Flera av Flygvapenmuseums flygplan som tidigare varit spridda på olika håll, har nu fått ett nytt hem i den nyligen inrättade magasinsbyggnaden i Malmslätt. Exempel på flygplan är JA 37 Viggen, J 35 Draken, J 28C, Sk 11 Tiger Moth, några Sk 50 Safir, J och S 32 Lansen, Do- 27, MFI Vipan, MFI 9 och 15, Kartverkets Siebel, SK 61 Bulldog och Sk 16 Harvard. De står tätt tillsammans och det har säkert varit ett pussel att få in dem. Huvudsaken är att flygplanen nu är skyddade för väder och vind.

I en intilliggande byggnad finns bland annat ett uniformsförråd samt en hall med fordon där volontärer just nu är i färd med att restaurera en radartropp PJ 21 med sina fordon av typen amerikanska GMC.

Längre fram i år kan det komma att ordnas organiserade specialvisningar av magasinet. Några planer för detta har emellertid ännu inte uppgjorts. Tips är att hålla utkik på Flygvapenmuseums och ÖFS hemsidor.

Lennart Berns, text och foto

 

 Oversikt

Ett stort antal flygplan har nu först samman i Flygvapenmuseums nya magasinsbyggnad som ligger i utkanten av samhället Malmslätt.

 

Huvor
En del av uniformsförrådet upptar flygarhuvor av olika slag och årgångar samt pionjärtidens ”störtpraliner”.

 

PJ 21
En rörlig radartropp PJ 21 är nu under restaurering. Flottiljen F 3 på Malmen organiserade på sin tid en sådan tropp i Gladhammar, nära Västervik. Ett av fordonen av typ GMC bar antennen.