Runt 10.000 besökare fick uppleva en strålande fin flygshow på Ränneslätt vid Eksjö söndagen den 20 augusti. Det var Norra Smålands Flygklubb som för 7:e gången bjöd in till en flygdag med en mycket trevlig blandning av veteranflyg och modernt. Det var propellerplan från 30-talet som t.ex. De Havilland Puss Moth och Tiger Moth, Klemm 35, Bücker Jungmann och Jungmeister och Biltemas Spitfire, en given höjdpunkt som blandades med senare årgångar som t.ex. Sk 50 Saab Safir, Sk61 Bulldog och Tp 84 Hercules, för att bara nämna några propellermaskiner.

Förutom propellerplan och några helikoptertyper visades även jetmaskiner upp. Publiken fick se Flygvapnets skolflygplan Saab 105, Sk60 i en trevlig uppvisning och med en behaglig ljudnivå, närmast som en symaskin jämfört med vad nog alla besökare såg fram emot, nämligen en rote JAS 39 Gripen, som dånade fram över Ränneslätt med en fin uppvisning som sista programpunkt.

Alla flygentusiaster fick sitt lystmäte under det mycket välmatade programmet. Allt var mycket trevligt, men några inslag som gärna framhålles är när den mycket fina uppvisningen med de fyra Saab Safir som utgör Team 50 avslutades med att de var i luften samtidigt med de två dubbeldäckarna Bücker Jungmann och Jungmeister. Det originella med dessa maskiner är, att de har samma konstruktör, nämligen svensken Anders Johan Andersson. A.J., som han vanligtvis kallades, var chefskonstruktör vid Bücker-fabriken i Tyskland på 30-talet och konstruerade både Jungmann och Jungmeister. Vid krigsutbrottet 1939 flyttade A.J. hem till Sverige och anställdes vid Saab i Linköping. Där konstruerade han på 40-talet Saab 91 Safir, som blev en formidabel succé. Än i dag flyger åtskilliga Saab Safir både i Sverige och utomlands.

En oerhört spektakulär uppvisning gjorde Jakob Holländer med sin lilla Pitts/Thor dubbeldäckare, som med en 430 hk stark motor är konstruerad just för superavancerad flygning. Det var som speakern, Jasmine Cederqvist utbrast, ”kan man verkligen flyga på det sättet”, när Jakob gjorde sina mest häpnadsväckande manövrer med sin maskin. För publiken blev det en minnesvärd upplevelse, ingen tvekan om den saken! Men för Jakob, som är professionell uppvisningspilot i Scandinavian Airshow, var det nog ”en vanlig dag på jobbet”.

En betydligt mer stillsam och inte minst ljudlös uppvisning, men likväl mycket fascinerande, svarade 22-årige Gustav Salminen för, som visade att det går att flyga avancerat även med ett segelflygplan. Gustav tävlar i svenska landslaget och flyger uppvisningar i ett polskt segelplan byggt enbart för konstflyg. Men, ljudlös var Gustavs uppvisning inte i själva verket, för den ackompanjerades av behaglig musik. Så kan också en flyguppvisning vara!

En höjdpunkt på väldigt många flygdagar nuförtiden, så även nu på Ränneslätt, är en uppvisning med klassiska Spitfire, som ägs av Biltema och flygs av den kolossalt rutinerade Pär Cederqvist. Det är lika fascinerande var gång att se denna legendariska maskin i luften och inte minst att lyssna till ljudet från den 1580 hk starka Packard Merlin motorn. Man får lätt gåshud av detta!

Grupp Tiger, som består av tre De Havilland Tiger Moth från 30-talet och som flygs av piloterna Henrik Lundh, Stefan Sonestedt och Kenneth Öhrn, gjorde en trevlig uppvisning. Maskinerna är målade och märkta som de var som skolflygplan i Flygvapnet på den tiden. De är verkligen klassiska veteranflygplan, som gläder genuina flygentusiaster att beskåda.

En klassiker får även Flygvapnets transportflygplan Tp 84 Lockheed Hercules anses vara. Det flög första gången redan 1954, och Flygvapnet var 1965 först i Europa att få leverans av Hercules. I dag är ”Herkan” den flygplantyp son varit längst i tjänst i Flygvapnet. Totalt köptes 8 plan, och av dessa används i dag 6 stycken. Ett av dem visades upp vid flygdagen på Ränneslätt. Det är lika spektakulärt att se detta maffiga flygplan passera förbi i lågfart som i en högfartslöpa, båda varianterna bjöds publiken på.

Det var några axplock ur det digra programmet på Ränneslätt, som är ett av Sveriges äldsta i drift varande flygfält. Här har det bedrivits flygverksamhet i 105 år, bara en sån sak! Det inleddes den 6 juli 1912 då Hugo Sundstedt startade och landade här med sin Bleriot XI döpt till ”Nordstjernan”. Resten är historia, som det heter. Det är alltså på riktigt klassisk mark som flygdagarna på Ränneslätt arrangeras. Detta lyfte även Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson upp i sitt mycket trevliga inledningsanförande.

Men på en flygdag skall även Svensk Flyghistorisk Förening finnas, och så var fallet även på Ränneslätt. SFF exponerades i ett tält med bokförsäljning och medlemsrekrytering. För arrangemanget svarade SFF region Norra Småland, med Nils-Arne Nordahl tillsammans med Torstein Landström Wallmo och flera andra i regionstyrelsen. Ett stort tack för det! Christer Persson, ansvarig för SFF:s Medlemsservice svarade tillsammans med fru Birgitta för försäljningsverksamheten, medan flera SFF:are gav bra draghjälp till rekryteringen. Ett 10-tal nya medlemmar blev resultatet på plats. Många besökare i tältet fick med sig en SFT och informationsfolder. Dessutom delades flera hundra informationsfoldrar ut till publiken, så det kan förhoppningsvis också bära frukt framöver. 

Hatten av för Norra Smålands Flygklubb, som kan lägga ännu en lyckad flygdag till de tidigare!

Text och foto: Ulf Delbro (Bild 4-6

Foto: Fredric Lagerquist (Bild 1-3)

Daniel Karlsson (Bild 7-10) 

 

Bild 1 FL
”Herkan” gör en högfartslöpa

 

Bild 2 FL
På ”flight line” syns närmast Bücker Jungmann, Bücker Jungmeister, Klemm 35 och två Tiger Moth. Gott om publik, som synes.

 

Bild 3 FL
Saab Safir ur Team 50 och Jakob Holländers maskin Thor.

 

Bild 4 UD
Två av de fyra Saab Safir i Team 50

 

Bild 5 UD
Ulf Aldorsson från Gränna med sonen Alexander anmälde sig som ny medlem i SFF. Vi hälsar varmt välkommen!

 

Bild 6 UD
Fr. v.  Lars Fogelquist, Ulf Andersson, Claes von Sydow, Nils-Arne Nordahl och Torstein Landström Wallmo från SFF region Norra Småland gjorde en mycket fin insats med SFF:s deltagande i flygdagen. Tack för det!

 

Bild 7 DK
Sk60 i en effektfull brant sväng med rök.

 

Bild 8 DK
Jakob Holländer manövrerar sin Thor på låg höjd.

 

Bild 9 DK
Gustav Salminen med sin mycket vackra segelflyguppvisning.

 

Bild 10 DK
Bücker Jungmann på kort final efter uppvisningen.