Skip to content

SFF vandringspris Veteranflygpriset

Priset delas ut vid svenska EAA (chapter 222) årliga Fly-in för bästa vidmakthållande av original eller restaurering och som härigenom håller svensk flyghistoria, civil som militär, levande och flygande. För att vara aktuell måste vinnande objekt vara av ett luftfartyg som brukats i Sverige. Vinnande objekt måste vara minst 30 år gammalt. Vinnaren utses efter bedömning av kommitté eller person utsedd av SFF:s styrelse.

Vinnare av SFF vandringspris Veteranflygpriset

År

Vinnare

2023

Vinnare av 2023 års Veteranflygpris blev SE-AHC, en Götaverket GV 38 som efter 60 år på backen åter igen kommit i luften tack vare ett fantastiskt renoveringsarbete av Göteborgs Veteranflygsällskap. Mottagare av priset var Filip Gerhardt, som flög till och från Falköping.

2022

 

Den 4 juni genomfördes EAA Fly-In i Falköping. Vinnare av SFF Veteranflygpris 2022 blev SE-CMY, en Cessna 140 med tillverkningsår 1946 och ägd av Mattias Persson.
Den har varsamt renoverats genom åren och bibehållit både interiört och exteriört en känsla av det tidiga allmänflyget efter andra världskriget.

2021

Cessna A185E Skywagon, SE-MIP, Tillverkad i USA 1972. S/n 185-02010.
Importerad till Sverige 1972 som SE-FXM, såldes till Finland 1973 och blev OH-CGO.
Återkom till Sverige 2010 efter två års stillestånd efter ett markhaveri. 

Renoverades av Bromma Air Maintenance under 3 år, fick ny registrering SE-MIP och såldes 2013 till Martin Johansson, Stockholm.

2019

Stinson 108-1 Voyager, SE-BCL, Tillverkad i USA 1947. S/n 2103. Importerad till Sverige 1947 och registrerad den 4 september. Restaurerad 1988 av Karl J Johansson, Hedekas. Ägs sedan 2017 av Jack Ljungberg, Höör.

2018

DH 80A Puss Moth, SE-AFH, Tillverkad i England 1930. S/n 2038. Renoverad av Curt Sandberg, Stefan Sandberg och Håkan Wijkander, Håtuna, 2012-2016.
2017Dh 82A Tiger Moth, SE-BYL, Tillverkad av ASJA 1937.
Fd 553, FV Sk11A kod F5-20, F5-71, F10-71, F10-91, F10-0, Totalhaveri 1997-09-14
Restaurerad av nuvarande ägare Kenneth Öhrn, Säter
2016Cessna 172, SE-CLP, som ägs av Per Arvidsson från Åtorp utanför Degerfors.
SE-CLP tillverkad 1959 är den näst äldsta C172 I Sverige.

2015BA-11, SE-XCK, som ägs av Per Englund i Malmslätt. Flygplanets konstruktör är legendariske Björn Andreasson, som under många år var chefskonstruktör vid Malmö Flygindustri, och som är känd för konstruktioner som t.ex. MFI 9, Saab-MFI 15/17 och BA-4.

 

SFF vandringspris Barkarbypriset – Modell av Saab J 35F

 År

Vinnare

2014Klemm 35D SE-AKN, med täckt kabin är målat och märkt som det såg ut när det var inmönstrat i flygvapnet från KSAK under åren 1942-44. Ägaren Joakim Westh och Åke Jansson har återuppbyggt det till ett mycket fint originalskick.
2013Piper PA-12 Super Cruiser, SE-BEK, Mikael Ullman, Vällingby
2012Luscombe Silvaire 8A, SE-AZU, Björn Hellström och Mats Reher
2011Piper J3C-65 Cub, SE-ATE, Helsingborgs Flygklubb, Helsingborg
2010Bell 47G-2, SE-HCC, Stig Aggevall, Stockholm
2009Piper L-4J Cub, SE-BFD, Mats Johansson, Åkersberga
2008Miles M.65 Gemini 1A, SE-AYM. Björn Esbjörnsson, Kågeröd
2007Fairchild F.24W-41A Forwarder, SE-AWS Paul Pinato, Norrköping.
2006DC 3 SE-CFP Daisy Flygande Veteraner.
2005Curt Sandberg, flygplan Klemm 35D (byggd 1940 och f d FV 5060. 
Målad och märkt som Sk 15, F 5 – 174, såsom den en gång var. 
Civilregistrerades 1952 som SE-BPU.
2004Föreningen Veteranflyg i Norrköping, flygplan: DH 87B Hornet Moth SE-AGE. Flygplanet har funnits i Sverige sedan 1937.
2003Benedikt Olafssen och Håkan Wijkander, flygplan: Klemm Kl35D SE-BPT (byggd 1940 och f d Sk 15A FV 5033)
2002Peter Holloway, England, flygplan: Miles Falcon G-AEEG, före detta SE-AFN Flög i Sverige 1936-1961.

