Text och Foto: Olle Jensen
 

En kärntrupp från Flottiljområdets kamrat och veteranförening har under drygt ett års tid, sedan oktober 2018, renoverat den A 32A som stått på en pelare inne på flottiljområdet i Halmstad.
Flygplanet började vara i mycket dåligt skick på grund av korrosion och det fanns t o m risk att det skulle kunna ramla ner från pelaren. Efter 25 år varav de senaste åren dragning i långbänk för att det visade sig att FM inte hade pengar för renovering togs beslut att kamratföreningen skulle ta hand om flygplanet.

En projektgrupp kunde på ett mycket förtjänstfullt sätt ordna sponsorer och gratisinsatser från många olika företag. Kommunen var positiv i fråga om den nya uppställningsplatsen väl synlig i Flygstaden.
Flygplatsen lånade ut den stora s.k. Ericssonhangaren utan kostnad osv. Detta är bara några av de viktigaste delarna i renoveringen, det har varit tusen fler! Gruppen har gjort ett fantastiskt arbete och lördagen den 7 december lyftes Gul Petter på plats. Visst besvär med kraftiga vindar och lyktstolpar som var i vägen men lördagen den 14 december sker pampig invigning med bl a tal av kommunstyrelsens och kamratföreningens respektive ordförande och inte minst Halland landshövding, Lena Sommestad.

Ceremonin avslutas med en överflygning av en Lansen som extra krydda.

Länk till Kamratföreningens hemsida: http://www.fkvf.se

Se även en kort film gjord för SVT av SFF:s Sven-Erik Jönsson: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/har-lyfts-flygplanet-a32-lansen-pa-plats-i-halmstad

Pinne1

Pinne2