Vårt Sedvanliga månadsmöte ute i Optand inleddes med årsmöte. Som styrelseordförande omvaldes Thomas Welander, Brunflo.

Kvällens föredragshållare var Bertil Olsson, Östersund. Han började med att berätta om besök vid det Engelska flygmuseet på Duxford åtta mil norr om London. Där har man öppet under några helger per år då man flyger med ett stort antal flygplan. Utöver flygplan kör man här även med gamla stridsvagnar ända från början av 1900-talet. Det finns möjlighet att få åka med, särskilt populärt bland barn. Duxford fungerade som flygbas redan under första världskriget och kom att bli den viktigaste basen under slaget om England 1940. Biljetter kan inte köpas vid grinden utan måste köpas som förköp.

Nära Duxford ligger även Shuttleworth Collection. Även där finns en stor statisk utställning. Här har man specialiserat sig på att flyga med flygplan från första världskriget.

Ett tredje stort flygmuseum är Hendon som ligger i London, The Royal Air Force Museum. Ett av Europas största och kanske det mest välmeriterade.

Bertil tipsade om hur man kan ta sig dit med rimliga kostnader. Det kan vara lämpligt att samordna besöken med hänsyn till respektive öppningstider. Kollektiva förbindelser med London är utmärkta för dessa tre museer. Man kan tillbringa mer än en dag på dessa stora flygfält.

Slutligen berättade Bertil om den Amerikanska flygshowen Sun`n Fun, Orlando, Florida. Den pågår under en vecka och omfattar hembyggda flygplan, flygplanindivider som deltagit i krigshandlingar (Warbirds), vintageflygplan, tillverkade före 1955 och ultralätta flygplan. Som mest har man haft tiotusen flygande flygplan där. Här visar man även realistiska anfall med gamla flygplan mot mål på marken! Piloterna är ofta i övre medelåldern. Vid ett tillfälle hade man 76 stycken flygande P 51 Mustang samtidigt. Vid besök där har Bertil bott i husbil på själva flygfältet vilket han rekommenderar. Ett prisvärt alternativ om man är några stycken.

Många av mötets 35 deltagare hade besökt dessa platser. Bertil visade ett stort antal intressanta bilder, bl. a. på en Brittisk Halifax bombare som nödlandat i Norge under ockupationen inte långt från Sverige. Besättningen flydde f.ö. över gränsen in i Jämtland. Det finns bara tre bevarade av den typen i världen. Just detta flygplan har inte renoverats utan visas i det skick som det hade när det bärgades på sjöbotten.

Bengt Landervik

Thomas Bertil s

 Ordföranden Thomas Welander till vänster och Bertil Olsson. Fotograf: Bengt Landervik