Plane spotting, eller "flygplansskådning" om man skall försöka sig på en svensk översättning, är en växande hobby. Den lockar personer av båda könen, i alla åldrar. Från utsiktsplatser nära flygplatser väljer en del att fotografera flygplanen, andra prickar av registreringarna medan ytterligare några spanar in udda målningar och märkningar. Som grund för hobbyn ligger att lära sig känna igen olika typer av flygplan.


Lördagen den 16 september anordnar Svensk Flyghistorisk Förening och Swedavia en grundkurs i plane spotting. Kursen inleds med ett teoriskede i Arlanda Flygsamlingars lokaler där man lär sig grunderna för att känna igen olika flygplanstyper. Kursledare är Lennart Berns med bakgrund i Flygvapnet samt tidigare SAS-kaptenen Rolf Larsson. Swedavia kommer att ha ett avsnitt om "spotteretik" - vilka bestämmelser som gäller på flygplatsen samt hjälpen som spotters kan bidra med när det t ex handlar om att rapportera skräp eller fåglar på banorna, drönare, tecken på intrång och liknande. Därefter sker praktiska övningar vid aktuell banända. Vi gör även ett kort studiebesök i den Caravelle som är bevarad på Arlanda av Le Caravelle Club. Kursen slutar med en erfarenhetsdiskussion i flygsamlingarnas lokaler samt möjlighet att se samlingarna med över 30 flygplan.

Deltagarantalet är maximerat till 25 personer. Intresseanmälningar kan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Var och en får därefter meddelande huruvida man fått plats eller inte; vi tillämpar principen "först till kvarn ...". En mindre kursavgift kommer att tas ut vid kursens början (300:-, för SFF-medlemmar 200:-). Den täcker bl a ett kompendium i flygplansigenkänning, besöket i Caravellen och lokalhyran. 

Text och foto Lennart Berns

Spotterkurs

Under kursen kommer vi mycket nära flygplanen på Arlanda. Foto Lennart Berns