Text och foto: Lennart Berns

Lördagen den 10 november var det Arkivens Dag över hela landet. Ett av de arkiv i Stockholmsområdet som var med i denna satsning, var Svensk Flyghistorisk Förenings välordnade arkiv på Östermalmsgatan. Besökarna vägleddes av marschaller och beachflaggor. Trots det trista gråvädret och höstmörkret var det många som letade sig fram. Åtskilliga var medlemmar men också personer som tidigare inte hört talas om vår förening. Resultatet blev ett antal nya medlemmar. Medlemsservice var också på plats och gjorde strålande affärer. Det bjöds på kaffe och bullar och en skål med lösgodis. Stämningen var på topp!

Arkivet bemannades av medlemmar ur arkivgruppen. De visade runt i de olika lokalerna och besvarade allehanda flyghistoriska spörsmål. Överlag var besökarna mycket imponerade av arkivet och dess omfattning. De första besökarna kom redan vid öppningsdags klockan 10 på förmiddagen och de sista nära stängningsdags vid 17-tiden. Många uttryckte en önskan att komma tillbaka och forska på egen hand i samlingarna. Särskilt bildarkivet och den omfattande litteratursamlingen gjorde intryck. Klipparkivet lockade till ivrigt bläddrande. Flera av besökarna stannade i timmar. Vi fick många vittnesbörd om arkivets stora betydelse från släktforskningssynpunkt.

Vi som ägnat tid och arbete åt att förbereda och genomföra Arkivens Dag, enades om att detta arrangemang var ett bra sätt att ”visa flaggen”, att göra föreningen mera känd samt att inte minst bidra till en aktiv medlemsvård.

 AD1 minTemat för årets Arkivens Dag var Fest och Glädje. På ”torget” utanför våra arkivlokaler hade vi därför dukat upp med främst flygdagsprogram.
I bakgrunden en monitor som spelade flyghistoriska filmer. Till höger Sven Bäckström ur arkivgruppen som ansvarade för denna del.

 

AD2 minArkivföreståndaren Ola Laveson, till höger i bild, var en av dem som visade runt i arkivet och besvarade allehanda flyghistoriska spörsmål.

 

AD3 minI Medlemsservice var ruljangsen på topp med god försäljning. Vid arrangemang likt dessa är det viktigt att arkiv och Medlemsservice samverkar till bådas gagnande. Britt-Marie Bergström från Flygande Veteraner hjälpte till med försäljning och servering.

 

AD4justFör att vägleda besökarna till arkivet var det snitslat med beachflaggor och marschaller. Det första som mötte besökarna var någon ur arkivgruppen som hälsade välkommen. Foto Bernt Olsson.