Den 2-3 september var det dags för IPMS (International Plastic Modellers Society) Göteborg att för 17:e gången arrangera den årliga modelltävlingen Art in Miniature. Den var i år förlagd till ”Aktivitetens” mycket fina lokaler i Mölndal. Tävlingen lockade 58 utställare med uppemot 190 objekt och ca 300 betalande besökare. Arrangören var mycket nöjd med evenemanget.

Det blev Anders Edblad, född 1957 från Upplands-Väsby, som tog hem SFF Göteborgs vandringspris, en styrspak från en Saab 35 Draken för en kolossalt välbyggd modell av en A32A Lansen. Modellen i skala 1:48 var från en Tarangus-byggsats. Det var särskilt trevligt att den var monterad på en platta där en bild av en havsyta med vågor var monterad. Det gav ett mycket levande intryck av en A 32 på låg höjd över hav på väg mot ett mål beväpnat med Rb04. En kreativ lösning av Anders Edblad!

Anders, som fyllt 60 år och nyss gått i pension efter att ha varit verksam som teknisk chef i fastighetsbranschen, har byggt modeller i ett 20-tal år. – Jag har ingen koppling till flyg men jag är mycket flygintresserad, berättar han. Just A32 Lansen tycker jag är ett mycket vackert flygplan, och det är en av mina favoriter. Jag fick ett hedersomnämnande för den här modellen vid årets AiM- tävling och även Alfa Hobbys specialpris, vilket var väldigt trevligt. Men, att jag dessutom fick SFF:s vandringspris, styrspaken för min Lansen-modell blev jag särskilt glad och överraskad över, säger Anders leende.

Anders var före tävlingen inte medlem i SFF, men som vinnare av vandringspriset får han även ett fritt medlemskap i SFF under nästkommande år. SFF gratulerar Anders Edblad till priset och hälsar välkommen som medlem i SFF -  Sveriges största förening för flygintresserade!

Men SFF hade ännu ett pris att dela ut vid AiM i Mölndal, nämligen det speciella Viggen-priset, som föreningen delar ut för att uppmärksamma att det i år är 50 år sedan Saab 37 Viggen flög för första gången. Priset delas ut till bästa Viggen-modell som ställs ut vid AiM i Mölndal, 08 Open i Stockholm och vid C4 Open i Malmö. Priset består av två stycken vinglas med en Viggen ingraverad.

Flera, mycket fina Viggen-modeller hade ställts ut för deltagande i Viggen-tävlingen vid AiM, men det blev en strålande fin JA37 Di målad och märkt som från F4 på Frösön, som tog hem priset. Modellen var byggd av Jan Sairanen, 43 år, från Kviberg i Göteborg – en mycket flitig deltagare i AiM där han varje år brukar bli såväl klassvinnare som få hedersomnämnanden för sina mycket välbyggda modeller. Även denna modell var i skala 1:48 och baserad på en Tarangus-byggsats.

JA 37 Di är en speciellt Nato-anpassad version av Jaktviggen med exempelvis vissa annorlunda antenner på ryggen och med en Gripen-display i cockpit. 20-30 maskiner JA 37 modifierades till Di-version i början av 90-talet och placerades på F4.

-Jag gjorde militärtjänst vid närskyddsplutonen på F4 under Viggen-tiden, och när jag sedan såg Jan Jörgensens Viggen-bok med en fotokavalkad med JA 37 från F4 bestämde jag mig för att bygga den här modellen, förklarar Jan Sairanen. Det här priset, blev jag väldigt glad över fortsätter Jan och berättar också, att han nu har fyra Viggen-glas. Han vann nämligen Viggen-priset även på tävlingen 08 Open i Stockholm tidigare i år!

Vi säger ett stort grattis till Jan Sairanen och önskar lycka till med fortsatt modellbyggande!

Text och foto: Ulf Delbro

 

AIM Bild 1
Carl-Olof Emanuelsson, ordförande i SFF Göteborg gratulerar Anders Edblad till vinsten av Vandringspriset.

 

AIM Bild 2
Anders Edblads vinnande modell – en A32A Lansen från F15 Söderhamn beväpnad med Rb04.

 

AIM Bild 3
Här gratulerar Carl-Olof Emanuelsson Jan Sairanen till vinsten av SFF:s speciella Viggenpris – två graverade vinglas. Jan håller ett av dem i handen.

 

AIM Bild 4
Jan visar sin mycket fina modell av en JA37 Di, som han tog hem Viggen-priset med.