Text och Foto: Lennart Berns

För i dagarna 20 år sedan lämnade en av Flygvapnets TP 85 Caravelle Malmen för att flygas till Le Caravelle Club på Arlanda. Den andra av de två signalspaningsflygplanen hade överförts till Flygvapenmuseum där den nu kan beskådas och även, i vissa fall, beträdas för att visa operatörsplatserna ombord.

Ideella Le Caravelle Club jobbar ständigt med att hålla sin Caravelle i gott skick och med fungerande system. Nu är målet att kunna taxa flygplanet för egna motorer. Flygplanet kommer förhoppningsvis redan i sommar att få en ny uppställningsplats i anslutning till Arlanda Flygsamlingar.

De två Caravellerna kom till Flygvapnet från SAS 1972 för att ersätta tidigare signalspaningsflygplanet Tp 52 Canberra. Det var ett erbjudande som Flygvapnet hade svårt att motstå. Priset för de begagnade flygplanen var fördelaktigt och de var försedda med Rolls Roycemotorer, i huvudsak samma som i både Lansen och Draken. SAS erbjöd sig även att ta hand om underhållet. När Caravellerna tjänat ut ersattes de av nuvarande S 102.

Innan Caravelle blev aktuell för Flygvapnet stod deltavingade brittiska bombflygplanet Avro Vulcan högt på önskelistan, särskilt som det kunde flyga högt samt erbjuda tre operatörsplatser.

Ett kuriosum i sammanhanget är att det var Caravelle som fick Flygvapnet att övergå från benämningen reaflygplan (förkortning för reaktionsmotordrivna flygplan) till jetflygplan. När SAS 1959 introducerade Caravelle, ansågs att benämningen reaflygplan i annonserna för det nya flygplanet kunde misstolkas, varför man valde benämningen jetflygplan. Flygvapnet var inte sena att följa efter.

Le Caravelle Club minDen ena av Flygvapnets två före detta TP 85 Caravelle, skänktes till Le Caravelle Club på Arlanda.
Ambitionen är att den snart åter skall kunna taxa för egna motorer.

 

Cockpit minFörarplatsen i TP 85 Caravelle var av typisk 50-talssnitt med analoga instrument.
Caravelle tjänstgjorde i Flygvapnet som signalspaningsflygplan åren 1972 - 99.

 

FV museums Caravelle minFlygvapenmuseums TP 85 är ett blickfång för museet och erbjuder sedan en tid möjlighet för förbokade besökare att gå ombord.
De ursprungliga operatörsplatserna har behållits.

 

Avro Vulcan minDeltavingade brittiska bombflygplanet Avro Vulcan var ett tag tänkt som signalspaningsflygplan i svenska flygvapnet.