Kontaktperson:

Gunnar Åkerberg, Astrakangatan 102, 165 52 Hässelby

tel. 08-38 25 06  ( även telefonsvar )
http://www.sffsto.se
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Plats:

Armémuseum, Riddargatan 13 ( T-bana Östermalmstorg ) kl 14.00, hörsalen 4 tr om ej annat anges.

 

Övrig info:

Från och med den 2 februari 2016 så är det fri entré till Armémuseum. Att besöka våra föredragsmöten är kostnadsfritt för medlemmar i SFF, men för icke medlemmar debiterar Armémuseum 50 kr.

Se nyhetsbrev på regionens hemsida http://www.sffsto.se

 

Planerade evenemang 2018: 

 • Sön 4 feb: Regionens Årsmöte och föredrag om Luftwaffe av Christer Bergström, som anses vara en av de världsledande experterna på Luftwaffe under andra världskriget.

 • Sön 11 mar: Program ej klart, planering pågår.

 • Sön 15 apr: Program ej klart, planering pågår.

_______________________________________ 

 • Lördag 20 oktober: Öppet hus på Arlanda Flygsamlingar
  Vi upprepar det mycket uppskattade arrangemanget från förra året och i samarbete med Arlanda Flygsamlingars Vänner bjuder SFF Stockholm in till höstens första medlemsaktivitet.
  Medlemmar ur Arlanda Flygsamlingars Vänner (AFV) öppnar upp samlingarna för oss på lördag den 20 oktober mellan kl. 10.00 - 14.00.

  Fri Entré! - men ett frivilligt bidrag i vår kollekthink eller via Swish är alltid välkommet! Passa även på att teckna ett medlemskap i Arlanda Flygsamlingars vänner och SFF om du inte redan är medlem.

  Ingen föranmälan krävs! Kom när du har möjlighet mellan kl. 10-14. Ta gärna med några vänner & bekanta, grannen, eller barnen - alla är lika välkomna!

  SFF Stockholm erbjuder kaffe, te, och saft med dopp!

  Det finns endast ett begränsat antal parkeringsplatser vid Flygsamlingarna, så använd den intilliggande Swedavia parkering Alfa.
  Om du kommer kollektivt så ta den kostnadsfria bussen "Alfa" från Flygplatsterminalen till ”Radisson Blu Arlandia Hotel” och därifrån en promenad på ca 200 meter längs Kabinvägen till ”Flygsamlingarna”.

  Läs mer om Öppet hus på sffsto.se

 

 • Söndag 11 november: Vingar för vinterkriget – den okända flygplanshjälpen till Finland.
  Med Sovjetunionens anfall på Karelska näset den 30 november 1939 inleddes finska vinterkriget. Sverige förklarade sig vara icke-krigförande, vilket möjliggjorde att stödja Finland materiellt och tillåta rekrytering av frivilliga.

  Det mest kända svenska stödet är svenska frivilligkåren på drygt 8 000 man. Till frivilligkåren hörde en flygavdelning, F 19. Kåren grupperades i norra Finland och kunde avlasta finska armé- och flygförband, som i stället insattes på den karelska fronten. F 19, som med tolv J 8 (Gloster Gladiator) och fem B 4A (Hawker Hart) åderlåtit det svenska flygvapnet på en tredjedel av dess jaktplan, var inte det enda stödet på flygsidan. Den svenska staten hade till en början skänkt åtta äldre flygplan till Finland, och ytterligare flygplan kunde inköpas efter frivilliga gåvor och insamlingar. I Eskilstuna inrättades en flygskola för utbildning av finska piloter.

  Men det mest omfattande flygstödet var något annat, och kom att få avsevärt större betydelse. Finland hade på egen hand lyckats införskaffa ett stort antal stridsflygplan från Frankrike, Italien, Storbritannien och USA. Dessa flygplan – över 200 stycken – anlände till Finland genom Sverige med svenska statens goda minne och diskreta stöd. Inte mindre än 157 flygplan monterades på olika platser i Sverige, exempelvis Morane M.S. 406 av ABA i Malmö, Brewster B-239 av SAAB i Trollhättan, Westland Lysander av Götaverken i Göteborg, och Fiat G.50 på alla tre ställen. En stor del av återstoden, som Bristol Blenheim och Hawker Hurricane, flögs av brittiska piloter till Västerås och hämtades av finska piloter.

  Per Iko, kavalleriofficer, fil.mag i historia. Militär bakgrund från jägar- och underrättelsetjänst med flera utlandsmissioner. Tidigare chef för Militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan. Forskar för närvarande om totalförsvarets uppbyggnad efter 1945. Medverkat i antologin svenska slagfält och har i övrigt författat om bland annat totalförsvar, transitering av en SS-bataljon genom Sverige, svensk fältpolis och internationell militär tjänstgöring.

 

 • Söndag 9 december: Traditionellt julmöte med Sveriges bästa flyglotteri samt föredrag av Flygvapenchefen Mats Helgesson.
  Mats Helgesson berättar om Flygvapnet idag i ca 45 minuter och det finns även tid för frågor.
  Begränsat antal platser. Om det blir fullt så har medlemmar i SFF företräde.