Text och foto: Lennart Berns

Till stor glädje för ett 40-tal tillresta flygentusiaster, genomfördes i lördags 5 maj en motorkörning av den Fock-Wulf Fw 190 som Niclas Bååth och några till köpt från Tyskland. Motorn är en tjeckisk kopia av originalmotorn, och spann som en katt. Flygplanet är luftvärdigt, men de svenska ägarna kan ännu inte flyga det eftersom Transportstyrelsen ännu inte har alla tillstånd klara. När dessa är underskrivna hoppas man kunna förnöja flygdagsbesökare såväl i Sverige som utomlands.

Flygplanet tillverkades i Oschersleben som en Fw 190A-8 med Werknummer 739137. Det rullade av bandet den 18 oktober 1944.

Diskussionens vågor går höga om detta är en replik eller ett original. Hela konstruktionsidén bakom Fw 190, som konstruerats av Kurt Tank som också provflög flygplanet, var att det var bättre att byta ut trasiga delar än att reparera dem. Alla delar kunde således snabbt bytas ut.

Bakom det lyckade arrangemanget på Hässlö stod entusiasten och flygboksförfattaren Christer Bergström.

 

DSC06782 modNiclas Bååth gör sig klar att starta motorn som är en tjeckisk kopia av originalet BMW på cirka 2000 hkr. Vädret var som synes strålande, varmt och svaga vindar.

 

DSC06768 modTvå av ägarna är Niclas Bååth och Henrik Lundh, både entusiastiska veteranflygare med bred erfarenhet inte minst av Tiger Moth. För att flyga Fw 190 krävs bland annat förträning i North American Harvard (SK 16).

 

DSC06746 modNotisförfattaren undergår sitskännedom. Förarplatsen är trängre än man tror. Klaffar och landningsställ manövreras på elektrisk väg. Propellern är automatiskt och steglöst omställbar.       Foto: Henrik Lundh