Text: Ulf Delbro

Den 1 september är det 70 år sedan Saabs revolutionerande konstruktion, J 29 Flygande Tunnan flög för första gången. Det skall uppmärksammas just på 70-årsdagen den 1/9 med ett symposium på Flygvapenmuseum. Bakom denna satsning står SFF, ÖFS, Flygvapenmuseum och Saab.

Swedish Air Force Historic Flight medverkar med en överflygning kl 12:30 med världens enda flygande Tunna, Gul Rudolf, vilket blir en spektakulär inledning till evenemanget. Därefter följer flera, intressanta föredrag och en paus under eftermiddagen för kaffe och mingel. Symposiet startar kl 13:00 och avslutas kl 16:30.

Inom kort kommer Flygvapenmuseum att skicka ut inbjudningar till en utvald skara gäster att delta i evenemanget. Det finns även ett begränsat antal platser för icke inbjudna gäster, som man kan anmäla sig till via länken www.timecenter.se/tunnan. Ingen entréavgift tas ut. Varmt välkomna till en innehållsrik eftermiddag!

Svensk Flyghistorisk Tidskrift nummer 4, som distribueras i mitten av augusti, kommer f.ö. att innehålla flera artiklar om J29 Tunnan.

77 IMG 0433 compressedJ29 F Gul Rudolf är världens enda flygande Tunna.
Foto: Daniel Karlsson