ATT UTDELAS VID EAA CHAPTER 222 ÅRLIGA FLY-IN

  1. Priset är ett vandringspris som benämns SFF:s Veteranflygpris (tidigare Barkarbypriset) och utgörs av en konstnärligt utförd trämodell av BHT-1 Beauty, monterad ”flygande” på en platta av polerat amerikanskt körsbärsträ. Träplattan bär SFF:s logotyp och texten ”Veteranflygpriset Svensk Flyghistorisk Förening”. Runt träplattans kant finns metallplaketter för ingravering av mottagarens namn och det år som priset tilldelats vinnaren.
  2. Priset delas ut vid svenska EAA (chapter 222) årliga Fly-in för bästa vidmakthållande av original eller restaurering och som härigenom håller svensk flyghistoria, civil som militär, levande och flygande. För att vara aktuell måste vinnande objekt vara av ett luftfartyg som brukats i Sverige. Vinnande objekt måste vara minst 30 år gammalt.
  3. Vinnaren utses efter bedömning av kommitté eller person utsedd av SFF:s styrelse.
  4. Den av styrelsen utsedda kommitténs ordförande ska i dialog med EAA klargöra förutsättningarna för att kandidera till Veteranflygpriset så att informationen når EAA:s medlemmar och besökare i god tid innan det årliga Fly-in.
  5. Flygplan som önskar delta i bedömningen för Veteranflygpriset skall vid ankomst anmäla detta till SFF:s representant på plats, samt märka flygplanet med ”kandidat, Veteranflygpriset”.
  6. Veteranflygplan, som ankommit i tid för bedömning, men som ej anmälts enligt §5 kan likväl få delta som kandidat om kommittén eller den utsedda personen anser det befogat och efter att kontakt med flygplanets ägare för samtycke ägt rum.
  7. Flygplan som kandiderar till Veteranflygpriset skall finnas på plats för bedömning senast kl 12 den huvuddagen av EAA:s fly in samt finnas på plats tills vinnande flygplan utsetts. Ägaren/ägarna av flygplanet eller representant för denne/dessa ska personligen motta priset,
  8. Priset delas ut under passande former vid en tidpunkt under evenemanget som fastställs av kommitténs ordförande i samråd med EAA.
  9. Om kommittén eller den utsedda personen finner, att inget av de kandiderande veteranflygplanen uppvisar tillräckligt bra finish, exteriört och/eller interiört för att kunna utses som vinnare kan beslut fattas att ej utse någon vinnare av priset.
  10. Kommitténs ordförande svarar för att artikelunderlag tillsänds SFT för presentation av vinnaren, samt att information även publiceras på SFF:s hemsida och i sociala medier snarast efter att priset utdelats.
  11. Priset delas ej ut till samma luftfartyg två år i följd.
  12. Priset delas ej ut till samma ägare två år i följd.
  13. Mottagare av priset är ägaren/ägarna till vinnande luftfartyg vid prisets utdelande. Om flygplanet under året byter ägare skall vandringspriset återgå till SFF.
  14. Med priset följer ett kalenderårs medlemskap i SFF för efterföljande år, samt ett diplom att behållas av mottagaren.
  15. SFF:s medlemsregistrator skall informeras om att vinnaren/vinnarna av priset skall få ett fritt medlemskap det efterföljande året. Ansvaret för att detta sker åvilar kommitténs ordförande.
  16. Den av SFF:s styrelse utsedda kommittén eller personen, som beslutar om priset, informerar snarast SFF:s styrelse och SFF:s kansli om mottagarens namn och adress.
  17. Vandringspriset skall av mottagaren återlämnas till SFF:s kansli senast 14 dagar före nästa års evenemang. SFF:s kansli ansvarar för att kontakta innehavaren av priset och tillse att priset återlämnas inom föreskriven tid.
  18. Kommittén eller den utsedda personen ansvarar för att vinnaren/vinnarna av priset informeras om vad som gäller enligt §13 och §15.

Statuterna uppdaterade och antagna vid SFF styrelsemöte 2021-08-10

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.