Text och foto: Lennart Berns

Svensk Flyghistorisk Förenings och Swedavias spotter- och utsiktspaviljong på Arlanda har gjorts sommarfin. Enda som återstår är att ta bort klotter, detta ofog vilket omogna personer ägnar sig åt som enda sätt att märkas.
Just nu äger banarbeten rum på bana 01R/19L, varför det är förhållandevis lugnt i paviljongen. Intresserade spotters kan därför i stället bege sig till tröskeln bana 26 där en primitiv plattform byggts av entusiaster med utnyttjande av europapallar. Det har skett med Swedavias goda minne så länge där hålls snyggt och rent.
Från 1 juli kommer bana 01L/19R (huvudbanan) att vara stängd för arbeten, innebärande mycket trafik även på bana 01R/19L, närmast paviljongen.

Spotterpaviljongen har nu funnits ett antal år och fler och fler letar sig dig. Det är glädjande. Vi har bland annat noterat att en del bussresearrangörer gör ett stopp vid paviljongen. Där genomförs också Svensk Flyghistorisk Förenings och Swedavias kurser i plane spotting.
För den som inte har bil (det finns för övrigt en väl tilltagen P-plats i anslutning till paviljongen) går buss 583 från Märsta station till hållplats Halmsjön, som ligger några få minuters skyltad promenad från paviljongen.

En annan god spottermöjlighet erbjuder vingen på Jumbo Stay, den Boeing 747 som fungerar som vandrarhem. Alldeles intill går en av taxibanorna till bana 01R/19L, den som ibland brukar benämnas ”nya” banan.
Numera går det att bo i motorgondolerna! Medlemmar i Svensk Flyghistorisk Förening har 25% rabatt på boende och förtäring mot uppvisande av medlemskort.

 Pavilon 1 minSvensk Flyghistorisk Förenings och Swedavias spotter- och utsiktspaviljong ligger centralt placerad invid bansystemet och Halmsjön.
Paviljongen erbjuder god utsikt men också skydd för regn och vindar. Nu är den nystädad och nykrattad!

 

Emirates minVid bantröskeln till bana 26 går det att ta fina närbilder på landande flygplan, som här Emirates Boeing 777.

 

Tjeck minDå och då dyker lite udda flygbolag upp, till glädje för plane spotters.
Denna bild av tjeckiska SmartWings Boeing 737 är tagen från den provisoriska plattformen vid bana 26.

 

Plattform minEntusiastiska spotters har själva byggt den primitiva utsiktsplattformen med hjälp av europapallar.
Den förhärskande banan vid landningar är bana 26 varför platsen är välbesökt.

 

Jumbovinge minVingen på vandrarhemmet Jumbo Stay är en något udda men utmärkt spotterplats när bana 01R/19L är i bruk.