Text: Lennart Berns
Foto: Gunnar Åkerberg

Den årligen återkommande nationella tävlingen i plastmodellbygge, Modellexpo 08 Open, ägde sedvanligt rum i Skytteholmsskolan i Solna i mitten av april. Arrangör sedan 40 år är IPMS Stockholm. IPMS står för International Plastic Modellers Society, som har egna avdelningar i Sverige. Närmare 500 modeller var utställda, både i och utom tävlan. Huvuddelen modeller hade flygplan som förebilder, men det förekom även stridsfordon av allehanda slag, bilar, fartyg, figurer och dioraman. Temat för årets specialtävling var Resande. Här återfanns allt från campingbilar till Hilding Carlsson rälsbuss. Uppskattat inslag var damerna som tillverkade miniatyrer för bland annat dockskåp eller som ren prydnad, pyttesmå föremål, alltifrån ostbrickor till ryamattor. Det visades också exempel på flaskskeppsbygge, ett gammalt tidsfördriv från segelfartygens långfärder men som nu lever vidare tack vare händiga entusiaster.

Förutom priser i de olika klasserna delades det även ut specialpriser och vandringspriser. Det kanske mest eftertraktade av de senare, är Chefens för Flygvapnet vandringspris i form av en träsnidad Jaktfalken, särskilt som priset sedan några år delas ut av flygvapenchefen personligen, generalmajor Mats Helgesson.
Priset gick till Christofer Persson för hans modell av en landande J 35J Draken med utfälld bromsskärm. Modellen har tidigare vunnit fina priser, men nu fann den alltså även flygvapenchefens gillande.
Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris i form av en Tunnanmodell med de tidigare pristagarnas namn ingraverade, gick i år till Rickard Andersson för en modell av en Gloster Meteor T.7. Förebilden användes av Svensk Flygtjänst från 1956 till 1974 då den drog pilmål för förvarets räkning. Förebilden är sparad på Flygvapenmuseum. Motiveringen löd:

Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för 2019 tillfaller Rickard Andersson för en modell av Svensk Flygtjänsts Gloster Meteor T.7. Typen användes under åren 1956 – 1974 för att utföra målflygning för Krigsmaktens räkning. Likt förebilden har modellen ett så kallat pilmål hängande under kroppen. Det spelades ut cirka 1200 meter bakom flygplanet. Förebilden SE-CAS är överförd till Flygvapenmuseum.

Rickard Andersson får dock inte priset bara för sin fina modell, vilken representerar ett stycke svensk flyghistoria, utan även för att under flera år har skrivit modellflygsidorna i Svensk Flyghistorisk Tidskrift, och därvid inspirerat många att hänge sig åt modellbyggarhobbyn.

För ett mera fylligt reportage hänvisas till SFF-Stockholms hemsida, http://www.sffsto.se/SFF-Stockholm-delade-ut-priser-paa-Modellexpo-08-Open-2019.htm

RickardRickard Andersson visar stolt upp sin modell och SFF vandringspris vilket består av en Tunnanmodell med de olika pristagarnas namn ingraverade i sockeln.

 

037A9603 Foto Gunnar Åkerberg3 minChristofer Persson vann Chefens för Flygvapnet vandringspris för sin modell av en landande J 35J med utlöst bromsskärm.