Barcelona, Dubai, Doha och Palma de Mallorca. Några flygplanstyper jag fick se var Boeing B777 från Emirates och Boeing B787 Dreamliner från Qatar. SAS retromålade Airbus A319 dök upp bland de startande med destination Thessaloniki i Grekland.

ATR72-212A (sn: 1075) med registrering ES-ATI startar från bana 08 på Arlanda med destinationen Ängelholm (AGH). Planet flyger för SAS räkningav Xfly.

Amapola Flyg startar mot destinationen Lycksele (LYC) med sin Fokker 50 (sn: 20264) med registreringen SE-MFR.

SAS flygning till Beirut (BEY) gick idag med Airbus A320-251N (sn: 9262) med registrering SE-ROU. Den har SAS nya målning.

Norwegian Boeing B737-8JP (sn: 39165/3507) med registreringen SE-RRG startar med destinationen Luleå (LLA).

Till Doha (DOH) flög Qatar Airways med Boeing B787-9 Dreamliner (sn: 64215/917) och med registreringen A7-BHB. Startade från bana 08 på Arlanda.

Även SAS flyger till Luleå (LLA), vilket de denna dag gjorde med Airbus A320-251N (sn: 7489) med registreringen SE-DOX.

Till Thessaloniki (SKG) i Grekland flög SAS denna dag med sin retromålade Airbus A319-132 (sn: 2850) med registrering OY-KBO.

Pegasus Airlines flög till Istanbul och då till Istanbul Sabiha Gokcen International Airport (SAW) med sin Airbus A320-251N (sn: 8292) med registreringen TC-NBY.

De som flög med TUI fly Nordic till Palma de Mallorca (PMI) fick åka med Boeing B737-8K5 (sn: 38108/4024) med registrering SE-RFM. Det här är en B737NG som har Split Scimitar-winglets, lite spetsigare och mer rundade än vad 737 MAX som har Advanced Technology-winglets, lite kantigare i ändarna.

Emirates Boeing B777-31HER (sn: 41076/1014) med registrering A6-EGQ från Dubai (DXB) har precis landat på bana 19R på Arlanda.

Text och foto Lennart Berns

Måndagen den 1 maj var en strålande spotterdag på Arlanda i både överförd och bokstavlig bemärkelse! Sol och nästan klarblå himmel, ljumma västliga vindar med landning på bana 26 och vardagstrafik hade lockat mängder av plane spotters. Det var fullt både på planen vid avtagsvägen till Tilledal och på den av spotters egenhändigt uppförda utsikts- och fotoplattformen nära bantröskeln. En av de många intresserade utländska spotters var en herre från Luxemburg som denna dag besökte Arlanda och dagen därpå planerade att besöka Bromma, innan han reste tillbaka.

Dagen bjöd på många intressanta flygplan och udda flygbolag. Höjdpunkten var en Boeing 747-400 från spanska Wamos Air, ett charterbolag som i sin ägo har fyra exemplar av typen samt två Airbus A330. Det bildades 2003 och har kryssningsrederiet Royal Caribbean som en av delägarna. Boeing 747 är numera en ganska sällsynd gäst på Arlanda, än mera sällsynt att landning genomförs på bana 26. I övrigt bjöd dagen på en Airbus A319 från easyJet (ja, det stavas så …) i nya målningen, en Cessna 208Bfrån Nordflyg i Nyköping och en av Nextjets Saab 340B.

Majnumret av brittiska flygtidskriften Aviation News har en artikel om plane spotting på Arlanda och de kurser i ämnet som Swedavia och SFF arrangerar. Nästa kurs äger rum den 16 september. Närmare upplysningar fås genom att ringa SFF kansli på 0706 22 10 10.

 

Boeing 747 är numera en ganska sällsynt gäst på Arlanda. Glädjen bland förstamajspotters på Arlanda var stor när Wamos Air med sin 747-400 damp ner på bana 26.

 

Svenska Nextjet är en av användarna av beprövade Saab 340B.

 

En av minstingarna på Arlanda spottermåndagen 1 maj var Nordflygs Cessna 208B fraktmaskin.

 

Airbus A319 från easyJet har två nödutgångar över vingen i stället för som vanligt på versionen, en nödutgång. Därmed kan max antal stolar i kabinen ökas till 156. EasyJet är en relativ nykomling i Sverige.

 

 

 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.